< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Gasztro Félezer bográcsban rotyog a gulyás Szolnokon péntektől

| Mobile | RSS

Gasztro Félezer bográcsban rotyog a gulyás Szolnokon péntektől

2015. szeptember 11. | hozzászólás | Kultúra

Gasztro
Félezer bográcsban rotyog a gulyás Szolnokon péntektől

Várhatóan ismét félezernél több bográcsban rotyog majd a gulyás péntektől vasárnapig a szolnoki Tiszaligetben, ahol immár 17. alkalommal szentel fesztivált a tipikus magyar ételnek a Magyar Gulyás Gasztro-Turisztikai Egyesület.

Szolnok polgármestere az eseményről tartott szerdai sajtótájékoztatón.

Szalay Ferenc elmondta: csaknem félszázezer látogatót várnak az ország egyik legjelentősebb gasztronómiai seregszemléjeként számon tartott, színvonalas kísérőprogramokkal kiegészülő, nemzetközi hírű Szolnoki Gulyásfesztiválra. Érkeznek vendégek a vajdasági Zentán kívül a romániai Nagybányáról, a lengyel Bielsko-Bialáról, az angol Eastwoodból, a német Reutlingenből és Kínából, a küldöttek többsége bemutatja főzőtudományát is.

Csányi Sándor, a fesztivál ötletgazdája, egyben a szervező Magyar Gulyás Gasztro-Turisztikai Egyesület elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: elhivatottak a magyar gulyásétel ősi receptjének, valamint a gulyáshoz kötődő hagyományok és népi kultúra megőrzésése iránt. Hozzátette: csütörtökön motoros felvonulással harangozzák be a fesztivált.

Királyházi Andor, a Magyar Gulyás Gasztro-Turisztikai Egyesület társelnöke szólt arról, hogy pénteken jótékonysági főzőverseny veszi kezdetét a Szolnok Segít Program javára. A versenyre az ország különböző tájegységeiről, a Kárpát-medence magyar lakta területeiről is érkeznek csapatok – számolt be.

A fesztivál csúcspontjának a szombati nap ígérkezik, amikor a várhatóan több mint félezer bográcsban rotyogó finomság elkészítői közül szakértő zsűri választja ki Magyarország Gulyáskirályát.

A szervezők ezen a napon megépítik – a Gulyásfesztivál elődjének tartott – 1935-ös Móricz-ligeti Pásztortalálkozó udvarát. A Jászság és Jászberény képviselői látvány udvaron mutatják be gasztronómiai, kulturális és kézműves értékeiket, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tagjai és a nagykörűi termelők helyi- és tájtermékekből készült bemutató udvarral várják a látogatókat.

Szombaton rendezik meg immár hetedik alkalommal a Gulyásfesztivál Szépe Szépségversenyt is, amely nyolcvan indulójával a megye legnagyobb létszámú szépségversenye. Délelőtt véradáson vehetnek részt az önkéntesek.

Vasárnap a családi napon játszóházzal, látványfőzéssel várják a látogatókat, megérkezik a rendezvényre a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság tájékoztató kamionja is sok hasznos információval.

A fesztivál ideje alatt felállított két tiszaligeti színpadon hagyományőrző programok, kézműves foglalkozások, népzene, néptánc, gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló színpadi programok, bemutatók, szkanderverseny és koncertek szórakoztatják a látogatókat, fellép többek között a Vad Fruttik és Sub Bass Monster is. A rendezvény díszvendége a Bécsi Magyar Munkás Egyesület, a Délibáb Bécsi Magyar Kultúregyesület, Jászberény városa és a jász hagyományőrzők, valamint Nagykörű.
forrás:ma.hu

Leave a Reply 2745 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: