< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Gazdaság-ingatlan Pörgött az ingatlanpiac Magyarországon júliusban

| Mobile | RSS

Gazdaság-ingatlan Pörgött az ingatlanpiac Magyarországon júliusban

2015. augusztus 10. | hozzászólás | Közélet

Gazdaság-ingatlan
Pörgött az ingatlanpiac Magyarországon júliusban

A magyar ingatlanpiacon 12 355 ingatlan-adásvétel történt júliusban, az idén eddig ez volt a legtöbb, a tavalyi júliusi tranzakciók számát pedig a harmadával haladja meg.

A DH számításai szerint az első hét hónapban 80 670 tranzakciónál tart a piac, ez csaknem másfélszerese a tavaly ugyanebben az időszakban mért, 55 ezer alatti értéknek.

A DH összesítése szerint az új építésű ingatlanok vidéken az eladások 4 százalékát tették ki, Budapesten 2 százalékot. Pest megyében ugyanakkor a piac 7 százalékát ez adta.

Júliusban a panellakásokat Kelet-Magyarországon átlagosan 135 ezer, nyugaton 147 ezer forintos négyzetméteráron vásárolták, ugyanezért a típusért Pesten 254 ezer forintot, Budán 283 ezret kellett fizetni. A téglaépítésű lakásokért a keleti régiókban 153 ezer forintot, nyugaton 212 ezret adtak ki a vevők. Pesten 279 ezer forint, Budán 390 ezer, a Belvárosban pedig 439 ezer forintos átlag négyzetméteráron keltek el a lakások.

A vevők Budapesten a panellakások árából 3 százalékot, a téglalakásoknál 4 százalékot, vidéken pedig mindkét típusnál 5 százalékot tudtak átlagban alkudni – derül ki a közleményből.

A DH adatai szerint júliusban a vevők 30 százaléka befektetési célból vásárolt, és átlagosan 19,5 millió forint körül költöttek 70 négyzetméter körüli lakásokra. Minden negyedik vevő az első lakását vásárolta, de itt is magas volt az átlagérték, hiszen 60 négyzetméteres lakásaikra 18,3 milliót adtak ki.

Vidéken minden negyedik vevő nagyobb lakásba költözött, átlagosan 104 négyzetméteres ingatlant vettek 16,5 milliós átlagáron. A befektetők aránya ugyanitt 22 százalék volt – olvasható a DH közleményében.
forrás:ma.hu

Leave a Reply 169 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: