< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: A brit miniszterelnök “szilárd eltökéltséggel” maradna az EU-ban

| Mobile | RSS

A brit miniszterelnök “szilárd eltökéltséggel” maradna az EU-ban

2015. június 27. | hozzászólás | Fecsegő hírek

A brit miniszterelnök “szilárd eltökéltséggel” maradna az EU-ban

A médiában kiszivárgott pénteki értesülések szerint David
Cameron brit miniszterelnök “szilárd eltökéltséggel” arra fog törekedni az országa EU-tagságáról tervezett népszavazás kampányában, hogy Nagy-Britannia az Európai Unió tagja maradjon.

A The Guardian című vezető baloldali napilap online kiadása idéz egy bizalmas leiratból, amely Cameron és egy másik, meg nem nevezett EU-vezető beszélgetését rögzíti. A laphoz eljuttatott dokumentum szerint a brit kormányfő azt mondta tárgyalópartnerének, hogy a referendum kampányában az EU-tagság feladásának kockázatait kívánja markánsan hangsúlyozni.

A diplomáciai leirat szerint a megbeszélésen Cameron kijelentette: bízik abban, hogy a választók a jelenlegi helyzet – vagyis a brit EU-tagság – fenntartására voksolnak, ha ennek alternatíváit sikerül kockázatosként bemutatni.

A konzervatív párti miniszterelnök tervei szerint Nagy-Britanniában legkésőbb 2017 végéig népszavazást tartanak az EU-tagságról, de addig a kormány újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel. A tervezett tárgyalások egyik központi eleme London szándékai szerint az EU-társállamokból érkező munkavállalók bevándorlási szabályainak radikális szigorítása lenne.

A brit választók e tárgyalások eredményei alapján dönthetnének arról, hogy az EU-n belül vagy azon kívül akarják-e tudni hazájukat. A The Guardian által idézett dokumentum szerint Cameron igyekezett “gondosan összeválogatni tárgyalási kívánságlistáját, és ügyelt arra is, hogy e lista ne legyen túl hosszú”. A diplomáciai leiratból kitűnik az is, hogy Cameron jóval az általa 2017 végében kijelölt határidő előtt, már jövőre szeretné megtartani a népszavazást.

David Cameron az idézett irat szerint azt is kijelentette tárgyalópartnerének, hogy “Angela és Matteo” – vagyis Angela Merkel német kancellár és Matteo Renzi olasz kormányfő – kedvezően fogadta az EU-reformokra tett javaslatait, de a franciák “óvatosabbak” voltak.

A Downing Street szóvivője a BBC érdeklődésére csak annyit mondott a kiszivárogtatással kapcsolatban, hogy a kormány “nem kíván folyamatos helyszíni közvetítést adni” az EU-reformokról szóló tárgyalásokról. A miniszterelnöki hivatal illetékese ugyanakkor nem is cáfolta a kiszivárogtatott leirat létezését.

forrás:index.hu

Leave a Reply 111 megnézve, 1 alkalommal mai nap |