< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Tiltólista A KÖZGÉP mégsem indulhat a közbeszerzéseken

| Mobile | RSS

Tiltólista A KÖZGÉP mégsem indulhat a közbeszerzéseken

2015. szeptember 26. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Tiltólista
A KÖZGÉP mégsem indulhat a közbeszerzéseken

A KÖZGÉP rajta marad a közbeszerzésekből kizárt ajánlattevők listáján, és a Közbeszerzési Döntőbizottság megfellebbezi a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elsőfokú döntését.

A Közbeszerzési Hatóság közleménye a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság 12.K.32.817/2015/3-II. számú végzésének meghozatalával és tartalmával kapcsolatos álláspontjáról:

A KÖZGÉP Zrt. közbeszerzésekből való kizárásával kapcsolatos ügyben hozott bírósági végzéssel szemben a Közbeszerzési Döntőbizottság 2015. szeptember 22. napján – az érintett végzés személyes átvételét követően azonnal – fellebbezést nyújtott be a Fővárosi Törvényszékhez.

A Közbeszerzési Döntőbizottság D.392/11/2015. számú határozata a KÖZGÉP Zrt. jogorvoslati kérelmének elutasításáról rendelkezett. Ezzel szemben viszont a bírósági végzés a Döntőbizottság határozata végrehajtásának felfüggesztését rendelte el. Az irányadó eljárásjogi szabályozás és a töretlen bírói gyakorlat szerint fogalmilag kizárt, értelmezhetetlen a végrehajtás felfüggesztése egy kérelem elutasításáról szóló határozattal szemben, ennélfogva a végzés súlyosan jogsértő és tartalmilag megalapozatlan.
Gájgáj Gyuláné

Jogi szempontból értelmezhetetlen és irreleváns a bíróság végzésében szereplő azon indok, mely szerint az érintett gazdasági szereplő 3 évre történő kizárása a közbeszerzésekből a közérdek súlyos sérelmét okozná. A hamis adatszolgáltatás megtörténte objektív ténykérdés, amely alapján az ajánlatkérő döntésével beállt a kizáró ok. Ez nem akadályozza a jogszerűen lefolytatott közbeszerzési eljárások keretében korábban elnyert projektek befejezését, így a már fennálló közbeszerzési szerződésekben érintett beszállítók, munkavállalók tevékenységére nincs közvetlen hatással. Ugyanakkor az uniós források felhasználásának szabályszerűsége olyan közérdek, amely mellett a növekvő árbevétel elérése céljából hamis adatot szolgáltató cégek egyéni érdekeinek esetleges sérelme (várható kevesebb árbevétele) kisebb súlyú következmény.

A fentieken túl a Közbeszerzési Hatóság álláspontja az, hogy a bírói gyakorlattól eltérően az első fokú végzés nem jogi megállapításokat is tartalmaz, melyek akár alkalmasak lehetnek a közvélemény befolyásolására –, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság határozata sodorhatja veszélybe a KÖZGÉP Zrt. által foglalkoztatott cégeket és munkavállalókat -, holott a Döntőbizottság a számára egyetlen járható jogi utat tartotta be, és pont a nevezett cég magatartása vezetett a jogkövetkezményekhez.

A Közbeszerzési Hatóság megismétli és sérelmesnek tartja, hogy a tárgyi végzést személyesen volt kénytelen átvenni. Azt számára a bíróság hivatalosan csak ezt követően kézbesítette. Ellentétben azzal, hogy azt már a meghozatala napján a KÖZGÉP Zrt., mint felperes kézhez vette. Ezzel az eljárási cselekménnyel a Közbeszerzési Döntőbizottság, mint alperes jogai súlyosan sérültek, hiszen a bíróság ezen eljárásával korlátozta az alperes fellebbezéshez való jogának haladéktalan gyakorlását.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 108 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: