< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: A munkahelyteremtés a kormány kiemelt célja

| Mobile | RSS

A munkahelyteremtés a kormány kiemelt célja

2015. június 26. | hozzászólás | Fecsegő hírek

A munkahelyteremtés a kormány kiemelt célja

Jövőre már mindenki érezheti a kedvező gazdasági folyamatok eredményeit, mert a 2016-os költségvetés elsősorban az adócsökkentés büdzséje, amelynek legnagyobb nyertesei a családok lesznek – hangsúlyozta Varga Mihály a bárándi tésztaüzem újbóli megnyitása alkalmából tartott rendezvényen.

A 2012-ben bezárt gyár felújítása, valamint a Hajdú-Bihar megyei település munkanélkülieket felzárkóztató programja kormányzati és uniós forrásból valósult meg.

Fotó: Dede Géza

Varga Mihály példaértékűnek nevezte a bárándi önkormányzat kezdeményezését, amellyel valós előrelépést tud biztosítani a településen élők számára. A helyhatóság konzorciumi partnerével, a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoportjával közösen felújította a korábban bezárt bárándi tésztagyárat, emellett ugyanennek a programnak a keretében száz munkanélküli számára szerveztek felzárkóztató és további megélhetést biztosító szakképzést. A tésztaüzem első dolgozói is ebből a körből kerültek ki.

A tárcavezető beszédében kiemelte: a válság az ország egyetlen térségét sem hagyta érintetlenül. 2009-ben a gazdaság már 6,8 %-os visszaesésben volt, 2002–2010 között pedig bőven 10 % fölé, 240 ezerről 480 ezerre nőtt a munkanélküliek száma. A kormány az élet szinte minden területén új megoldásokat keresett és alkalmazott, és ma is az a legfontosabb cél, hogy minél több ember számára teremtsen munkahelyet – fogalmazott Varga Mihály.

Fotó: Dede Géza

Az eredményeket méltatva a miniszter hozzátette: a 2010-es kormányváltás óta Hajdú-Bihar megyében az országos átlagnál is gyorsabban, 13,5 százalékkal emelkedett a munkahelyek száma. 2011 és 2014 között 140 vállalkozás nyert el 1,5 milliárd forint értékben vissza nem térítendő támogatást a Nemzetgazdasági Minisztérium kezelésében lévő Nemzeti Foglalkoztatási Alapból.

A tárcavezető elmondta: az elsősorban a gazdaságélénkítést szolgáló uniós forrásokból a 2020-ig tartó pénzügyi ciklusban több mint 80 milliárd forint érkezik a Terület- és Településfejlesztés Operatív Program keretében a térségbe.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)

Leave a Reply 132 megnézve, 1 alkalommal mai nap |