< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Horogkereszt a gyepen

| Mobile | RSS

Horogkereszt a gyepen

2015. július 4. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Horogkereszt a gyepen
Horvátország

A spliti stadion gyepén a minap, egy nemzetközi mérkőzés szünetében egyszerre csak a zöld fűnél világosabb árnyalatban megjelent egy több méteres horogkereszt. Ami miatt most kormány, ellenzék, sajtó egyként sajnálkozik, a rendőrség pedig nyomoz. Az igazi meccs azonban majd a választásokon dől el.

1971 augusztusában két vajdasági fiatal a Dunára indult kirándulni, de átlépve az akkor még nem létező folyami határt, meg sem állt az Adriáig. Több, főleg pénzügyi viszontagság után úgy hozta a sors, hogy nem éppen makulátlan múltú spliti fiatalokkal haverkodtak össze, akik barátságuk jeleként becsempészték őket az akkor kezdődő országos focibajnokság nyitómérkőzésére, a spliti Hajduk és az OFK Beograd (a Crvena Zvezda és a Partizan után a harmadik fővárosi csapat) meccsére. Nem is akárhová, hanem a kemény mag tribünjére. Előtte a stadion körüli sörözőkben folyt a bemelegítés. Derekasan.

A tét nem volt akármi: a Hajduk jugoszláv bajnokságot nyert az előző évadban, és favoritként lépett a pályára. A kellően felkészített kemény mag hangadói időről időre a Skidaj! (Vesd le!) jelszót üvöltötték a mindenre kész társaik felé. Erre mindenki egy mozdulattal lerántotta a pólóját. Azóta is töröm a fejem, mi lehetett ennek a tömegjelenetnek a mélyebb értelme. Mindenesetre a felhevült tömeg nemsokára tétova mozdulatokkal kénytelen volt újra felöltözni, mert a tiszteletlen belgrádiak három góllal ajándékozták meg a dalmát daliákat. A két vajdasági fiatal magában kuncogott, erre tellett a bátorságukból. A vereség feldolgozása persze a már említett sörasztalok mellett zajlott.

Az úgynevezett horvát tavasz korszaka volt ez, amikor az ottani köztársasági kommunista vezetésben többen a világháború óta szigorúan tiltott nacionalista hangokat ütöttek meg. Josip Broz Titónak akkor még volt olyan hatalma, hogy ezeket az elvtársakat hamarosan menessze. De a háborúba torkolló jugoszláv rendszerváltáskor ezek a személyek és eszméik ismét felszínre törtek és a harcmezőkön kötöttek ki.

A két vajdasági fiatal akkor látott először (egy spliti autószerelő házának a falán) egy piros asztalterítőre hasonlító zászlót. A történelem örökre felszámolta ezt a tájékozatlanságot: 1991 óta a šahovnica (sakktábla) a független horvát állam zászlajának, címerének része.

Sok évvel később, 2015 júniusában, öt nappal az „incidens” után felkerestük az előkelő spliti Poljud negyedben levő stadiont. A hetvenes években tartott Mediterrán Játékokra készülve kapta a nagy múltú Hajduk ezt a több mint harmincezer nézőt befogadó létesítményt. Az újságírópáholy felé tartunk, de onnan nem lehet kijutni a nézőtérre. Egy előzékeny tisztviselőnő megmutatja az utat, és elénk tárul a stadion gyepe. Meg a horogkereszt. Ami talán még jobban kivehető, mint öt nappal korábban. Megcáfolhatatlanul ott éktelenkedik a pálya jobb oldalán, a térfél alsó részén.

Hogyan került oda? Még nem tudni, a rendőrség nyomoz. Ott jártunkkor is néhányan civilben sétálgattak a náci jelkép körül.

Történt, hogy Horvátország Olaszországot fogadta EB-selejtező meccsen a Poljudon. Mindkét csapatnak a döntetlen felelt meg, hozták is. De a mérkőzés szünetében, a reflektorok fényében, egyszerre csak a zöld fűnél világosabb árnyalatban megjelent a több méteres horogkereszt. A gyepet kezelő társaság hirtelenjében el szerette volna tüntetni a szégyenletes jelet, de korábban olyan vegyszerrel alapozhatták meg, hogy kitörölhetetlen maradt. Az UEFA helyszínen lévő képviselője, hatalmas kínok közepette ugyan, de engedélyezte a meccs folytatását. És az ügy még mindig nem vált nyilvánossá Horvátországban mindaddig, amíg a mérkőzést szintén élőben közvetítő olasz riporterek nem harsogták tele az étert. Világra szóló botrányt sikerült összehozni.

Minden érintett horvát intézmény elítélte az ismeretlen tettes „Horvátország elleni merényletét”, és megkezdődött a kölcsönös vádaskodás. A szociáldemokrata belügyminiszter azt állította, hogy a Horvát Labdarúgó-szövetség (HNS) már két nappal a meccs előtt tudta, hogy a horogkereszt ott van a stadion gyepén, mégsem tett semmit. Időközben az is kiderült, hogy Davor Šuker, a HNS elnöke, egykori híres focista a családi albumában őrzi azt a megható képet, amely megörökítette azt a pillanatot, amikor tiszteletét tette Ante Pavelić horvát usztasa államfő madridi sírjánál.

És kiderült az is, hogy a HNS tulajdonképpen a most éppen ellenzékben levő HDZ (Horvát Demokrata Közösség – alapítója Franjo Tuđman, a független Horvátország első elnöke) fiókszervezete, amelynek vezetőségében a 15 tag közül 11 a párt funkcionáriusa. Semmit sem szabad a véletlenre bízni.

A fociszervezetet – horvát krónikások állítják – Tomislav Karamarko, a HDZ elnöke kézivezérli, és éppen az ő ötlete volt, hogy a válogatott Splitben játsszon. Mellesleg üres lelátók előtt, mert az UEFA már megbüntette Zágrábot egy korábbi incidens miatt.

Természetesen mindezt, még a horogkeresztet sem lehet elvonatkoztatni attól a ténytől, hogy Horvátországban akár az év végéig is megtarthatják az éppen esedékes parlamenti választásokat. Mivel gazdasági sikerekről aligha lehet beszámolni, marad a negatív propaganda.

A dolgok akkor kaptak gellert, amikor a HDZ elnökjelöltje, Kolinda Grabar Kitanović néhány hónappal ezelőtt, ha csak minimális pontkülönbséggel, de lekörözte az esélyesebbnek tartott addigi államfőt, a szociáldemokrata Ivo Josipovićot. Azóta a volt elnök már új pártot alapított, mert elégedetlen volt (nem alaptalanul) a saját pártja támogatásával.

Az elnök asszony, aki maga is elítélte a spliti horogkeresztes akciót, korábban olyan gesztusokat tett, amelyek a horvát nacionalistákat felbátorították. Utóbbiak amúgy is nemzetietlennek, hazafiatlannak és jugonosztalgikusnak (ez halálos bűn!) tartják a mai balközép kormányt. Először is, mert nem ment el a hagyományos jasenovaci megemlékezésre. Tudnivaló, hogy a II. világháború folyamán az Ante Pavelić-féle Független Horvát Állam fasiszta kollaboráns bábkormánya haláltábort működtetett itt, és több tízezer szerbet, zsidót, cigányt végeztek ki válogatott kegyetlenséggel.

Kolinda asszony inkább a Zágráb belvárosában sátorozva tüntető háborús veteránokat látogatta meg, akik ezt bátorításnak vették. Mert annak is szánta. Sőt nemrégiben ellátogatott egy válogatott focimeccsre is, amely során a zágrábi ultrák (Bad Blue Boys) a szokásos Za dom spremni! (A hazáért készen!) szintén második világháborús usztasa katonai felkiáltást gyakorolták szorgalmasan és jó hangosan. Grabar Kitanović a meccs után úgy nyilatkozott, hogy a hangulat fenséges volt.

Nos, ez a „fenséges hangulat” varázsolt egy valamilyen vegyszerrel megrajzolt horogkeresztet a poljudi stadion gyepére. Ami miatt most kormány, ellenzék, sajtó sajnálkozik. És retteg július 15-től, amikor várható az UEFA döntése: kizárják-e Horvátországot az Európa-bajnokság további küzdelmeiből, vagy enyhébb szankcióval megússza Zágráb?

Az igazi meccs azonban a választásokon dől el: felerősödik-e a szélsőjobb, megvalósul-e Franjo Tuđman álma a partizánok és az usztasák megbékéléséről?

forrás:168óra.hu

Leave a Reply 118 megnézve, 1 alkalommal mai nap |