< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: A németek akár a katonáikat is bevetnék Szíriában

| Mobile | RSS

A németek akár a katonáikat is bevetnék Szíriában

2015. szeptember 19. | hozzászólás | Fecsegő hírek

A németek akár a katonáikat is bevetnék Szíriában

Németország hajlandó katonai erővel fellépni az európai menekültválság egyik legfőbb kiváltó okaként számon tartott szíriai polgárháború befejezéséért. Ezt Ursula von der Leyen német védelmi miniszter mondta egy berlini konferencián. A német katonai szerepvállalás előfeltétele azonban, hogy előbb sikerüljön politikai megállapodásra jutni az ország stabilizálásáról, és hogy ENSZ felhatalmazást adjon a küldetésre.

A miniszter szerint elsőként a nemzetközi közösségben diplomáciai úton ki kell alakítani a politikai minimálkonszenzust, vagyis egyetértésre kell jutni abban, hogy a konfliktus mely résztvevői ellen kell harcolni, és kiket kell támogatni. Máskülönben egy katonai stabilizációs küldetés biztosan a konfliktus szereplőinek kereszttüzébe kerül.
Fotó: Tobias Schwarz / AFP

Amennyiben viszont sikerül az ENSZ elveinek megfelelő, közös álláspontot kidolgozni, “további lépések” is következhetnek, és Németország nem maradna ki ezekből.

A szíriai menekültek befogadása „nemes feladat Németországnak” – írja a védelmi miniszter bejelentéséről az MTI. Szerinte az Európai Unió a „tények kényszerítő ereje” révén közös megoldásokat talál majd a menekültválságra.

Ursula von der Leyen pénteki beszéde változást jelez a német kormány álláspontjában. Németország ugyan csatlakozott a Szíriában is mind inkább előrenyomuló Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elleni nemzetközi szövetséghez – és kiképzőkkel, harci felszereléssel és fegyverrel is támogatja az IÁ ellen harcoló észak-iraki kurdokat -, de eddig elzárkózott a szíriai katonai szerepvállalástól.

A védelmi miniszter még szerdán is azt mondta, hogy “elméletileg, abban az általunk nem kívánt esetben, ha csapatok vonulnának be (Szíriába), mindig csak olyanokat találnának el, akiket nem kéne, az egymással harcoló csoportok százainak malomkövei közé kerülnének, és több kárt tennének, mint amennyire hozzájárulnának a rendezéshez”.

forrás:index.hu

Leave a Reply 266 megnézve, 2 alkalommal mai nap |