< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: Fiatalok az emberkereskedelem áldozatai

| Mobile | RSS

Fiatalok az emberkereskedelem áldozatai

2015. július 31. | hozzászólás | Életképek/bulvár

Fiatalok az emberkereskedelem áldozatai

Gyakori, hogy lányokat külföldre csábítanak, majd hatszázezer forintért eladják őket férfiaknak

A legszegényebbek, valamint az állami gondozásában élő gyerekek és fiatalok válnak leggyakrabban az emberkereskedelem áldozatává, azok, akiket nem vesz körül a család mint megtartó, visszatartó közösség – mondta a Baptista Szeretetszolgálat programvezetője az M1 csatornán csütörtökön, az emberkereskedelem elleni küzdelem világnapján.

De Coll Ágnes közölte, a szervezet több mint tíz éve küzd az emberkereskedelem ellen, valamint segít az áldozatokon. Gyakori, hogy fiatal lányokat munkalehetőséggel külföldre csábítanak, majd házasságkötés céljából harmadik országbeli férfiaknak adják el őket, ötszáz-hatszázezer forintért. Gyakran férfiakat visznek külföldre építőipari vagy mezőgazdasági munkára, jó fizetést ajánlva nekik. Ott azonban borzalmas körülmények között tartják, fizikailag fenyegetik, sok esetben bűncselekmények elkövetésére is kényszerítik őket.

Kitért arra is, hogy Magyarországon gyakori a családi ház körüli „rabszolgatartás”, az úgynevezett csicskáztatás, amelynek során hajléktalanokat dolgoztatnak az eldugottabb településeken, tanyákon. A szervezet a munkája során leginkább a szexuális kizsákmányolás áldozataival találkozik, a tapasztalatok szerint ők könnyebben kérnek segítséget. A programvezető azt javasolja: a ház körüli, kvázi rabszolgaként fogva tartott emberek inkább a rendőrséghez forduljanak segítségért. A szolgálat és a rendőrség együttműködési szerződésének köszönhetően ugyanakkor jó partnerségi viszony alakult ki a két szervezet között.

De Coll Ágnes hangsúlyozta: a szeretetszolgálat az országban több úgynevezett védett házat üzemeltet, ahol az áldozatok elbújhatnak, kezelik a traumájukat, és rehabilitáció során segítik visszailleszkedésüket a társadalomba. Az áldozatok a Baptista Szeretetszolgálat ingyenes hívható telefonszámán (06-80-205-520) a nap huszonnégy órájában kérhetnek segítséget.
forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 533 megnézve, 1 alkalommal mai nap |