< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Kiszivárgott a németek újabb titkos terve

| Mobile | RSS

Kiszivárgott a németek újabb titkos terve

2015. július 30. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Kiszivárgott a németek újabb titkos terve

Megkurtítaná az Európai Bizottság hatásköreit Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter – derült ki német lapértesülésekből. Az indoklás szerint a korábbinál erősebben politizáló testület kevesebb figyelmet tud fordítani piacfelügyeleti feladataira. Valójában hatásköri villongás is lehet az ügy mögött

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter azt javasolja, hogy adják át független szervezeteknek az Európai Bizottság (EB) bizonyos ellenőrzési jogköreit – jelentette a Financial Times (FT) a Frankfurter Allgemeine Zeitung értesülésére hivatkozva. Az EB feladatai között szerepel például, hogy versenyhatóságként tevékenykedjen, illetve hogy érvényt szerezzen az egységes belső piaccal összefüggő szabályozásnak.

Ezeket a feladatokat – a sajtóértesülés szerint – önálló intézményre bízná a német pénzügyér. Az indok: ezzel biztosíthatnák, hogy ezeket funkciókat továbbra is függetlenül lássák el az ezzel foglalkozó brüsszeli szervezetek, miközben az EB egyre erőteljesebben politikai, politizáló testületté – az eurózóna egyfajta kormányává – válik.

Integráció, de hogyan?

Az FT emlékeztet arra, hogy Schäuble nem ellenzi az Európai Bizottság demokratikus legitimációjának erősítését, ám ezt például testület elnökének közvetlen megválasztásával képzeli el. (Jelenleg az EU-tagállamok állam- és kormányfőinek szervezete, az Európai Tanács választja meg az EB első emberét.)

Úgy tűnik azonban, hogy Párizs és Róma másként képzeli a dolgot. Francois Hollande francia államfő szerint a bizottság mögött választott, önálló eurózónás parlamentnek kellene állnia – azaz a rendszernek a nemzetállamok demokratikus rendszereire kellene hasonlítania. Pier Carlo Padoan olasz pénzügyminiszter nemrégiben arról beszélt, hogy a közös európai valutát használó országoknak öles léptekkel kellene előrehaladniuk a politikai unió felé.

Szakértői testületek

Ennek alapján szakértők szerint a francia kormány például nem igazán támogatná azt az ötletet, hogy újabb technikai jellegű testületek kapjanak nagyobb befolyást. Schäuble viszont nem idegenkedik annyira ettől – derül ki a Deutsche Welle cikkéből.

Erre utal, hogy a Görögországgal kapcsolatos ülések idején többször jelezte: szerinte az EB-nek nincs felhatalmazása arra, hogy belefolyjon a hiteltárgyalásokba, mert a kölcsönszerződések előkészítése az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport feladata. Végül is ők képviselik a hitelezőket.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke azonban egyértelművé tette, hogy politizáló testületté akarja tenni a bizottságot. Ennek szellemében közvetítői szerepben próbálta előmozdítani az athéni kormány és a hitelező eurótagállamok közötti tárgyalásokat. Az EB szóvivője egyébként csütörtökön nem kommentálta a német pénzügyminiszter javaslatával kapcsolatos sajtóhíreket.

Felgyorsulhat az integráció

A felforrósodni látszó vita hátterében az állhat, hogy a Görögországgal kapcsolatos súlyos gondok nyomán az eurótagállamok felgyorsíthatják az övezet integrációjának megerősítését – véli az FT. Ezzel kapcsolatban már elkészült az “öt elnök jelentése” – az EB, az Európai Tanács, az Európai Központi Bank, az Európai Parlament és az eurócsoport vezetőjének javaslatcsomagja -, amely azonban leghamarabb 2017-től bevezetendő intézkedéseket tartalmaz. Brüsszeli tisztviselők szerint ezek közül néhányat előrehozhatnak, hogy megerősítsék a pénzpiacok bizalmát az euró

forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 564 megnézve, 1 alkalommal mai nap |