< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Migráció Lázadás a röszkei menekülttáborban – nagy erőkkel vonult ki a rendőrség

| Mobile | RSS

Migráció Lázadás a röszkei menekülttáborban – nagy erőkkel vonult ki a rendőrség

2015. június 26. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Migráció
Lázadás a röszkei menekülttáborban – nagy erőkkel vonult ki a rendőrség

Szabadságot akarnak a bevándorlók – helikopterekkel, nagy erőkkel vonult ki a rendőrség a röszkei hangárhoz.

Kormányszóvivő: adataik rögzítése miatt tiltakoztak a migránsok Röszkén

Az ujjlenyomatvétel és a fényképkészítés miatt tiltakoztak az illegális bevándorlók Röszkén, továbbá kifogásolták, hogy nem kapnak európai vízumot – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna műsorában csütörtök este.

Kovács Zoltán azt mondta: Röszkén a szerdán Szegeden elfogott illegális migránsok közül 30-40 ember az esti élelmiszerosztás előtt “lázítani kezdte a többieket”.

Információi szerint – tette hozzá – nem akarták, hogy biometrikus adataikat rögzítsék, tehát ujjlenyomatot vegyenek tőlük és lefényképezzék őket. Az adatrögzítés egyébként a dublini eljáráshoz kapcsolódik – mondta a szóvivő.

Kitért arra is: értesülései szerint a külföldiek azt is kifogásolták, hogy nem kapják meg azonnal az európai vízumot, pedig “úgy indítják őket útnak Macedóniából és talán még Görögországból is, hogy azt mondják nekik, hogy azt Magyarországon meg fogják kapni”.

Az MTI tudósítója korábban a helyszínről azt jelentette, hogy rendőrök jelentek meg a röszkei hangárnál, miután “Freedom!” (szabadság) és “UN!” (ENSZ) kiáltások hallatszottak az épületből. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtök este azt közölte, hogy a rendőrségnek nem kellett intézkednie Röszkén annál a hangárnál.

Fotó: SZEGEDma.hu

Nagy erőkkel, húsznál is több autóval vonult ki a rendőrség csütörtök délután a röszkei hangárhoz, ahol a szerdán elfogott illegális határátlépőket helyezték el.

21.00: Röszkén nyugalom van – a rendőrség közleménye

“Egyelőre ismeretlen okból kisebb konfliktus alakult ki június 25-én 17 óra körül a rendőrség röszkei idegenrendészeti előállítójánál. A rendőrség azonnal reagált a megközelítőleg 40 illegális bevándorló hangoskodására, megerősítette a helyszínen szolgálatot teljesítő rendőri erőket. Rendőri intézkedésre nem volt szükség, személyi sérülés nem történt, anyagi kár nem keletkezett. Az idegenrendészeti előállítóból folyamatosan, az előre egyeztetett ütemezésnek megfelelően történik az illegális bevándorlók elszállítása.

Egyes médiatartalom-szolgáltatók közléseivel ellentétben a helyszínen kommandósok nem voltak, a rendőrség helikoptereket nem vetett be.

Az idegenrendészeti előállítóban és a településen a rendőrség fenntartja a közrendet és a közbiztonságot, Röszkén nyugalom van” – írta közleményében a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

20.00: A SZEGEDma.hu információi szerint az illegális bevándorlók azt is nehezményezték, hogy bár nem Magyarország az úti céljuk, mégis itt tartják őket fogva. A helyszínről eddig hét busz indult el tele határsértőkkel.

19.20: A helyszínen van az ENSZ menekültügyi főbizottságának több munkatársa is, akik a hangárban lévő emberekkel beszélnek – írja az MTI.

19.15: “A hangárban egy kisebb konfliktus alakult ki, végül azonban nem került sor rendőri intézkedésre. A konfliktus megoldódott. Mint az látható, a rendőrség megfelelő erőkkel rendelkezik a helyzet kezelésére. Jelenleg ütemezetten zajlik az illegális migránsok elszállítása. A konfliktus kiváltó okait még vizsgáljuk” – adott tájékoztatást a táborban történtekről Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

18.40: A rendőri fellépés hatásosnak bizonyult, mostanra teljes nyugalom ült a táborra, miközben folyamatosan szállítják el buszokkal a migránsokat.

18.20: A SZEGEDma.hu megtudta, a buszokkal az ország olyan menekülttáboraiba szállítják az elfogott migránsokat, ahol van még hely az elszállásolásukra.

18.15: Folyamatosan szállítják kifelé a családokat, azonban mindenkit megmotoznak, mielőtt a buszra szállnának. A helyszínen nem kapott információt a SzegedMA.hu arról, hova indulnak a buszok. A “Freedom!” kiáltások kollégáik beszámolója szerint kezdenek elcsendesülni. A táborban e percekben békésnek tűnik a helyzet, kívül ugyanakkor komoly a feszültség és a készültség.

18.10: A rendőrök buszokkal folyamatosan szállítják el a helyszínről a kisgyerekes családokat, miközben az oldalsó bejáratnál a bevetési alosztály kommandósai rohamsisakban, golyóálló mellényben várnak parancsra.

18.00: Hivatalos információ egyelőre nincs az ügyben, meg nem erősített értesülések szerint azonban kiabálás zaját lehetett hallani a menekülttáborból. A migránsok a kiszűrődő hangok alapján szabadságot követelnek.

A rendőrség nemcsak a földön intézkedik, hanem több helikoptert is bevet az akció során.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 116 megnézve, 1 alkalommal mai nap |