< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: A holland kormányfő képével csináltatott magának hamis szír útlevelet egy újságíró

| Mobile | RSS

A holland kormányfő képével csináltatott magának hamis szír útlevelet egy újságíró

2015. szeptember 19. | hozzászólás | Fecsegő hírek

A holland kormányfő képével csináltatott magának hamis szír útlevelet egy újságíró

szerző:Joób Sándor

Egy holland újságírónak 750 euróért sikerült beszerezni egy hamis útlevelet Szíriában. Harald Doornbos, a Nieuwe Revu szíriai tudósítója azt hallotta, hogy a szunnita lázadók birtokába került az a nyomda, ahol az Aszad-rezsim hivatalos okmányai készültek, és hogy a lázadók innen töménytelen mennyiségű kitöltetlen útlevelet zsákmányoltak.

Az újságírónak Aleppóban közvetítők útján sikerült is kapcsolatot találnia az útlevél-hamisítókhoz. Egy óra alatt hét ajánlatot kapott telefonon.

Megállapodott az egyikkel, és 40 óra múlva meg is kapta a kész útlevelet. A vicc kedvéért az útlevélbe a holland miniszterelnök, Mark Rutte képét tetette.

Voor ‘t eerst bewijs dat je vals Syriepaspoort kunt kopen: Voor $825 kocht ik in N-Syrie paspoort+ID voor Mark Rutte. pic.twitter.com/A1WxOrEWH1
— Harald Doornbos (@HaraldDoornbos) 2015. szeptember 16.

Fabrice Leggeri, az EU határvédelmi ügynökségének, a Frontexnek a vezetője már augusztus végén arra figyelmeztetett, hogy szíriai útleveleket hamisító hálózat működik Törökországban, hogy segítse a menekültek bejutását az Európai Unióba.

A német rendőrséget most meglepetésként éri, hogy a menekültként érkezők döntő részének az égvilágon semmilyen útlevele vagy személyes dokumentuma nincsen, írja a német Focus. „Megállapítottuk, hogy az érkező migránsok töredékének van csak valamilyen személyes irata” – mondta Fabian Hüppe, a müncheni rendőrség szóvivője.

Miután Németország korábban kinyilvánította, hogy a már menedékkérelmet beadó (tehát nem a most érkező!) szír állampolgárokat nem fogják visszaküldeni abba az uniós országba, ahol először regisztrálták őket, sokan most is azt hiszik, hogy a szír útlevél előnyt jelenthet Németországban.

A menekültek ügyeivel foglalkozó német jogászok szerint még egy hamis útlevél is nagyon jól jöhet egy EU-ba érkező migránsnak. Sok arab országban ugyanis a hamis útlevél az egyetlen út, hogy az ember egyáltalán el tudja hagyni az országot, és ne szoruljon veszélyes embercsempészek segítségére. Egy hamis útlevél ezért az EU-ban akár annak a bizonyítéka is lehet, hogy az embernek menekülnie kellett, és el akarta kerülni a lehúzós embercsempészeket.

forrás:index.hu

Leave a Reply 211 megnézve, 1 alkalommal mai nap |