| Mobile | RSS

Izzó gyűlölet margójára, azaz a vázlat hullámai…

Izzó gyűlölet margójára, azaz a vázlat hullámai…

Égtek a szerkesztőség vonalai, az e-mailek pörögtek, kattogtak…úgy hallottam,ezek a zajok emlékeztetnek egy bizonyos madár zenei játékára? – nyitni kék, nyitni kék…ne add fel, ne add fel…Beindultak a boldogsághormonok. Eszembe villant professzorom – Baráth Tamás- az újságírói egyetem legkiválóbb PR menedzserének szavai! – mintha láttam volna a lelki szemeimmel, a jelenlétét, a füleimről már nem is beszélve. Folyamatosan üres volt az a bizonyos pohár. Az egész évfolyam itta a szavait, a tudás kellemes jelenléte észrevétlenül átjárta a lelkünket, szárnyaltunk közösen a szabadság felé…

-Baj van Laci? Tudod, a művészek érzékenyek, emlékszel mit mondtam… gondolkodtam… majd egy hosszabb levegővétel után – Igen! – Akkor? – Ne engedj az emocionális érzelmeidnek. Ha nem bírod a feszültséget, menj ki a teremből, de úgy, hogy ne valaki, hanem Te hagyod el a termet.

Elhatároztam csak azért is megírom a gyűlöletről szóló véleményemet! Nekem három órám van rá… válogatott sportolóként megtanultam, – csak az lesz a bajnok, aki meg tud halni a szorítóban.! A szorítóból következik a harmadik menet!

„ISTEN szeretet.” Vannak országok, ahol az emberek bekeretezik és kifüggesztik a falra ezeket a szavakat az otthonukban. Nem is csoda, hiszen gyönyörűen kifejezik, hogy Isten a szeretet legkiválóbb példája. Úgy gondolom, Isten mindig kész megbocsátani, bármit tegyenek is az emberek. Sokan tényleg úgy élünk, mintha semmiért sem kellene számot adnunk… neki. Vajon Isten mindenkit szeret, jókat és rosszakat egyaránt? Vagy van, hogy gyűlöletet érez?
Isten szeretete és gyűlölete

A bölcs Salamon király kijelentette: „mindennek meghatározott ideje van, ideje van mindennek az ég alatt . . . : ideje a szeretetnek, és ideje a gyűlöletnek” (Prédikátor 3:1, 8). Ez az alapelv rámutat, hogy bár Istent a szeretet és a kedvesség jellemzi, van, amikor gyűlöletet érez.

De mit is jelent a Bibliában a gyűlölet szó?

Egy forrásmű ezt írja: „A Szentírásban a »gyűlölet« szónak többféle jelentésárnyalata van. Utalhat heves ellenségeskedésre, szűnni nem akaró rosszindulatra, és gyakran káröröm kíséri. Ez a fajta gyűlölet teljesen a hatalmába kerítheti az egyént, és arra készteti, hogy ártson annak, akit gyűlöl.”

A gyűlölet szónak ezt a jelentését jól ismerjük, és az egész világon láthatjuk a gyűlölködő viselkedés következményeit. Ám ugyanez a forrásmű még ezt is hozzáfűzi: „A »gyűlölet« olyan erős ellenérzést is jelenthet, melyhez nem társul ártó szándék.”

Érezhet Isten ilyenfajta gyűlöletet?

Figyeljük meg, mit ír a Példabeszédek 6:16–19: „Hat dolog van, amit gyűlöl, s hét dolog, ami utálatos a lelkének: a kevély szemek, a hazug nyelv, az ártatlan vért ontó kezek, az álnok tervet forraló szív, a gonoszságra siető lábak, a hazugságot szóló hamis tanú, s aki viszályt támaszt a testvérek között.”

A gyűlölet izzik, erősödik, keményedik a lélekben, eltorzítja a szeretetet, a segítségnyújtás lehetőségét. Mindenkit valamiért lehet gyűlölni, azért mert gazdag, azért mert szegény, azért mert az etnikumhoz tartozik, vagy azért, mert más a bőre színe, a haja színe, vagy azért, mert kövér, sovány…stb. A harag s a veleszületett irigység nem jó tanácsadó. Ezek a kétségek a szélsőségekhez vezénylik a szívedet, a tetteidért nem mersz – később- felelősséget vállalni. Mindenki hibás a környezetedben csak Te nem! Meg tudnád ütni a társadat, mert nem zsíros kenyeret eszik , hanem vajast, mert jobb cuccai vannak neki. Ez az érzés belülről szakít ketté. Már összemosódnak az emlékeid. Nem tudod, mit miért teszel, csak emeled az öklödet. Gyűlölsz mindenkit. Utálod azt, aki nem olyan mint Te. Utálod azt, aki iskolába jár.

Isten feltétlenül gyűlöli azt a személyt, aki ilyesmiket tesz. Figyelembe veszi az enyhítő körülményeket, például a gyarlóságot, a környezetet, a neveltetést és a tudatlanságot (1Mózes 8:21; Róma 5:12

Ha valaki szándékosan gyakorol valamilyen súlyos bűnt, olyannyira beleivódhat a gonoszság, hogy elválaszthatatlan része lesz a személyiségének, és aljassá, megrögzötté, javíthatatlanná válik. A Biblia az ilyen embert a leopárdhoz hasonlítja, mert az nem tud változtatni a foltjain (Jeremiás 13:23). Mivel egy ilyen személynek nincs lehetősége a megbánásra, a Biblia azt mondja, hogy „örök bűnben vétkes”, és ezért nincs számára megbocsátás (Márk 3:29).

Ádám, Éva és Iskariót Júdás is ilyenek voltak. Ádám és Éva tökéletesnek lett teremtve, és Isten parancsa világos és mindkettőjük számára érthető volt. Nyilvánvaló tehát, hogy szándékosan vétkeztek, és ezért nem nyerhettek bocsánatot. Abból, amit Isten mondott nekik, kitűnik, hogy nem kaptak lehetőséget a megbánásra (1Mózes 3:16–24).

Igaz, Júdás nem volt tökéletes, de mivel elárulta Jézust, annak ellenére, hogy szoros kapcsolatban volt vele, Jézus úgy utalt rá, mint a pusztulás fiára (János 17:12). A Biblia arra is rámutat, hogy az Ördög velejéig romlott, és emiatt csakis pusztulásra számíthat (1János 3:8; Jelenések 12:12). Őket Isten gyűlöli.

2015.augusztus 29 -lio

Leave a Reply 3841 megnézve, 1 alkalommal mai nap |