< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Provokatív eljárás” – Így látják külföldön Orbán lépését

| Mobile | RSS

Provokatív eljárás” – Így látják külföldön Orbán lépését

2015. június 30. | hozzászólás | Közélet

Provokatív eljárás” – Így látják külföldön Orbán lépését

Az Orbán-kormány sajnos megfeledkezik a saját történelméről, és nem bizonyul Ausztria megbízható partnerének – mutat rá a Der Standardban Paul Lendvai. A kommentár feleleveníti, hogy a hála nem politikai kategória.

Pedig ’56-ban politikai és lelki fordulópont lett a háború utáni Ausztria történetében az, miként reagált a nemzet a magyar tragédiára. A példátlan segítőkészség és a világ közvéleményének mozgósítása nemzedékekre meghatározta a viszonyt a vasfüggöny mindkét oldalán.

Az osztrákok körében minden közvélemény-kutatás alapján a magyarok állnak az első helyen mint a legkedveltebb szomszédok. Ki gondolta volna ezek után, hogy 26 évvel a határzár közös felszámolása után az Orbán-kabinet új vasfüggönyt akar emelni a déli határon? De lehet, hogy másutt is.

Hogy Budapest fel kívánta mondani a dublini rendszert, az felháborodott reakciókat váltott ki az államok közössége részéről. Senki sem vitatja, hogy nagy bevándorlási nyomás nehezedik Magyarországra, de itt a szolidaritásról, a bizalomról és az együttműködésről, az érdekek egyeztetéséről és az uniós szabályok tiszteletben tartásáról van szó. A menekültügyben tanúsított provokatív eljárás, valamint a hatalom protekcionista intézkedéseinek sora is leginkább Ausztriát érinti az EU-tagállamok közül. Sajnos az Orbán-kormány kiszámíthatatlan tényező, amikor a menekültek beözönlését kell megoldani – zárul a kommentár.

(Forrás: Szelestey Lajos/Klubrádió)

forrás:168óra.hu

Leave a Reply 446 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: