< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: „Menekült voltam, és befogadtatok” – ugranak-e a magyar papok a pápa parancsára?///”Sono stato un rifugiato, e avete ospitato” – salto all’ordine ungherese sacerdoti, il Papa?

| Mobile | RSS

„Menekült voltam, és befogadtatok” – ugranak-e a magyar papok a pápa parancsára?///”Sono stato un rifugiato, e avete ospitato” – salto all’ordine ungherese sacerdoti, il Papa?

2015. szeptember 9. | hozzászólás | Fecsegő hírek

„Menekült voltam, és befogadtatok” – ugranak-e a magyar papok a pápa parancsára?

Szerző: Gergely Zsófia
Nem szívesen nyilatkoznak a magyar plébánosok a menekültkérdésről még az után sem, hogy Ferenc pápa félreérthetetlenül a támogatásukra szólította fel a katolikus egyházat. Akik mégis megszólalnak, épp olyan megosztottak a kérdésben, mint a társadalom: egy plébános egyenesen iszlám terjeszkedésnek nevezte a menekülthullámot, és azon háborog, miért szemetelnek, míg egy társa már beköltöztette volna őket a plébániájára. Erdő Péter bíboros vezetésével az egyházi vezetők sietve felsorakoztak a pápai iránymutatás mellett – kérdés, hogy ez a gyakorlatban jelent-e majd bármilyen konkrét segítséget.

„Hálásan köszönte” a pápának írt levelében Erdő Péter bíboros, prímás, érsek és Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megválasztott elnöke, hogy vasárnap „megjelölte a cselekvés helyes irányát” a menekültkérdésben. Ferenc pápa ugyanis az Úrangyala imádság előtt, a római Szent Péter téren elmondott beszédében arra szólított fel minden európai plébániát és vallási közösséget, hogy fogadjon be egy menekült családot. Mint mondta, ebben élen fog járni az általa vezetett római egyházközség és a két vatikáni plébánia, amelyek a következő napokban ennek megfelelően fognak cselekedni. “Az evangélium arra tanít bennünket, hogy legyünk felebarátai a legkisebbeknek és a leginkább magukra hagyottaknak, adjunk nekik kézzelfogható reményt” – mondta a katolikus egyház első embere.

Magyarországon nem pont ilyen színben tűnt fel az egyház, miután Erdő Péter az RTL Klub kérdésére még egy csütörtöki sajtótájékoztatón azt találta mondani, hogy azért nem tudják segíteni az utcán heverő menekült gyerekeket, mert erre „nem jogosultak, mert akkor embercsempészek lennének”. Utána az Indexnek adott részletesebb interjúban azt állította, mondandóját kiragadták az összefüggéseiből, és bizonygatta, mennyit segít az egyház a migránsokon. Így például a püspöki kar kijelölt már két ingatlant a befogadásukra, igaz, általa meg nem nevezett jogi akadályok miatt állítólag nem tudták még ezeket a rendelkezésükre bocsátani.

Erdő Péter megköszönte

Fotó: Stiller Ákos

Hétfő délelőtt kértünk reagálást a püspöki konferenciától a pápa félreérthetetlenül a menekültek megsegítéséről szóló beszédére, végül késő délután sikerült kiadniuk az előbbi közleményt a Szentséges Atyának címzett köszönőlevelükről. Ebből arra a kérdésünkre végül nem kaptunk választ, hogy eddig hány magyar plébánia támogatta a menekülteket valamilyen formában, de megköszönték Ferenc pápának, hogy „megjelölte a cselekvés helyes irányát”. “Szavai nagy erősítést és bátorítást jelentenek” számukra a már megkezdett munkában, a püspöki konferencia illetékesei már vizsgálják, „milyen konkrét lépésekkel tudják követni a Szentatya szándékát és útmutatását”. Mindenesetre a „menekültek befogadásáról szóló felhívását készséggel és örömmel” követik – tették hozzá.

A hvg.hu ezt a fajta örömöt és készséget egyelőre nem nagyon tapasztalta, amikor közvetlenül a pápa beszédét követően, de még a magyar egyházi vezetők állásfoglalása előtt ugyanazzal a kérdéssel keresett meg több plébániát: eleget tesznek-e Ferenc pápa felhívásának, és segítenek-e a menekülteken. Olyan plébániákat kerestünk meg, amelyek földrajzilag közel esnek a Magyarországon áthaladó menekülthullám csomópontjaihoz, de több helyen is elhárították megkeresésünket, nem akartak ebben a kérdésben nyilatkozni.

Iszlám hódításnak tartják

Részletesen egyetlen helyen, a fővárosi Zugligeti Szent Család Plébánián válaszoltak, amelyet kifejezetten azért kerestünk meg, mert ismertek voltak arról, hogy a rendszerváltás előtt hónapokra itt leltek menedéket az NDK-ból nyugatra tartó, a határnyitásra váró emberek. Bodor György plébános szerint azonban az egy teljesen más történelmi és politikai helyzet volt, a menekültügy ugyanis „rettentő összetett”. A plébános véleménye szerint ugyanis egy „iszlám terjeszkedés” tanúi vagyunk, ezért is nem kérnek tőlük segítséget, ráadásul jelenleg ez egy „teljesen tisztázatlan helyzet”. „Iratok nélkül, ellenőrizetlen személyek kószálnak. Tovább akarnak menni, de ha én vendég vagyok valahol, akkor a normális emberi követelményeket figyelembe kell vennem. Például nem piszkítom tele a várost, a szemetet az üres kukába dobom, láttuk a képeket ennek az ellenkezőjéről. Jártam korábban Szíriában, ott sem ezt tapasztalta az ember” – mondta.

Ferenc pápa afrikai menekültek között Olaszországban 2013-ban – Csak ajánlást adott?

Fotó: AFP / Andreas Solaro

„A pápa szavai csak ajánlást adnak, amit a magyar püspöki kar majd mérlegel” – válaszolta a zugligeti plébános kérdésünkre, hogy a vasárnapi vatikáni iránymutatás hatására változtat-e véleményén. A püspöki konferencia pár órával később hozta nyilvánosságra a pápa ötletét pártoló levelét, Bodor György a hvg.hu-nak még azt mondta, nem kapott a menekültek támogatására “utasítást” egyházi elöljáróitól. Hozzátette, korábban “rajongással” fogadta a pápa megnyilvánulásait, de ez a legutóbbi kiállása „nyomasztja, aludni sem tudott nyugodtan”. Tapasztalja, hogy a plébániához tartozó hívők lelkét is terheli a kérdés, de először szerinte sok mindent át kellene gondolni, enélkül „olyan fejetlenséget látunk, mint ami most Európában is van”.

Hasonló véleményen van Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök is, aki nem ért egyet a menekültek támogatására felhívó pápai állásfoglalással. Szerinte Ferenc pápa nincs tisztában a magyarországi helyzettel, „ezek az emberek úgy jönnek ide, hogy közben Allahu Akbart kiabálnak”.

Nem kell várni, míg szól a főnök

„Ha otthon lennék, nálam már lennének menekültek” – mondta Vértesaljai László jezsuita szerzetes. Jelenleg ő ugyanis a Vatikáni Rádió magyar adásának felelős szerkesztőjeként Rómából követi az eseményeket, de az általa otthonnak nevezett, Lőrinc pap téri templomban korábban is volt hasonlóra példa, amikor hajléktalanokat fogadtak be a plébánián.

„A pápai kérés végigzúdult Európán. Így többek közt Olaszország, Németország, Ausztria is azonnal pozitívan reagált, ahol már eddig is segítettek, ott is megerősítették újra a készségességüket, hogy ’igen, így teszünk’” – mondta Vértesaljai László, aki a Vatikáni Rádió szerkesztve éppen most gyűjti a reakciókat a vasárnapi beszédre. „Európában körülbelül 120 ezer plébánia van, a menekülttömeg is jelenleg nagyjából ennyi, vagyis már attól megoldódna a helyzet, ha mindenki csak egy emberen segítene közülük” – tette hozzá hivatkozva egy olasz bíborosa. Szerinte lehet, hogy későn, de Európa most eszerint mozdul meg.

Vértesaljai László – Nála már lennének menekültek

Fotó: MTI / Nagy Lajos

A jezsuita szerzetes optimista, szerinte sok magyar plébános is csatlakozni fog. „A magyar katolikusok hagyományosan pápahűek”, ezért az egyház fejének szavai önmagukban elég motivációt kell, hogy jelentsenek – mondta. Szerinte a pápa vasárnap direkten megszólított minden plébániát, szerzetesházat és kegyhelyet, és konkrét segítségadásra hívta fel őket, így nem lehet arra hivatkozni, hogy „még várnak, amíg ’nem szól a főnök’”. „Egyébként pedig a ’főnöknek’ is szólt, hiszen miután szólt az összes európai plébániához, a pápa kifejezetten a püspökökhöz fordult azzal, hogy támogassák a felhívását” – tette hozzá.

„Ez az egész probléma nem politikai kérdés, az egyház egyik feladata segíteni a rászorulókon. Ezért nem kérdés, kinek kell engedelmeskedni: nem a polgári törvénykönyvnek, hanem elsődlegesen Isten evangéliumának. Nincs opció, megyek és teszem, amit kell” – mondta Vértesaljai László, aki szerint az sem számít, mi a pontos jogi státusza a menedéket kérőnek. „Nincs jogunk kételkedni abban, hogy menekültekről van szó, akik valami elől menekülve, de minimum a jobb életet keresve mennek most keresztül Magyarországon. Ebben lehet segíteni őket, amivel lehet, ennivalóval, szállással vagy egy jó szóval” – jelentette ki.

Nem parancs, csak morálisan

„Nem arról van szó, hogy a pápa most ráparancsolt minden plébánosra, hogy fogadjon be egy családot. Ő maga is a felszólítás szót használta, így ez jogilag nem kötelező” – mondta névtelenséget kérve egy kánonjogász, hozzátéve, hogy „morálisan viszont egyértelműen annak tekinthető”. Mivel nem kötelező, szerinte a címzettek megvizsgálhatják, lehetőségük van-e eleget tenni a felhívásnak, vagy sem. De mivel az egyházfő a püspököktől is támogatást kért, az ő felelősségük lesz „irányt adni a plébániáknak, hogyan valósuljon meg ez a befogadás”.

Erős morális párhuzam

Fotó: Fazekas István

Kánonjogász forrásunk két érdekességre hívta még fel a figyelmet: egyrészt a pápa családokról beszélt, nem egyes menekültről, így egyedülálló férfiakról, márpedig utóbbiak teszik ki a migránsok tömegének nagy részét. „A másik, hogy kifejezetten a menekülteket mondott, nem az általánosabb, migráns szót használta, mint korábban, például amikor egy hete vasárnap az autóban megfulladt áldozatok miatt beszélt a témáról. Kérdés, hogy ez jelent-e valamit, szó szerint kell-e venni, hiszen a menekült már egy adott eljárásban védelmet kapott személyt jelent” – magyarázta.

Szerinte a pápa nagyon erős morális párhuzamot vont azzal, hogy a „menekült voltam, és befogadtatok” evangéliumi idézetet használta. „Ez tőle függetlenül is lelkiismereti kérdés, de ettől az idézettől végképp minden hívő ember érzi, hogy morális parancsként mondta”. Annyira, hogy szerinte adott esetben még egy ezzel ellentétes állami törvénnyel szemben is lehetne erre hivatkozni a vallás- és lelkiismereti szabadság miatt.

forrás:hvg.hu

“Sono stato un rifugiato, e avete ospitato” – salto all’ordine ungherese sacerdoti, il Papa?

Autore: Sophie Gregory
Odio per dichiarare i parroci di profughi ungheresi dopo la questione non è ancora che il Papa Francesco volutamente chiamato per il loro sostegno della Chiesa cattolica. Quelli che lo fanno parlare, proprio come divisa sulla questione, in quanto società: un prete chiamato espansione islamica fuggito direttamente in onda, e la travagliata, perché sono gli occhi, e un compagno era stato beköltöztette loro nella parrocchia. Foresta guidati da leader Cardinale Peter Chiesa in fretta in fila accanto alle linee guida papali – Se questo significa, in pratica, e se un aiuto concreto.

“Ho ringraziato con gratitudine” il Papa ha scritto una lettera alla Foresta Pietro Cardinale Primate, Arcivescovo e András Veres, la Conferenza episcopale ungherese presidente eletto di Domenica, “indicato il modo giusto di agire,” la questione dei profughi. Papa Francesco prima della preghiera dell’Angelus, perché ha detto Piazza San Pietro a Roma, nel suo discorso chiamato per ogni parrocchia e comunità religiose in Europa ad adottare una famiglia di rifugiati. Come ha detto, questo porterebbe a raggiungere a piedi la parrocchia romana guidata da lui e le due della parrocchia del Vaticano, che nei prossimi giorni si comporteranno di conseguenza. “Il Vangelo ci insegna ad essere suoi amici per i più piccoli e quelli più abbandonati, dare loro la speranza concreta” – ha detto il capo della Chiesa cattolica.

Ungheria non fa punto è apparso in questi colori della chiesa, dopo la domanda di Erdő RTL Klub anche una conferenza stampa Giovedi trovò a dire che la ragione non possono aiutare giace in bambini strade profughi, perché questo “non sono ammissibili perché erano contrabbandieri.” Poi, l’indice ha rilasciato un’intervista più approfondita, ha affermato, sono state prese fuori contesto mondandóját e ha assicurato, quanto la Chiesa aiuta i migranti. Ad esempio, i vescovi sono stati nominati per le due proprietà ad accettare, perché è vero che non avevo chiamato ostacoli giuridici presumibilmente non poteva nemmeno metterli a loro disposizione.

Peter ha ringraziato Foresta

Foto: Akos Stiller

Lunedi mattina abbiamo chiesto Conferenza episcopale in risposta al discorso del Papa esplicitamente aiutare i rifugiati, nel tardo pomeriggio finalmente riuscito a rilasciare alla prima comunicazione köszönőlevelükről indirizzata al Santo Padre. E alla fine la domanda non trova risposta, il numero delle parrocchie ha sostenuto i profughi ungheresi in una qualche forma, ma Francesco ha ringraziato il Papa per “impostare l’azione nel modo giusto.” “Parole di grandi rinforzi e incoraggiamento significa” hanno già iniziato a lavorare su funzionari conferenze episcopali hanno indagato “quali iniziative concrete che possono seguire l’intenzione e la guida del Santo Padre” In ogni caso “a chiamata rifugiati è stato accettato volentieri e con gioia”, il follow -. Hanno aggiunto.

Il hvg.hu questo tipo di gioia e la volontà, per il momento, non essendo molto esperto quando subito dopo il discorso del papa, ma anche prima della risoluzione i leader della Chiesa ungherese abbiano lo stesso problema in diverse parrocchie: sono rispetta la chiamata di Papa Francesco, e contribuirà a i profughi. Così abbiamo contattato parrocchie che sono geograficamente vicini l’ondata dei profughi ungheresi passando per i nodi, ma in molti luoghi rifiutato la nostra richiesta, non ha voluto commentare su questo tema.

Conquista islamica detenuti

Per i dettagli in un unico luogo, la capitale Zugligeti parrocchia della Sacra Famiglia ha risposto che stava specificamente alla ricerca di esso, perché erano noti da mesi prima del cambio di regime della DDR hanno trovato rifugio in direzione ovest, persone in attesa per l’apertura delle frontiere. Tuttavia, secondo il parroco György Bodor era una completamente diversa situazione storica e politica d’asilo perché “terribilmente complesso.” Il sacerdote è convinto che perché siamo un ‘”espansione dell’Islam,« testimoni, in modo da non li chiediamo aiuto, inoltre, è ora una “situazione completamente chiara”. “Senza documenti, le persone vagano incontrollati. Successivo vogliono andare, ma quando sono ospite da qualche parte, si deve tener conto delle normali esigenze umane. Ad esempio, la città non piszkítom pieno, vuoto il tiro spazzatura cassonetto, abbiamo visto le immagini di questo altrimenti. Ho visitato la Siria in precedenza, non vi è esperienza di questo uomo “- ha detto.

In Italia nel 2013 tra Papa rifugiati Francesco africani – solo emesso una raccomandazione?

Foto: AFP / Andreas Solaro

“Le parole del Papa danno solo una raccomandazione, che i vescovi ungheresi prenderà in considerazione” – ha detto il sacerdote Zugligeti nostra questione modifichi un parere da Domenica a causa di linee guida del Vaticano. La conferenza episcopale poche ore dopo divulgato l’idea di una lettera di sostegno papa dal George Bodor il hvg.hu ha anche detto che non ha ricevuto il sostegno della chiesa elöljáróitól rifugiati istruzioni “. Ha aggiunto, già” devozione “ha salutato le manifestazioni Papa, ma l’atteggiamento recente “travolgente, non riusciva a dormire sonni tranquilli.” Witness ai fedeli della vita della parrocchia si trova anche con la domanda, ma pensa un sacco di cose deve essere considerata prima su, altrimenti “un headless opportunità che sono visto che abbiamo ora in Europa.”

Simile Laszlo Kiss-Rigo Vista vescovi Szeged-Csanád che non erano d’accordo per sostenere i profughi, chiedendo la risoluzione papale. Secondo lui, Papa Francesco non è a conoscenza della situazione in Ungheria, “queste persone sono venute qui per gridando Allahu Akbar”.

Non c’è bisogno di aspettare fino a quando il capo dice

“Se sono a casa, mi sarei fuggito già,” – ha detto Laszlo gesuita Vértesaljai. Attualmente, è lo stesso che l’editor responsabile del ricevimento ungherese Radio Vaticana seguirà gli eventi a Roma, ma che chiama casa, tempio sacerdote Lawrence-aria era stato qualcosa di simile esempio in cui le persone senza fissa dimora sono stati ammessi nella parrocchia.

“La richiesta papale végigzúdult Europa. Così, tra cui l’Italia, la Germania, l’Austria ha anche risposto positivamente immediatamente, che ha già aiutato ci ha ribadito anche la prontezza di loro a ‘sì facciamo’ “- ha detto Laszlo Vértesaljai, che è la Radio Vaticana modificato in questo momento raccoglie le reazioni dichiarazione di domenica. “In Europa ci sono circa 120 mila parrocchia, una massa di rifugiati che è tutto per ora, che avevano risolto il caso, se solo ognuno li avrebbe aiutati a un uomo” – ha aggiunto, riferendosi ad un cardinale italiano. A suo avviso, può essere in ritardo, ma l’Europa si sta muovendo di conseguenza.

László Vértesaljai – sarebbe stato profughi

Foto: MTI, Lajos / Alta

Il gesuita ottimista, pensa si unirà molti ungherese parroco. “I cattolici ungheresi sono tradizionalmente fedeli al Papa”, così le parole del capo della chiesa in se stessi essere una motivazione sufficiente per segnalare – ha detto. Secondo lei, il Papa rivolge ogni parrocchie Domenica Direkt, case religiose e santuario, e l’assistenza specifica conferenza ha attirato in modo non si può sostenere che “anche in attesa finche ‘non è il capo.'” “Inoltre, il ‘capo’ è detto, perché dopo aver detto tutto parrocchia europea, il Papa si è rivolto ai vescovi esprimere che sostengono l’appello” – ha aggiunto.

“L’intera questione non è una questione politica, uno della missione della Chiesa per aiutare i bisognosi. Pertanto, non vi è dubbio che non deve obbedire al codice civile, ma soprattutto il vangelo di Dio. Non esiste alcuna opzione, andrò e fare quello che mi serve “- ha detto Laszlo Vértesaljai, che dice che non importa ciò che lo status giuridico esatto di persone richiedenti asilo. “Non abbiamo il diritto di dubitare che i rifugiati sono preoccupati che stanno scappando da qualcosa, ma almeno ora vanno in cerca di una vita migliore attraverso l’Ungheria. Questo può aiutarli, che può, con vitto, alloggio o una buona parola, “- ha detto.

Nessun copione, solo moralmente

“Non è che il Papa oggi ha ordinato a tutti i parroci di adottare una famiglia. Ha usato anche il termine di preavviso, quindi non è giuridicamente vincolante, “- ha detto ha chiesto l’anonimato, un canonista, aggiungendo che” tuttavia, è chiaramente di essere considerato moralmente “. Poiché non è obbligatorio, hanno pensato i destinatari possono esaminare se vi è un invito a incontrare l’opportunità o meno. Ma, come il capo della Chiesa dei vescovi ha chiesto anche per il supporto, la loro responsabilità sarà “dato alla direzione parrocchie su come implementare questa accoglienza.”

Forti parallelismi morali

Foto: Stephen Fazekas

Canon Avvocati tenuto due fonte interessante anche richiamato l’attenzione: in primo luogo, il Papa ha parlato alle famiglie, non i singoli rifugiati, compresi i singoli uomini, e lì il secondo conto per la maggior parte dei migranti peso. “Un altro ha detto esplicitamente che i rifugiati non hanno utilizzato il migrante più generale termine come prima, per esempio quando una settimana fa Domenica per le vittime soffocato in auto parlando del soggetto. La questione è se questo significa una cosa da prendere alla lettera, come rifugiato è una persona di una particolare procedura ha già ricevuto protezione “- ha spiegato.

Secondo lei, il Papa è molto forte morale, ha disegnato un parallelo con quella “Ero un rifugiato, e ha preso” una citazione dal Vangelo utilizzato. “Questa è una questione di coscienza, indipendentemente da essa, ma certamente dalla citazione da tutti i credenti ritengono che i comandi morali come aveva detto”. Tanto che, a suo parere, se del caso, potrebbe anche ancora affrontare una legge statale in contrasto con riferimento alla libertà di religione e di credo.

Fonte: hvg.hu

Leave a Reply 223 megnézve, 1 alkalommal mai nap |