< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Varga Mihály az EBRD delegációjával tárgyalt

| Mobile | RSS

Varga Mihály az EBRD delegációjával tárgyalt

2015. július 3. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Varga Mihály az EBRD delegációjával tárgyalt

Az Európai Beruházási és Újjáépítési Bank (EBRD) tárgyalócsoportjával egyeztetett hivatalában Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A tárgyaláson szó volt a bankkal februárban kötött egyetértési megállapodás végrehajtásáról és az EBRD készülő magyar országstratégiájáról is – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint a kormány azt várja az EBRD-től, hogy az ország friss gazdasági eredményeit más meghatározó nemzetközi szervezetekhez – EU, IMF, OECD – hasonlóan ismerje el, hogy az EBRD előkészítés alatt álló, 2015-2019-es évekre vonatkozó magyar országstratégiája ezekre épülhessen.

A tájékoztatás szerint az EBRD a következő években a bankszektor rugalmasságának és hitelezési képességének megerősítése mellett a helyi vállalatok ütőképességének növelésére és az önkormányzati közlekedési szektor fejlesztésére fordítana elsődleges figyelmet Magyarországon.

Varga Mihály az EBRD delegációjával ismertette, hogy az Országgyűlés a 2016. évi költségvetés jóváhagyásával párhuzamosan elfogadott adótörvény-módosítások között döntött a bankadó mértékének csökkentéséről és az adóalap-számítás módjának megváltoztatásáról. Az adócsökkentés a kormány várakozása szerint hozzájárul a pénzügyi szektor hatékonyabb működéséhez, a gazdasági növekedést támogató hitelezési aktivitás fokozásához.

A közlemény emlékeztet, hogy az EBRD-vel 2015. február 9-én aláírt egyetértési megállapodásban a kormány elkötelezte magát a bankadó 2016-tól kezdődő, fokozatos és jelentős csökkentése mellett. Vállalta továbbá, hogy a továbbiakban az EU kötelezettségeken felül a bankszektort sújtó, azt terhelő specifikus új szabályozást nem vezet be, és más, új szabályozás esetén is előzetesen konzultál a banki közösséggel.

Az EBRD előremutató lépésként értékeli az egyetértési megállapodást, amely hozzájárul a bankszektor konszolidációjához. A megállapodás aláírását követően a “bankszektor rugalmasságának és hitelezési képességének megerősítése” pont bekerült a 2015-2019. évekre vonatkozó magyar EBRD-országstratégia prioritásai közé – közölték.

– MTI –

forrás:friss hírek.hu

Leave a Reply 126 megnézve, 1 alkalommal mai nap |