< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Ferenc pápa: a tehetősek nem kívánhatják, hogy a szegények “tűnjenek el”

| Mobile | RSS

Ferenc pápa: a tehetősek nem kívánhatják, hogy a szegények “tűnjenek el”

2015. július 10. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Tanítás
Ferenc pápa: a tehetősek nem kívánhatják, hogy a szegények “tűnjenek el”

Mindenkinek erkölcsi kötelessége segíteni a szegényeket, a tehetősek nem kívánhatják, hogy a szegények “tűnjenek el” – hangoztatta több százezer hívő előtt a bolíviai Santa Cruzban tartott miséjén csütörtökön Ferenc pápa.

“Jézus e helyen most is azt mondja nekünk: elég a kirekesztésből” – jelentette ki az egyházfő, aki bírálta a ma a világban eluralkodó szemlélet, “azt a logikát, amely mindent fogyasztási cikké akar változtatni, mindent eladhatóvá tesz, és (…) kizárja mindazokat, akik nem termelnek”.

A misén több ezer, különböző etnikumokhoz tartozó bolíviai őslakos, így Evo Morales államfő is részt vett.

A közel kétórás szertartást, amelyen több felolvasás és ima két őslakos – guarani és ajmara – nyelven is elhangzott, vallási énekek is kísértek.

A katolikus egyházfő papamobiljában integetve érkezett a misére. A fogyasztói szemléletet ostorozó szentbeszéde előtt egy közeli Burger King gyorsétteremben berendezett sekrestyében öltözött át, amely a szertartás miatt zárva tartott. Az emberek a hideg ellenére már éjszaka és hajnalban gyülekeztek a délkelet-bolíviai város központjában lévő téren és a környező utcákon. A kormány munkaszüneti nappá nyilvánította a csütörtöki napot, hogy a dolgozók és a diákok is részt vehessenek a chiquitano indián fafaragók által készített oltár előtt bemutatott szertartáson, amelyet óriás kivetítőkön is követni lehetett. A pápa látogatásának idejére – amelynek biztonságára 17 ezer rendőr és katona felügyelt -, tilos volt a szeszesitalok fogyasztása, betiltották a zenés rendezvényeket is.

Fotó: Facebook/Papa Francesco – Jorge Mario Bergoglio

A 78 éves argentin pápa háromnapos ecuadori látogatás után szerdán érkezett Bolíviába. A több mint 4000 méter magasan elterülő La Paz-i repülőtéren Evo Morales, az ország első indián elnöke fogadta. Innen utazott tovább Santa Cruzba, az ország legnépesebb városába. A radikális baloldali Morales köszönetet mondott “a szegények pápájának”, hogy “ellátogatott hozzánk a remény és a felszabadítás üzenetével”.

Ferenc pápa pénteken dél-amerikai körútja utolsó állomására, Paraguayba utazik tovább.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 143 megnézve, 1 alkalommal mai nap |