< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Idén 750 egészségügyi dolgozó hagyhatja el az országot

| Mobile | RSS

Idén 750 egészségügyi dolgozó hagyhatja el az országot

2015. szeptember 18. | hozzászólás | Közélet

Idén 750 egészségügyi dolgozó hagyhatja el az országot

Idén öt százalékkal több egészségügyi szakdolgozó hagyhatja el az országot a tavalyi évhez képest, mondta el az ATV Start-ban Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke.

Balogh szerint míg tavaly 673-an kértek külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolást, addig ez a szám idén akár 750 is lehet. Hozzátette, a folyamat 2006-ban indult, akkor még csak 113 kolléga döntött a külföldi munkavállalás mellett.

Balogh arra is rámutatott, míg az OECD-átlaghoz képest az orvosok és szakorvosok tekintetében mintegy 2000-2500 fővel vagyunk elmaradva, addig az egészségügyi szakdolgozók közül csaknem 26 ezren hiányoznak az átlaghoz. A betegek főként az ő hiányukat érzik, hiszen nagyon kevés ápoló, asszisztens van, aki az orvosoktól feladatot tudna átvenni – mondta.

Balog emellett reagált a fekete ruhás ápolónőként ismert Sándor Mária vádjaira is, melyek szerint a kamara nem képviseli a dolgozók érdekeit. Balogh azt mondta, a kamara nem szakszervezetként, hanem egy törvény által létrehozott köztestületként működik, így tehát nincsenek szakszervezeti jogosítványai. Ugyanakkor a kamara már három alkalommal, 2008-ban, 2012-ben és idén is tartott olyan demonstrációkat, amikkel próbálta a kormányzat és a társadalom figyelmét is felhívni a problémára – mutatott rá a kamara elnöke.

atv.hu / J. I

forrás:atv.hu

Leave a Reply 227 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: