< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Az Eurócsoport elutasította a görögök kérését/// L’Eurogroupe a rejeté la demande de la Grèce

| Mobile | RSS

Az Eurócsoport elutasította a görögök kérését/// L’Eurogroupe a rejeté la demande de la Grèce

2015. június 28. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Az Eurócsoport elutasította a görögök kérését

Az Eurócsoport elutasította azt a görög kérést, hogy a július 5-ére tervezett népszavazásra tekintettel néhány nappal hosszabbítsák meg a mentőcsomag június 30-án lejáró hatályát – közölte Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az euróövezet pénzügyminisztereiből álló testület elnöke a görög adósságválságról szombaton tartott brüsszeli rendkívüli ülés után.

Dijsselbloem szerint nincs idő, hogy egy hónappal meghosszabbítsák a határidőt. „Hogy is gondolhatja a görög kormány, hogy túléli ezt az időszakot?” – tette a fel a kérdést.

„Azonnal lesz egy második tanácskozásunk, melyen a következményekről beszélünk, hogy felkészüljünk mindenre, ami szükséges” – mondta az Eurócsoport elnöke. Hozzátette: a görög kormány negatív választ adott, vagyis elutasította az általuk tett javaslatot – írta a Telegraph gyorsjelentésében.

A görög kormány népszavazásra viszi a kérdést, mégpedig azzal, hogy a nemzetközi intézmények javaslatának az elutasítását indítványozza a görög lakosságnak – tette hozzá az Eurócsoport elnöke.

Az eurócsoport emellett kiadott egy nyilatkozatot, melyet a görögök nem írtak alá. Ebben rögzítették: az euróövezet szervei készen állnak arra, hogy minden szükséges lépést megtegyenek az eurózóna pénzügyi stabilitásának biztosításáért.

Péntek éjjel Alexisz Ciprasz görög kormányfő ultimátumnak minősítette és elutasította a nemzetközi intézmények követeléseit a görög reformcsomagot illetően, valamint bejelentette, hogy július 5-én népszavazást tartanak. Ciprasz a referendumra hivatkozva azt szerette volna elérni, hogy néhány nappal hosszabbítsák meg a június 30-án lejáró görög hitelcsomag érvényét.
Az ülés előtt is voltak komoly kételyek

Jeroen Dijsselbloem szomorú döntésnek nevezte szombaton az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport rendkívüli ülésére érkezvén, hogy Görögország népszavazást kezdeményezett a hitelezők javaslatáról. „Ezzel a tárgyalások lehetősége lezárult, pedig az én fejemben még nyitva volt” – szögezte le a holland politikus.

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter világossá tette, hogy a szombat délutáni egyeztetések eredeti célja az volt, hogy összebékítsék a hitelezők és az athéni kormány javaslatait, de Görögország egyoldalúan lezárta az egyeztetéseket. „Mi az, hogy B terv? Nevükön kell nevezni a dolgokat. Görögország felállt a tárgyalóasztaltól, a helyzet pedig az, hogy a program kedden véget ér” – jelentette ki a tárcavezető.
Mi lenne utána?

„Valószínűtlen, hogy az emberek egy 9 milliárd eurós megszorító-csomagra igennel szavazzanak, és magam is arra hajlok, hogy ez lesz a népszavazás eredménye. Ugyanakkor sokakban felmerül a kérdés, hogy egy nem szavazat után mi lesz” – fogalmazott Fokasz Nikosz szociológus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem társadalomtudományi karának tanára az MTI-nek telefonon Athénből.

Elmondta, hogy a görög törvények szerint a népszavazás érvényességhez 40 százalékos részvétel szükséges, ami Görögországban minden valószínűség szerint elérhető, hiszen a választásokon 60-70 százalékos részvétel a jellemző.

Amennyiben a javaslat elfogadása mellett szavazna a többség, akkor a kormány minden valószínűség szerint lemond, és új választásokat írnak ki – véli Fokasz Nikosz.

A szakértő szerint arra a kérdésre, hogy ki nyerne egy új választást nehéz jóslatot adni. A Sziriza tárgyalási javaslatát ugyanis egyre kevesebben támogatják, a görögök egyre pesszimistábban látják az ország helyzetét, ami érthető a lassan nyolc éve tartó recesszió gazdasági hatásai miatt. Ugyanakkor valójában nincs számottevő erő az ellenzéki oldalon, az Új Demokrácia támogatói sem gyarapodnak – magyarázta.

A tanácskozáson Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap főigazgatója is részt vesz. Érkezésekor arra az álláspontra helyezkedett, hogy az IMF a többi intézménnyel együtt mindig is rugalmasságot mutatott, hogy alkalmazkodjon az új politikai és gazdasági helyzethez Görögországban. A francia politikus elmondta, hogy a cél Görögország pénzügyi függetlenségének helyreállítása, ahogyan Írország és Portugália esetében is történt. Lagarde arra az álláspontra helyezkedett, hogy kiegyensúlyozott megközelítésre van szükség: Görögországban mélyreható strukturális reformokat, illetve a növekedést támogató költségvetési konszolidációt kell végrehajtani, a hitelezőknek ehhez megfelelő pénzügyi támogatást szükséges nyújtaniuk, és az adósság terén is lépéseket kell tenniük.

Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági ügyekért felelős biztosa szerint Athén és a hitelezők álláspontja között mérsékelt a különbség, és jól tudni, miben nincs egyetértés. „Ha megvan az akarat, a mód is meglesz” – fogalmazott. Moscovici szerint a bizottság mindig a kompromisszum megtalálása érdekében dolgozott. A francia politikus szerint az Eurócsoportnak értékelnie kell a helyzetet, és döntenie, hogy lehetséges-e még a megállapodás.
2011 árnyéka

Kockázatos pókerlépés Alekszisz Ciprasz görög kormányfő döntése, hogy népszavazással keveredjen ki a Brüsszellel folytatott tárgyalások zsákutcájából, a 2011-ben meghirdetett, majd visszavont népszavazás ugyanis Jéorjiosz Papandreu miniszterelnök bukásához vezetett – írta az AFP francia hírügynökség.

2011-ben – a pénzügyi válság kellős közepén – Görögország az Európai Unióval tárgyalt egy megállapodásról, amelynek értelmében egyebek mellett újabb megszorító intézkedésekért cserébe 100 milliárd euróval csökkentették volna a görög adósságot és új hiteleket nyújtottak volna Athénnak. A megállapodás után négy nappal Jéorjiosz Papandreu szocialista miniszterelnök általános meglepetésre bejelentette, hogy népi konzultációra bocsátja a tervet. A segélyprogramot összekovácsoló Nicolas Sarkozy francia elnök és Angela Merkel német kancellár ragaszkodott a megvalósításához. Végül Papandreu visszakozott és visszavonta a népszavazás tervét.
Ciprasz üzent: Görögország életben marad

Az euróövezeti pénzügyminisztereknek a hitelprogram sorsával kapcsolatos döntésétől függetlenül Görögország életben marad – közölte szombaton Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök Angela Merkel német kancellárral és Francois Hollande francia elnökkel.

Alekszisz Ciprasz hangsúlyozta, hogy bármilyen döntésre is jut az Eurócsoport, a görögök számára elég oxigén az életben maradásra – közölte a görög kormány egyik illetékese. A kormányfő állítólag telefonon hívta fel a német kancellárt és a francia államfőt, és közölte azt is, hogy a július 5-re kiírt referendumot mindenképp megtartják.
A görögök a megállapodás mellett vannak

A görögök többsége támogatná a megállapodást egy közvélemény-kutatás szerint, amely még a kormányfő népszavazással kapcsolatos bejelentése előtt készült. Az Alco közvélemény-kutató intézet felmérését a Proto Thema című, vasárnaponként megjelenő újság ismertette.

Ebből kitűnt, hogy a megkérdezettek 57 százaléka támogatna egy megállapodást, és csak 29 százalékuk szeretne szakítani a hitelezőkkel. A felmérés 1000 fő részvételével június 24. és 26. között készült.
Varufakisz: nincs felhatalmazásunk

Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter szerint az athéni kormánynak nincs felhatalmazása se elfogadni, se visszautasítani a hitelezők javaslatát, ezért folyamodott a népszavazás eszközéhez.

„Nincs felhatalmazásunk aláírni egy fenntarthatatlan és életképtelen javaslatot” – jelentette ki Varufakisz, hozzátéve: „de visszautasítani sincs felhatalmazásunk az emberek megkérdezése nélkül. Ők lesznek a legvégső döntőbírók, hogy elfogadjuk-e”.

Varufakisz, miután az Eurócsoport szombati tanácskozása nélküle folytatódott, elmondta: a következő napokban még lehetett volna javítani a javaslaton, amiről a görögök döntenének, és akkor a görög kormány javasolhatná azt a választóknak, hogy támogassák.

A görög pénzügyminiszter elmondta: a kormány megválasztása óta arra törekedett, hogy közös nevezőre hozza a hitelezőkkel megkötött, érvényes megállapodást és a saját céljait, de a hitelezők álláspontja szerinte az volt, hogy Athén bármit javasolhat, amíg az az, amit ők szeretnének. „Az elutasítás árt az Eurócsoport hitelességének egyenlő partnerek demokratikus intézményeként, és tartok attól, hogy ez a kár tartós lesz” – közölte Varufakisz, aki szerint az emberek többsége ráadásul nem hallgat majd a kormányra, és a javaslat támogatása mellett foglal majd állást.
A számok sem stimmelnek

A miniszter szerint a javaslattal az volt a baj, hogy a hitelezők által elvárt intézkedések recessziót okoztak volna, és azok válláról, akiknek vállalniuk kellene a terheket, és képesek is erre, azok vállára tette volna át, akiknek nem kellene további áldozatokat viselniük, és nem is képesek már erre.

Varufakisz úgy vélte, hogy a hitelezők javaslatában a számok sem stimmeltek. Fájlalta a görög miniszter azt is, hogy a javaslat semmilyen tervet nem tartalmazott, amely reményt adhatott volna az ország befektetőinek, hogy a konszolidáció és a kilábalás időszaka következik, semmi sem garantálta volna, hogy a javasolt öthónapos hosszabbítás után nem tartanak majd a felek ugyanott, mint most.

Varufakisz azt is elmondta, hogy az uniós szerződés nem rendelkezik az euróövezetből való kilépésről, csak az unió egészének elhagyásáról, ezért, ha Görögországot kikényszerítik a valutaunióból, az szerinte az alapszerződés megsértésével ér fel.

forrás:mno.hu

L’Eurogroupe a rejeté la demande de la Grèce

L’Eurogroupe a rejeté la demande de la Grèce pour la projetée 5 Juillet prévue pour un référendum vu l’extension de quelques jours au plan de sauvetage expire le 30 champ Juin – il a dit le ministre des Finances Jeroen Dijsselbloem Néerlandais, président des ministres des Finances de la zone euro est un organe de la crise de la dette grecque, tenue samedi à Bruxelles une session extraordinaire Après.

Dijsselbloem pas de temps à prolonger d’un mois la date limite. “Comment pouvez-vous penser que le gouvernement grec pour survivre à cette période de temps?” – Il a posé la question.

“Il sera immédiatement un deuxième symposium, les conséquences parlent, pour préparer tout ce qui est nécessaire”, – a déclaré le président de l’Eurogroupe. Il a ajouté que le gouvernement grec avait donné une réponse négative, qui a rejeté la proposition qu’ils ont faite – par rapporte le Telegraph rapide.

Le gouvernement grec prend la question référendaire, à savoir que la proposition soit rejetée institutions internationales suggère la population grecque – a dit le président de l’Eurogroupe.

L’Eurogroupe a également publié une déclaration, qui n’a pas été signé par les Grecs. Ceci a été enregistré: les organismes de la zone euro sont prêts à prendre toutes les mesures nécessaires sont prises à la stabilité financière de la zone euro assurer.

Vendredi soir est Alexis Ciprasz Premier ministre grec a déclaré ultimatum et a refusé les demandes des institutions internationales concernant le paquet de réformes de la Grèce et a annoncé que le 5 Juillet référendum. Ciprasz référant au référendum voulu réaliser, de le prolonger de quelques jours se terminant le 30 Juin, le package d’emprunt grec soit valide.
Ils avaient de sérieux doutes avant même la réunion

Jeroen Dijsselbloem triste décision a appelé samedi à une réunion extraordinaire des ministres des Finances de la zone euro dans la compression arrivant Eurogroupe que la Grèce d’organiser un référendum initié par la proposition des créanciers. “Avec la possibilité de négociations a pris fin, et mon esprit était encore ouverte”, – at-il déclaré le politicien néerlandais.

Wolfgang Schäuble, le ministre allemand des Finances a précisé que l’objectif initial des discussions du samedi après-midi était de concilier les propositions aux créanciers et le gouvernement à Athènes, en Grèce, mais résilié unilatéralement les discussions. “Quel est le plan B? Communément appelé à être nommé choses. Grèce se leva de la réunion, la situation est que le programme prendra fin le mardi, “- a déclaré le chef du ministère.
Qu’arriverait-il alors?

“Il est peu probable que les gens dans un paquet restrictive de 9 milliards d’euros« oui », et je suis enclin à moi-même que ce serait le résultat du référendum. Cependant, beaucoup de gens, la question se pose que ce qui se passe après les votes ne sont pas “- a déclaré le sociologue Nikos Fokas, de l’Université Eötvös Loránd professeur de sciences sociales à la Faculté de MTI par téléphone depuis Athènes.

Il a dit qu’en vertu du droit grec, le référendum valide, 40 pour cent présence est requise, qui est disponible dans toute vraisemblance, la Grèce, la participation aux élections de 60-70 pour cent est typique.

Si vous votez en faveur de la proposition de la majorité, le gouvernement sera en toute probabilité démissionner et de nouvelles élections doivent être émis – dit Nikos Fokas.

Selon l’expert sur la question de savoir qui allait gagner une nouvelle élection soit difficile de le prévoir. Le Sziriza proposition de négociation parce que de moins en moins de soutien, Grecs voir la situation plus pessimiste du pays, ce qui est compréhensible à cause des effets économiques lents de huit années de récession. Cependant, en réalité, il n’y a aucune force importante sur le côté de l’opposition, les partisans de la Nouvelle Démocratie pas prospérer – at-elle expliqué.

Lors de la réunion, Christine Lagarde, directrice du FMI est impliqué. À l’arrivée à la conclusion que le FMI, en collaboration avec les autres institutions ont toujours fait preuve de souplesse pour s’adapter à la nouvelle situation politique et économique en Grèce. Le politicien français a déclaré que l’objectif est de restaurer l’indépendance financière de la Grèce, comme dans le cas de l’Irlande et le Portugal ont également eu lieu. Lagarde est d’avis qu’une approche équilibrée est nécessaire en Grèce en profondeur des réformes structurelles et l’assainissement budgétaire devraient être mises en œuvre pour soutenir la croissance, les prêteurs de fournir un soutien financier adéquat est nécessaire et doivent prendre des mesures sur la dette ainsi.

Pierre Moscovici, le commissaire européen aux Affaires économiques, selon une position modérée entre Athènes et les créanciers différence, et bien savoir où il n’y a pas d’accord. “Si il ya une volonté, le mode aura également” – at-il dit. Moscovici a déclaré que le comité a toujours travaillé pour arriver à un compromis. L’homme politique français, selon l’Eurogroupe devrait évaluer la situation et décider si l’accord est encore possible.
2011 Ombre

La décision de geste risqué Alekszisz poker Ciprasz gouvernement grec au référendum mélange des négociations avec Bruxelles zsákutcájából, annoncé en 2011, puis retirée en raison Jéorjiosz référendum Papandreou a conduit à la chute du Premier ministre – a écrit à l’agence de nouvelles française AFP.

En 2011 – au milieu de la crise financière – la Grèce a négocié un accord avec l’Union européenne, entre autres choses, de nouvelles mesures d’austérité en échange de € 100 000 000 000 seraient réduits à l’effet que la dette grecque et les nouveaux prêts ont été accordés à Athènes. Quatre jours après l’accord Jéorjiosz Premier ministre socialiste Papandréou a annoncé la surprise générale, le plan de faire consultation populaire. Le programme d’aide du président français Nicolas Sarkozy a forgé et la chancelière allemande Angela Merkel a insisté sur la mise en œuvre. Enfin, M. Papandréou a reculé et a retiré le projet de référendum.
Ciprasz guerre en Grèce survit

Indépendamment des ministres des Finances de la zone euro concernant une décision du programme de crédit survivrait le sort de la Grèce – Le Premier ministre grec a annoncé samedi Alekszisz Ciprasz chancelière allemande Angela Merkel et le président français François Hollande.

Alekszisz Ciprasz souligné que toute décision qu’elle vient à l’Eurogroupe, les Grecs assez d’oxygène pour survivre – a dit le gouvernement grec est responsable. Le premier ministre aurait appelé au téléphone par le chancelier allemand et le chef de l’Etat français, et a également déclaré que le référendum annoncé le 5 Juillet à conserver en tout cas.
Les Grecs sont en faveur de l’accord

La majorité des Grecs soutiennent l’accord, selon un sondage de l’opinion publique, qui a été faite avant même l’annonce liée au gouvernement par référendum. L’enquête relève de l’institut Alco du Proto Thema journal intitulé publié dimanche présenté.

Il a montré que 57 pour cent des répondants soutiendrait un accord, et vous voulez juste de rompre avec les créanciers 29 pour cent. Le sondage a été réalisé avec la participation de 1000 personnes entre le 24 et 26 Juin.
Varufakisz: pas le pouvoir

Janisz Varufakisz ministre grec des Finances, selon le gouvernement d’Athènes n’a aucune autorité ni accepter ni de rejeter la proposition des créanciers et donc recouru au dispositif de référendum.

“Aucune autorité de signer une proposition viable et non durable” – Varufakisz dit, ajoutant: “mais ne pas le pouvoir de rejeter les gens sans avertissement. Ils seront l’arbitre ultime, nous acceptons cela. ”

Varufakisz après les délibérations de l’eurogroupe le samedi sans elle poursuivi, a déclaré que les prochains jours pourraient encore améliorer la proposition, décideraient ce que les Grecs et le gouvernement grec pourrait proposer aux électeurs à le soutenir.

Le ministre grec des Finances a déclaré que le gouvernement a cherché depuis l’élection que le dénominateur commun apporte conclu avec les créanciers, un accord valable et leurs propres objectifs, mais la position des créanciers, selon lui, était à Athènes, tout ce qui peut être proposé aussi longtemps que ce qu’ils veulent. “Le rejet mal l’institution démocratique de la crédibilité de l’Eurogroupe des partenaires égaux, et je crains que cette perte sera permanente,” – dit Varufakisz, qui a dit que la majorité des gens n’a même pas écouter ensuite au gouvernement et à l’appui de la proposition et de prendre une position.
Les chiffres ne se cumulent pas

Le ministre a dit la proposition avait un problème qui nécessitait par les actions des créanciers ont provoqué une récession et les épaules qui devrait prendre la charge, et sont capables de le faire, leurs épaules, il aurait été à travers, qui ne serait pas avoir d’autres sacrifices supportés et non Ils ont été en mesure de le faire.

Varufakisz croit que les chiffres ne seront pas stimmeltek la proposition de créanciers. A déploré le ministre grec également, que la proposition a pas de plan ne contient pas cet espoir pourrait avoir donné aux investisseurs du pays que la période de consolidation et la reprise suit, rien ne serait garanti que, après la prolongation de cinq mois proposé est pas tenue alors les parties au même endroit comme il est maintenant.

Varufakisz a également déclaré que le traité UE ne prévoit pas de retrait de la zone euro, que l’abandon de l’Union dans son ensemble, de sorte que si la Grèce est de faire respecter valutaunióból, il sentait la peine en violation du traité.

Source: mno.hu

Leave a Reply 128 megnézve, 1 alkalommal mai nap |