< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Jemenben is lecsapott az Iszlám Állam

| Mobile | RSS

Jemenben is lecsapott az Iszlám Állam

2015. július 1. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Jemenben is lecsapott az Iszlám Állam

Huszonnyolc ember vesztette életét abban a merényletben, amelyet az Iszlám Állam terroristái követtek el Jemen fővárosában, Szanaaban. Ez a harmadik merénylet a háború sújtotta Jemenben, amelyet az Irak és Szíria jelentős részét megszállva tartó szunnita terrorszervezet követett el rövid időn belül.

Kedden gépkocsiba rejtett pokolgép robbant egy szanaai katonai kórház mögött egy gyászszertartás idején. A halálos áldozatok között tizenkét nő van. A merénylet egy ikerpárt, Fajszal és Hamid Dzsajest célozta, akik a síita felkelők ismert vezetői. Az ő családjuk egy tagjának a gyászszertartására érkeztek az emberek.

Az IS közleményben vállalta magára a „szanaai síita fészek elleni” merényletet, és azzal indokolta, hogy “a húszi hitetleneken álltak bosszút a muzulmánokért”. A szunnita dzsihadista IS hitetleneknek tartja a síitákat, ezért ugyanúgy terrorcélpontok számára, mint mint a nem muzulmán közösségek. Ezért vált aktívvá Jemenben is, ahol a síita húszi felkelők harcolnak a szunnita kormányzattal és a Szaúd-Arábia vezette szunnita arab országok koalíciójával.

Jemenben eddig különösen kegyetlen és sok halálos áldozattal járó merényleteket hajtott végre az IS. Március 20-án a pénteki nagyima idején két mecsetben hajtottak végre öngyilkos merényletet, amelyek 137 halálos áldozatot követeltek. Június 17-én ugyancsak autóba rejtett pokolgépek robbantak mecseteknél, húszi politikai szervezet székházánál, közel száz ember életét kioltva.

Jemenben a helyzetet súlyosbítja, hogy folyik a rivalizálás az IS és az al-Kaida között, hiszen korábban itt székelt a térség legerősebb al-Kaida szervezete. Az IS most már Irak és Szíria mellett nemcsak Líbiában válik egyre inkább tényezővé, hanem Jemenben is.

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 167 megnézve, 1 alkalommal mai nap |