< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: A képviselők többsége szerint meg kell védeni a nemzeti szuverenitást

| Mobile | RSS

A képviselők többsége szerint meg kell védeni a nemzeti szuverenitást

2015. október 6. | hozzászólás | Fecsegő hírek

A képviselők többsége szerint meg kell védeni a nemzeti szuverenitást

A parlamenti képviselők többségének álláspontja szerint meg kell védeni a nemzeti szuverenitást – összegezte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kedd reggeli ötpárti egyeztetésen elhangzottakat újságíróknak.

A tárcavezető budapesti sajtótájékoztatóján közölte: Orbán Viktor miniszterelnök utasította Trócsányi László igazságügyi minisztert, hogy a szerdai kormányülésre készítsen olyan javaslatokat a kötelező kvótákkal szembeni fellépésről, amelyek – az ötpárti tanácskozás alapján – élvezni fogják a parlamenti pártok többségének támogatását.

A kormányhatározatot a parlament elé tárják, ugyanis erős felhatalmazással szeretnék felvenni a küzdelmet a kötelező kvótákkal szemben – magyarázta. Hozzátette, hogy a december 4-ei jogvesztő határidő időt ad a kormánynak, hogy teljesítse a pártok kérését.
Meg kell védeni a nemzeti szuverenitást
Fotó: Árvai Károly/Miniszterelnökség

Az igazságügyi miniszter a követjövőben szlovák és cseh partnerével is egyeztet a témában.

Szijjártó Péter a megbeszélésen elhangzottakból arra következtetett, hogy a képviselők többsége olyan álláspontot támogat, amely szerint helyre kell állítani az európai jogrendszert, jogszerűséget, és meg kell védeni a nemzeti szuverenitást.

Közölte: sem Magyarországnak, sem Európának nem érdeke, hogy a kötelező bevándorlókvótákról szóló döntés hatályban maradjon.

Felidézte: noha az Európai Tanács kétszer is arra a konklúzióra jutott, hogy ha lesz kvóta, akkor az csak önkéntes lehet, az Európai Bizottság ezzel szembenálló javaslatot tett, a kötelező kvótát pedig – nem konszenzussal, hanem többségi döntéssel – elfogadta a bel- és igazságügyi miniszterek tanácsa.

Ezzel egy nemlétező jogi fogalom jött létre, és az Európai Bizottság gyakorlatilag módosította a dublini szerződést, holott erre ebben a formában nem kerülhetett volna sor. Nemzeti parlamentek nélkül ilyen döntést nem lehet hozni, erőteljesen felmerül a tagállami jogok elvonásának, a nemzeti szuverenitás megsértésének esete – szögezte le a miniszter.
Magyarországnak nem érdeke, hogy a kötelező bevándorlókvótákról szóló döntés hatályban maradjon
Fotó: Árvai Károly/Miniszterelnökség

Szijjártó Pétert kérdezték arról a lapértesülésről, miszerint megválik a diplomácia irányításától. Azt felelte: év elején jelent meg az első hír a tárca szétválasztásáról, azóta ez nem történt meg. Arra, hogy ezt ő kérte volna, azt válaszolta, emlékezne rá, ha ilyet tett volna, de ilyen beszélgetés a miniszterelnök és közte nem volt.

Ez megint egy ugyanolyan kacsa, amilyen már egyszer januárban felmerült és alaptalannak minősült – értékelt.

Az eseményen készült videó vágatlan változata letölthető a Sajtószobában.

(MTI)

forrás:kormányzat.hu

Leave a Reply 155 megnézve, 1 alkalommal mai nap |