< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Hajléktalanok tömege kelhet útra a városokba

| Mobile | RSS

Hajléktalanok tömege kelhet útra a városokba

2015. június 27. | hozzászólás | Közélet

Hajléktalanok tömege kelhet útra a városokba

Tömegeket indíthat el a reménytelen sorsú falvakból a fővárosi hajléktalanszállók felé a központi forrásból fizetett lakásfenntartási támogatás áprilisi megszüntetése – állítja a hazai hajléktalan ellátás egyik legismertebb szakértője. Győri Péter tapasztalatai szerint sokszor maguk a tehetetlen polgármesterek adják meg budapesti szállások címét a nyomorban élőknek, és ha kifutnak az év elején megítélt átlagosan 3500 forintos segélyek, még nagyobb tömegek indulnak meg a nagyvárosok, de főleg Budapest felé.

Kistelepülések vezetői a Népszavának nyilatkozva a napokban megerősítették, hogy adóbevétel híján nem tudnak tovább települési segélyt adni az éhezőknek sem. A szociális szakember azt mondja: a devizahiteleseknek adott moratóriumokkal a kormány valóban százezreket mentett meg a hajléktalanságtól, a segélyezés átalakításával viszont másik hatalmas tömeg létét sodorta veszélybe.

A legnagyobb fővárosi hajléktalan ellátó szervezet, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) szakmai vezetője ugyanakkor üdvözölte, hogy a kormány a Hajléktalanokért Közalapítvány közvetítésével már a hónap elején kiírta az utcai szolgálatok, a szállások és nappali melegedők működéséhez szükséges források pályázatait. Tegnap Czibere Károly szociális ügyekért felelős államtitkár sajtótájékoztatón ismertette, hogy csaknem 9 milliárd forintot szánnak hajléktalan ellátásra, országosan 9500 férőhely van a hajléktalanszállókon, amit további 1500 hellyel bővítenek, és megerősítik a hét régióban működő diszpécserközpontokat is. Ezek azért fontosak, mert itt futnak össze a szálak, hogy hol vannak szabad ágyak, a krízisautók hová vihetik az utcán talált embereket. Győri Péter viszont felhívta a figyelmet, hogy a főváros csak december 31-ig kötött szerződést az itteni szolgálattal, senki nem tudja tehát, miből fizetik januártól a kulcsfontosságú diszpécsereket.

A legelesettebb, legtöbb problémát hordozó, legnehezebben beilleszkedő embereknek kínálhatnak akadálymentesített kisebb szobákat és főleg egészségügyi, pszichiátriai, addiktológiai segítséget is az úgynevezett befogadó szálláshelyek kialakításával. A szakmai terveket támogatja a kormány is. Két év után feloldották azt a sokat bírált korlátot is, hogy ha egy hajléktalan egy nap két nappali melegedőt keresett fel, akkor a második hely nem kaphatott pénzt az igénybe vett szolgáltatásokért, pedig egyetlen olyan ellátóhely sincs, ahol egyszerre étkezhet, moshat, fürödhet vagy e-mailezhet a hajléktalan. Győri Péter mégsem elégedett teljesen, mert ebben a szabályozásban is maradt csapda: az engedmény nem vonatkozik az alkoholbetegek vagy drogosok melegedőire, holott a szenvedélybetegek csak itt kaphatnának szakszerű terápiát.

szerző:Gulyás Erika
forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 214 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: