< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Nyert vagy vesztett a kormány?

| Mobile | RSS

Nyert vagy vesztett a kormány?

2015. július 10. | hozzászólás | Közélet

Nyert vagy vesztett a kormány?

Egy kisebb stadion árát költötte a kormány ügyvédekre a washingtoni Sukoró-perben: 2,5 milliárd ment el jogi szolgáltatásra, szakértőkre, úti- és perköltségre – közölte az Origo kérdésére a nemzetgazdasági tárca. A csaknem kétmilliárd forintos ügyvédi munkadíjon két nagy iroda osztozik, ám azt a minisztérium nem részletezte, milyen arányban.

A perben kulcsszerepet vállalt ügyvéd, Bártfai Beatrix férjéről elnevezett Sárhegyi és Társai Ügyvédi Irodát és a Réczicza White & Case LLP Ügyvédi Irodát összesen 6,2 millió eurós keretszerződés alapján bízták meg a perképviselettel. A Sárhegyi és Társai névadó ügyvédje, Sárhegyi Zoltán a Nemzeti Választási Bizottság Fidesz által delegált tagja. Az irodának dolgozó Bártfai Beatrix a Sukoró-üggyel kapcsolatos magyarországi perekben külön díjazásért képviseli az államot. A pert az állam megnyerte, vagyis 2,5 milliárd befektetésével megúszott egy 100 milliárdos kártérítést.

Ha elfogadjuk a befektetők terveit, akkor a perhez kapcsolódó 2,5 milliárd forintnyi költség sokszorosát veszítette el a magyar állam azzal, hogy az Orbán-kormány elállt a még a Gyurcsány-kabinet által támogatott beruházástól. A Sukoró-ügy politikailag lényeges mellékszála volt, hogy a kaszinóprojekttel összefüggésben az ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt, a meggyanúsított Gyurcsány végül csak tanú lett, mert az ügyészség nem tudta alátámasztani a vádat.

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 236 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: