< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Hiú ábrándok fogságában Putyin/// Vains rêves captivité Poutine

| Mobile | RSS

Hiú ábrándok fogságában Putyin/// Vains rêves captivité Poutine

2015. augusztus 10. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Hiú ábrándok fogságában Putyin

Putyin aligha tapsolhat az orosz gazdaság teljesítményének FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/MATTHIAS HANGST

Hol derűlátóak, hol borúlátóbbak az orosz gazdaság helyzetét elemző szakemberek. Hullámzó az orosz lakosság hangulata is, mint ahogy vásárlási szokásait is nehéz követni. A gazdasági teljesítmény mutatói mindenesetre nem jók, nem lesz könnyű talpra állni ebben a helyzetben.

A gazdasági visszaesés lassulásának örülhettek nyár elején az oroszok. Igaz, csak néhány tized százalékról volt szó: a várt 4,8 százalékos csökkenés helyett 4,2 százalékosat mértek. Ez sem kevés, különösen, ha összevetjük az előző hónapokkal: januárban 1,8, februárban 1,6, márciusban 3,2, áprilisban 4,2, májusban pedig 4,9 százalékos volt a GDP visszaesése. A gazdaságfejlesztési miniszter arra számít, hogy idén összességében mintegy 2,6-2,8 százalékkal zsugorodik a gazdaság, jövőre viszont már 2 százalékos növekedéssel lehet számolni.

Az év derekán érkezett hírek között szép számmal akadnak olyanok, amelyek kételyeket ébresztenek a válságból való kilábalással kapcsolatban. Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium jelentése szerint idén mélypontra zuhan a Gazprom termelése részben a kereslet csökkenése miatt. A kivitel az Európai Unióba és Törökországba ugyanis jelentősen visszaesett. A remélt 450 milliárd köbméter termelés helyett most csak 414 milliárddal számolnak. Ez a tavalyinál is lényegesen kevesebb. Mivel a gázipari óriás az orosz GDP 8 százalékát biztosítja, visszaesése kihat az egész orosz gazdaságra.

Az orosz jegybank az alapkamat csökkentésével igyekszik válaszolni az újabb kihívásokra, ezzel azonban tovább gyengült a rubel a dollárhoz és az euróhoz képest. A rossz hírek közé tartozik az is, hogy a fogyasztói árak éves növekedési üteme 15,8 százalékra emelkedett. Az ADV csoporthoz tartozó Initiative társaság átfogó felmérésében megállapította, hogy az oroszok mintha elkezdtek volna kevesebbet takarékoskodni vásárlásaikkor, s ez elsősorban a közszükségleti cikkekre vonatkozik.

Az inosmi.ru hírportál által ismertetett felmérés szerint megnőtt az érdeklődés az olcsóbb árukat kínáló üzletek iránt. Figyelemreméltó változás ez egy olyan helyzetben, amikor fontos élelmiszercikkek ára nagymértékben emelkedett.(A sárgarépáé például a duplájával, a hagymáé egyharmadával, a krumplié negyedével kerül többe.) A drágulást a nagyobb importtal és a hazai agrárium veszteségeivel magyarázzák. Ez az őszi betakarításig nem is nagyon fog változni. Az infláció még mindig nagyobb, mint a lakosság reáljövedelmének az alakulása.

Amivel az emberek változatlanul takarékosabbak: ritkábban járnak étterembe, moziba, kevesebbet költenek üdítőitalokra, gyermekcikkekre, teára, kávéra, tüzelőre, kozmetikumokra, ruhára, cipőre. Ritkábban utaznak és nyaralnak. Óvatosabbak a mobiltelefonokkal és az internettel kapcsolatos kiadásokkal is. Furcsa ellentmondás ugyanakkor, hogy számítógépet, notebook-ot most szívesebben vásárolnak, mint korábban.

Az elemzők még csak találgatnak, mi az oka ennek az átrendeződésnek. Hajlanak annak a megállapítására, hogy az oroszok megváltoztatták a véleményüket a válság gyors rendeződését illetően, míg ősszel még csak 11 százalékuk bízott a kilábalásban, ma már 35 százalékuk optimistább. Hatással vannak rájuk azok a kedvezményes akciók, amelyeket az üzletláncok előszeretettel szerveznek. A Szberbank júliusi indexe arra utal, hogy az emberek 55 százaléka az olcsóbb árukat keresi, többségük az akciós üzleteket keresi fel.

Adósságfronton Vlagyimirt Putyin vesztésre áll a francia „Atlantico” elemzői szerint. Rájuk hivatkozik a „Kommerszant” című lap. Oroszország adósságát 42 milliárd dollárra becsülik, ami bevételeinek 144 százaléka. Néhány régió ennél is nagyobb bajban van, a fizetésképtelenség határán manőverez. Mindennek az az oka, hogy míg a kiadások gyorsan nőnek, addig egyre kevesebb a tartalék és a pénzforrás. A költségvetés kiadásai érezhetően növekedtek, elsősorban a fegyveres erők modernizációs programja következtében. Sok pénzt fal fel a Krím-félsziget elcsatolása is.

És akkor még nem szóltunk az olaj és a gáz világpiaci árának csökkenéséről, amely érzékenyen érintette a Gazpromot és a Rosznyeftet. A gazdasági stagnálás és a GDP 3 százalékos csökkenése érezhető nyomokat hagyott az országon. Azt sem szabad elfelejteni, hogy Vlagyimir Putyin az elnökválasztások előtt az elégedetlenkedők leszerelése és a választók megnyerése érdekében megemelte a fizetéseket az állami szektorban és kiszélesítette szociális programját. Ennek most fizetik az árát. Mindezt tetézik a nyugati szankciók okozta károk és a kelet-ukrajnai szakadárok megsegítésére fordított kiadások. Túl sok ez egyszerre.

A francia elemzők változatlanul az orosz gazdaság régi gyakorlatában látják a gondot, a természeti kincsek, a nyersanyag exportjában, amelyet nem kísér az ipar modernizációja, s amely most még azzal is párosul, hogy beszűkültek a hitelfelvétel nemzetközi lehetőségei. Mégsem lehet válságról beszélni, mert 400-500 millió dollár deviza tartalékkal rendelkezik az ország, amely arra elegendő, hogy rövid távon kikerüljék az összeomlást.

A legnagyobb bajban a régiók vannak, amelyekre hatalmas teher hárul a szociális kiadások terén. Bankhitelhez nem juthatnak a magas kamatok miatt, ezért Moszkva 310 milliárd rubelt különített el 2015 végéig, hogy szimbolikusan alacsony kamat mellett kisegítse őket. Kérdés, mire lesz elég ez az összeg? De bajban vannak az orosz nagyvállalatok is, bezárulnak előttük is a hitelfelvétel lehetőségei. Rajtuk is csak a központi költségvetés képes segíteni.

A francia elemzők mindezek ellenére úgy vélik, Putyin politikai, pénzügyi és diplomáciai tartalékai még mindig elég jelentősek, és taktikai készségét sem becsülik alá. A racionalitás azt diktálná, hogy az orosz elnök csökkentse az európaiakkal kialakult feszültséget a nemzetközi pénzpiachoz való visszatérés érdekében. Csakhogy a racionalitást már eddig is elnyomta a hétköznapi politikai érdek. Ha nem így lenne már régen új pályára állította volna az orosz gazdaságot, felszámolva a nyersanyag-exporttól való függőséget. Nem tette.

Ma is azt a hiú ábrándot kergeti, hogy az Eurázsiai Gazdasági Unió fejlesztésével mérsékli az Európában elszenvedett károkat. Nyugati kommentátorok viszont ebben azt a törekvést látják, hogy létrehozzák a Szovjetunió modernizált változatát. Valóban csak ábrándról van szó, és nemcsak azért, mert egy ilyen unió Ukrajna nélkül aligha képzelhető el. Azért is, mert a Csendes-óceántól az Atlanti-óceánig megálmodott gazdasági és politikai szövetségnek még a mainál sokkal rendezettebb nemzetközi körülmények között sem lenne realitása.

Az ukrán események nyomán fellángolt nagyhatalmi sovinizmus társulva a „vörös pravoszláviával” csak súlyosbítja a helyzetet. A francia elemzők nem tartják elképzelhetőnek, hogy Putyin lazítana a hosszú évek alatt következetesen kiépített központi hatalmán. Sőt, mintha a nyugati szankciók szorítását felhasználná arra, hogy még szorosabbra zárja a sorokat. Mire számíthat? A devizatartalékokra, a lakosság végtelen türelmére. Arra kevésbé, hogy olajfronton számára kedvezően alakulnak a dolgok. Az Iránnal megkötött nemzetközi alku ugyanis azt is jelenti, hogy Irán visszatér az olajpiacra. Egy nagy konkurenssel több.

Kína sem azt nyújtja, mint amit reméltek tőle. Csökken a kínai tőkekivitel Oroszországba, és nem biztatóak a külkereskedelmi adatok sem. A Moscow Times beszámolója szerint az első félévben a kínaiak 56 milliárd dollárt vittek 147 országba. 30 százalékkal nőtt az Egyesült Államokban befektetett tőke, ellenben Oroszországban 25 százalékkal kevesebb működő tőkét fektettek be. Hasonlóan rossz hír, hogy a két ország külkereskedelmi forgalma az év első hónapjaiban 32 százalékkal esett vissza. A 85 milliárd dolláros forgalom távol van attól az orosz céltól, hogy 2020-ig elérjék a 200 milliárd dollárt.

szerző:Barabás Péter
forrás:népszava online.hu

Vains rêves captivité Poutine

Poutine peut difficilement applaudir la performance de l’économie russe PHOTO: EURO PRESS / GETTY IMAGES / MATTHIAS bloque

Où optimiste, pessimiste la situation où les professionnels russes de l’analyste économique. Agitant l’humeur de la population russe, tels que les habitudes d’achat peut être difficile à suivre. Les indicateurs de performance économiques ne sont pas bonnes, en tout cas, il ne sera pas facile de se remettre de cette situation.

La décélération du ralentissement économique, les Russes pouvait se réjouir en début d’été. Certes, il était seulement quelques dixièmes pour cent dans les mots: Osato mesurée de 4,2 pour cent au lieu de la baisse de 4,8 pour cent attendue. Ce chiffre est faible, surtout en comparaison avec le mois précédent, en Janvier 1.8, 1.6 Février Mars Avril 3.2 4.2 en mai a été de 4,9 pour cent de la baisse du PIB. Le ministre du Développement économique prévoit que cette année, l’économie globale va diminuer d’environ 2,6 à 2,8 pour cent l’année prochaine, cependant, été peut être prévu une augmentation de 2 pour cent.

Il ya beaucoup de personnes dans le milieu de l’année est venu nouvelles qui suscitent des doutes dans le cadre de la sortie de crise. Le ministère russe du Développement économique a indiqué que cette année la production de Gazprom tombe à un plus bas en partie due à une baisse de la demande. Les exportations vers l’Union européenne et la Turquie ont fortement baissé depuis. Au lieu de l’espéraient-pour 450 milliards de mètres cubes de production est maintenant signalé seulement à 414 milliards. Ce chiffre est nettement inférieur à l’an dernier. Comme un géant de gaz fournit 8 pour cent du PIB russe, la baisse affectant l’ensemble de l’économie russe.

La réduction du taux de base de la banque centrale de Russie cherche à répondre aux nouveaux défis, mais elle a continué à affaiblir le rouble par rapport au dollar et à l’euro. Les mauvaises nouvelles inclut le fait que les prix à la consommation ont augmenté de 15,8 taux de croissance annuel de cent. L’Initiative pour une évaluation globale de la société de groupe d’ADV a déclaré que les Russes semblent avoir commencé à épargner moins achats de TI, et cela concerne principalement les articles de tous les jours.

Comme décrit par le portail de nouvelles sondage inosmi.ru un intérêt accru pour les magasins avec des produits moins chers. Il est remarquable qu’un changement dans une situation où les prix des matières premières alimentaires importantes ont nettement augmenté. (Carottes que vous deux fois, un tiers de l’oignon, les pommes de terre coûtera plus d’un quart.) Plus le prix augmenter les importations et les pertes agricoles nationaux engagés expliqué. Cette récolte d’automne ne va pas changer. L’inflation est encore plus élevé que le revenu réel des tendances démographiques.

Que les humains reste économiques: des visites moins fréquentes au restaurant, aller au cinéma, passent moins de boissons gazeuses, les articles pour enfants, thé, café que le carburant, les produits cosmétiques, vêtements, chaussures. Moins fréquemment ou de loisirs Voyage. Attention avec les téléphones mobiles et les dépenses liées à l’Internet. Une étrange contradiction, cependant, que l’ordinateur portable préfèrent désormais acheter qu’auparavant.

Les analystes ont spéculé tout ce qui est la raison de cette réorganisation. Ont tendance à déterminer si les Russes ont changé d’avis au sujet de la crise commande rapide, tandis que seulement 11 pour cent de la chute de confiance de la récupération, il ya maintenant 35 pour cent plus optimiste. Effet sur les promotions sont réduits, qui aime à organiser les chaînes de magasins. Le Szberbank l’indice Juillet indique que 55 pour cent des gens sont à la recherche de produits moins chers, la plupart d’entre eux sont à la recherche pour la promotion commerciale.

Dette Fronton Vladimir Poutine est en train de perdre les Français “Atlantico”, selon les analystes. Ils sont soumis au journal “Kommersant” se réfère. La dette de la Russie à d’environ 42 G $, est de 144 pour cent des revenus. Certaines régions encore plus trouble, à la manœuvre bord de la faillite. Tout cela est parce que les charges sont de plus en plus rapidement, tandis que de moins en moins de réserves et de la masse monétaire. Les dépenses budgétaires ont considérablement augmenté, principalement du programme de modernisation des forces armées à la suite. A beaucoup d’argent à l’annexion de la paroi de la Crimée ainsi.

Et nous avons pas discuté au-dessus du prix du marché mondial de la baisse du pétrole et du gaz, qui est durement touchée par Gazprom et Rosznyeftet. La stagnation économique et le déclin de 3 pour cent du PIB traces notables ont quitté le pays. Il est également important de se rappeler que Vladimir Poutine a soulevé les salaires pour le déclassement de mécontents et de gagner l’électorat avant les élections présidentielles, le secteur public et a élargi les programmes sociaux. Ils ont payé le prix maintenant. Cette situation est aggravée par les sanctions occidentales causé les dommages et aider les dissidents ukrainiens orientales dépenses. Trop de ce à un moment donné.

Les analystes français de l’économie russe continue de voir les vieilles pratiques de soins, les ressources naturelles, l’exportation de matières premières, pas accompagné par la modernisation de l’industrie, et qui a maintenant été combinée avec celle rétréci les possibilités pour les emprunts internationaux. Mais nous ne pouvons pas parler de la crise, car 400-500 M $ de réserves de change du pays de se soustraire à l’effondrement suffisante à court terme.

Le plus de problèmes sont les régions dans lesquelles le fardeau énorme en termes de dépenses sociales. Ils ne peuvent pas obtenir des prêts en raison de taux d’intérêt élevés de la banque, de sorte que Moscou a affecté 310 milliards de roubles à la fin de 2015, en plus d’aider symboliquement faible taux d’intérêt eux. La question est ce que ce montant serait suffisant? Mais les grandes entreprises russes en difficulté sont également fermés pour lui aussi les possibilités d’emprunt. Eux, seul le gouvernement central peut vous aider.

Les analystes français croient néanmoins réserves politiques, diplomatiques et financiers de Poutine sont encore sous-estimé les compétences ni assez importantes et tactiques. La rationalité voudrait que le président russe pour réduire la tension créée Européens à revenir sur le marché financier international. Mais la rationalité a été supprimée par les intérêts politiques ordinaires. Si il n’y avait pas si longtemps, il aurait fixer un nouveau cap dans l’économie russe, en éliminant la dépendance sur les exportations de matières premières. Il n’a pas fait.

Aujourd’hui, il court après la croyance vain que le développement de l’Union économique eurasienne permettra de réduire les pertes subies en Europe. Commentateurs occidentaux, cependant, voient dans l’effort pour créer une version modernisée de l’Union soviétique. En effet, à peu près ábrándról, et pas seulement parce qu’une telle union ne pouvait guère se concevoir sans l’Ukraine. Aussi parce que l’océan Pacifique à l’océan Atlantique ne serait pas imaginé alliance économique et politique est aujourd’hui, même beaucoup plus ordonnée circonstances internationales réalité.

L’Ukrainien a éclaté à la suite des événements associés au chauvinisme de grande puissance “de pravoszláviával rouge” qu’exacerber la situation. Les analystes français ne considèrent pas possible que Poutine se détendre au fil des ans a toujours construits puissances centrales. En effet, comme si les sanctions occidentales adhérence utiliser pour fermer plus étroitement les lignes. Qu’attendre? Les réserves de change, la population est infinie patience. Il ya moins d’être favorable à l’avant de l’huile de choses. L’International a signé un accord avec l’Iran parce que cela signifie aussi que l’Iran reviendra sur le marché du pétrole. Un grand nombre de konkurenssel.

La Chine n’a pas fourni de ce qui était attendu de lui. Réduction des exportations vers la Russie dans la capitale chinoise, et les données du commerce extérieur ne sont pas encourageantes non plus. The Moscow Times a rapporté que dans la première moitié, les Chinois ont pris 147 milliards de dollars dans 56 pays. Une augmentation de 30 pour cent dans la capitale des États-Unis, alors qu’en Russie, le capital d’exploitation 25 pour cent moins investi. Tout aussi mauvaises nouvelles sont que le chiffre d’affaires du commerce extérieur des deux pays dans les premiers mois de l’année a chuté de 32 pour cent. Le chiffre d’affaires $ 85000000000 est loin de l’objectif de Russie pour atteindre 200 milliards de dollars d’ici 2020.

Auteur: Peter Barabas
Source: référendum online.hu

Leave a Reply 90 megnézve, 1 alkalommal mai nap |