< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Kellemetlen meglepetéssel indulhat az ősz

| Mobile | RSS

Kellemetlen meglepetéssel indulhat az ősz

2015. július 31. | hozzászólás | Közélet

Kellemetlen meglepetéssel indulhat az ősz

A görög politikát áthatják az ideológiák és az érzelmek, ezért nagy az esélye annak, hogy a politikai elit óriási hibákat követ el – hívja fel a figyelmet egy helyi politológus annak kapcsán, hogy az országot kormányzó párt káoszba süllyedt. A kormányfő egyelőre kezében tartja pártja gyeplőjét.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök legyőzte pártja keményvonalasait a nagyobbik kormánypárt, a radikális baloldali Sziriza 200 tagú központi bizottságának maratoni, 12 órás csütörtöki ülésén – jelentette az AP. A többség a pártelnök-kormányfőt támogatta, aki azt javasolta, hogy szeptemberben tartsanak rendkívüli kongresszust a hogyan továbbról, miután a kormány megállapodott a hitelezőkkel a harmadik kedvezményes kölcsönről. A kormányfő azonban nem a háborút, hanem csak egy csatát nyert meg.

Az összecsapást megelőző színjátékban a keményvonalas csoport saját gyűlést tartott, amelyen amellett tüntettek, hogy a kormány adja fel a tárgyalásokat. Szerintük a Sziriza az elmúlt hat hónapban letért arról az útról, amelyen elindult, arról, amely reményeik szerint elvezet a megszorítások végéhez. A pártellenzék nyíltan amellett kampányol, hogy Görögország térjen vissza a drachmához.

Ami itt van, az nem demokrácia
Az IMF vár és figyel
Egyelőre nem viszi az IMF igazgatótanácsa elé Görögország legújabb hitelkérelmét a Valutaalap menedzsmentje – jelentette ki Angela Gaviria, a szervezet kommunikációs osztályának munkatársa. Az IMF biztosítékokat akar arra, hogy Athén képes lesz törleszteni a kölcsönt. A Valutaalap szakértői úgy látják, hogy ezt önmagukban sem a görögök által vállalat reformok, sem egy adósságcsökkentés nem biztosítaná – a kettő kombinációjára van szükség. Az IMF vár a görög kormányra, amely a következő hónapokban dönt reformintézkedéseire, illetve az eurótagállamokra, akik csak valamikor ősszel hajlandóak beszélni az adósságok könnyítéséről.

Ebben az országban már nincs demokrácia, ehelyett egy totalitáriánizmus sajátos formája, az euró diktatúrája érvényesül – harsogta lelkes közönsége előtt Panagiotisz Lafazanisz, a csoport egyik hangadója. A volt energiaügyi miniszter, akit éppen a belső vita miatt állított fel székéből Ciprasz, azt állítja, hogy az ezzel kapcsolatos sötét propaganda ellenére a valutacsere nem okozna katasztrófát.

Ez homlok egyenest ellenkezik a kormányfő véleményével, aki szerint a drachma azonnal leértékelődne visszavétele után, amit durva megszorítások követnének és a kormánynak újra az IMF-hez kellene fordulnia pénzért. Ciprasz arról is beszélt a párt parlamentje előtt, hogy abszurdnak tartja a belső megosztottságot, aminek véget kell vetni.

Baloldaliak a baloldaliakat

Ezzel arra az ötletre is reagált, amely szerint a pártnak belső szavazást kellett volna tartania a következő napokban a hiteltárgyalások megkezdéséről – ez szintén a héják kezdeményezése volt. Ciprasz ezt azzal hárította el, hogy ha ezen az elutasítás győzne, az megbuktatná a kormányt. A második világháború utáni “első igazán baloldali vezetés” – ahogy a saját kormányát aposztrofálja – vagy a baloldali parlamenti képviselők támogatásával folytathatja a munkáját, vagy ugyanezek a baloldali politikusok buktathatják meg – fejtegette.

Ezt akár kulcsfontosságú megjegyzésnek is tarthatjuk – derült ki Dimitri A. Szotiropulosz politológus szavaiból. Szerinte egyelőre nem várható a Sziriza szétszakadása, egyszerűen azért, mert a párt hatalmon van, ami fékezi a centrifugális erőket. A hivatalos politikával szembe forduló disszidensek nem akarják magukra venni a felelősséget a kormány megbuktatásáért.

Keresztút előtt

A meccsnek azonban koránt sincs vége – véli a szakértő. Ciprasznak két lehetősége van. Az egyik, hogy tovább erősíti pozícióit a pártban, például úgy, hogy a szeptemberi kongresszust új küldöttválasztással tartják meg, ami utat nyitna azelőtt, hogy benyomja a résztvevők közé saját embereit. A politológus azonban úgy látja, hogy a pártelnök kerüli a belső konfliktusokat.

A másik lehetőség, hogy előrehozott választásokat tartanak, ami Szotiropulosz szerint novemberben lehet. Az időzítés fontos: a szavazást az után kell megtartani, hogy aláírták az új EU-s hitelcsomagról szóló szerződést, de még az előtt, hogy a politikai ellenzék rendezte volna jelenleg teljesen szétzilált sorait.

Mindez azonban a racionális számítás, amellyel Görögországban csínján kell bánni. Eleve problémát jelent, hogy a kormánypárt valójában egy számos balos politikai irányzatból összeállt, szedett-vedett társaság, amelyet néhány éve csupán a szavazók négy százaléka támogatott. Emellett nem szabad elfelejteni, hogy a görög politikát mélyen áthatják az ideológiák és az érzelmek, ami utat nyit a rossz döntések előtt – figyelmeztet az athéni politológus.

forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 484 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: