< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: A megfelelő személy

| Mobile | RSS

A megfelelő személy

2015. szeptember 30. | 1 Hozzászólás | Életképek/bulvár

A megfelelő személy

Tállai András önálló államtitkárság vezetőjeként felügyeli és irányítja majd a kormányzati fiókszervvé avanzsáló Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV). Mindezt végül hivatalosan is bejelentette a nemzetgazdasági miniszter. Persze Varga Mihály nem indokolta a reformot; a korrupció, vagy például az áfacsalások visszaszorítását, az adóelkerülések hatékonyabb akadályozását, az adóhatóságot és annak egyes – távozott és jelenlegi – vezetőit érintő súlyos visszaélési gyanúk kivizsgálását pedig mostani nyilatkozataiban sem ígérte meg.

De már nehezen is tehetné, miután azt is nyilatkozta: “az államtitkári poszt betöltésére Tállai Andrást megfelelő személynek tartom”. A megfelelő személy elsőre nem túl rejtélyes: közgazdász, üzemgazdász, adótanácsadó és könyvvizsgáló végzettségű. Csak dicsérni tudjuk, hiszen ő hat éven keresztül legalább dolgozott a szakmában adótanácsadói cége révén, igaz, 1997 óta már inkább politizált – a Fideszben -, a rendszerváltás előtt pedig iskolai igazgatóhelyettesként, illetve a helyi vegyi kombinát pénzügyi előadójaként alakított. Nyilván nagyot. Utóbbiakról írásos nyom nem sok maradt, ahogy Tállai 2010-től több poszton nyújtott kormányzati teljesítményéről sem.

Ahogy arról sem esik sehol egy szó sem, hogy az újdonsült miniszterhelyettes miként gondol az adóhatóság eddigi munkájára, mik a tervei a NAV működésének hatékonyabbá tételére, s az új adóeljárásokra vonatkozóan. Nem tudni, Tállai vajon egyetért-e a hónapok óta titkos névsorú “szakmai grémium” által kigondolt új adóeljárási szabályokkal, amelyek Vida Ildikó számára olyannyira vállalhatatlanok voltak, hogy e véleményét a nyilvánosság elé dobva távozott is a NAV éléről.

Mindez nyilván nem fontos. Ahogy az sem, valójában mit terveznek, s mi lesz az adóhatóságból és -ban. A lényeg, hogy Tállai a megfelelő személy. Hogy mire? Például arra, hogy a kormány korlátlanul hozzáférjen valamennyi adózó, cégek, vállalkozások és partnereik üzleti adataihoz és adótitkaihoz – a várható, új rendszerben ráadásul nem utólagos bevallásokból, hanem azonnal, a szerződéskötések idejében.

Ilyen egyszerű ma megfelelni.

szerző:Biró Marianna
forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 819 megnézve, 1 alkalommal mai nap |