< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Matolcsy, a feledékeny

| Mobile | RSS

Matolcsy, a feledékeny

2015. június 30. | hozzászólás | Közélet

Matolcsy, a feledékeny

Gondban Matolcsy György – nem lesz egyszerű megmagyarázni, mi lett a pénzzel FOTÓ: TÓTH GERGŐ

Matolcsy György félrevezető módon töltötte ki vagyonnyilatkozatát. A jegybankelnököt ezért – akárcsak egy hónapja – feljelenti a Demokratikus Koalíció (DK). Kiderült ugyanis, hogy az MNB elnök május 15-én módosított vagyonnyilatkozatában is hibát vétett, jelesül azt, hogy kuratóriumi elnöki tiszteletdíjából közel 1,2 millióval kevesebbet utalt jótékony célra, mint azt korábban állította.

Ismét teljes a zűrzavar Matolcsy György vagyonbevallása körül. Varju László, a DK alelnöke lapunknak elmondta, hogy nem arról van szó, hogy a jegybankelnök egyszerűen elfelejtette feltüntetni az MNB-nél általa kreált Pallas Athéne alapítványoknál betöltött kuratóriumi pozicíóiból származó évi 8,2 millió millió forintját, hanem a jegybanki vezető tudatosan valótlanságokat állított. Kiderült ugyanis, hogy első közlésével ellentétben nem az egész összeget utalta át jótékonysági célokra, hanem 1,2 millió forintot ebből a saját céljaira fordított. Amikor a DK egy hónapja – sajtóértesülésekre alapozva – feljelentést tett arról, hogy “lyuk” van Matolcsy György bevallásában, akkor erről a stikliről még nem volt tudomásuk.

Ennek ellenére is sérelmesnek találták, hogy az V. és XIII. kerületi ügyészség azzal utasította el a képviselő beadványának a vizsgálatát, hogy az nem jogsértő, mert az MNB-elnök nem volt tudatában annak, hogy erről is bevallást kell tennie. Ez azért is furcsa, mert az országgyűlési képviselőkkel azonos adatlapon világosan szerepel, hogy nem csak a jövedelmet, hanem az adóköteles jövedelmet kell feltüntetni. Az is szokatlan, hogy az ügyészség meg sem kérdezte az adóhatóságot, hogy mi is szerepel Matolcsy György adóbevallásában.

Most azonban bebizonyosodott, hogy a jegybankelnök – az 1,2 millió forint be nem vallásával – egyértelműen az adócsalás bűntettét és a magánokirathamisítás vétségét követte el – mondta az alelnök, ezért a DK nevében ismét feljelentést tett. Az ügyészség magatartása nem szokatlan – fűzte hozzá. Az egyik fideszes politikusnál azért tagadták meg a vizsgálatot, mert villája “családi összefogásból épült”, máskor nem észleltek tényleges gyarapodást. Ezek az esetek kivétel nélkül kormánypárti politikusoknál fordultak elő, és most az MNB-elnöknél, akit jogosan tekinthetünk az ország első számú gazdasági vezetőjének.

Az nyilvánvaló tény – mondta Varjú László, hogy a Fidesz saját kádereit menti, míg az ellenzékieket rabláncon vezetik el, előzetes letartóztatásba helyezik, házi őrizetben tartják, majd ártatlanságuk bizonyítása után szabadon bocsájtják őket, de a kártérítés elmarad. Varju László emlékeztetett arra, hogy a korábbi német köztársasági elnök azonnal lemondott a pozíciójáról, amikor egy szállodában történt éjszakájáról nem tudott megfelelő módon elszámolni, pedig a tudatosság joggal feltételezhető lehetett ebben az esetben – mondta Varju László, ki hozzáfűzte, célszerű lenne, ha az alapítványi botrányokkal terhelt nemzeti banki elnöki posztjáról Matolcsy György lemondana, mivel súlyos adóeltitkolási ügybe keverte magát.

A tények: Matolcsy György a PA Domus Animae Alapítvány elnökségéért kapott évi 8 228 045 forintból adózás után 4 284 315 forint adózott jövedelmet közvetlenül átutalt az Összefogás az Államadósság Ellen Alapnak. A PA Domus Mentis Alapítvány kuratóriumi tagságáért őt megillető évi 4 449 085 forintból pedig 2 980 886 forintot küldött a Minden gyermek lakjon jól alapítványnak.

A 8,2 millió forintos jövedelem megfelel 5 471 649 forint nettó összegnek, akkor 1,2 millió forint még megmaradt Matolcsy Györgynek, ez az az összeg, amivel egyáltalán nem számolt el.

Lapunk érdeklődött a Fővárosi Főügyészségnél Varju László feljelentésének sorsa iránt. Bagoly Bettina, fővárosi ügyész, szóvivő azt válaszolta a Népszavának: “A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség feljelentést elutasító határozata ellen panasz érkezett; a panasz elbírálása kapcsán a határozat felülvizsgálata a Fővárosi Főügyészségen folyamatban van, ezért jelenleg bővebb tájékoztatás nem adható.”

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 333 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: