< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Matolcsy megpróbálja lenyúlni a Quaestor-pénzeket is

| Mobile | RSS

Matolcsy megpróbálja lenyúlni a Quaestor-pénzeket is

2015. október 12. | hozzászólás | Közélet

Matolcsy megpróbálja lenyúlni a Quaestor-pénzeket is

írta: nickgrabowszki

A történet ott kezdődött, hogy írtuk egy posztot arról, hogy Mi lett a Quaestorra bízott önkormányzati vagyonnal? Különös tekintettel az újpesti önkormányzatra, amelyiknek polgármestere, Wintermantel Zsolt áprilisban emelt hangon kérte ki magának, hogy az általa vezetett kerültetet is a Quaestor-károsultak között emlegessék.

Mindezt annak dacára, hogy a IV. kerületnek több mint kétmilliárd forintja ragadt be a brókercégnél, amit Szjjártó finanszírozott, majd Orbán bedöntött.

mgy.jpeg
(Egy kedves kommentelőnk a poszt alatt megjegyezte, hogy Százhalombattának is 1,9 milliárddal lógnak, fejlesztések állnak miatta a városban. Egy másik – alighanem Fidesz-elkötelezett – hozzászóló a felkészültségünket kifogásolta, mert szerinte az önkormányzati befektetésekt sohasem biztosította a BEVA. Ez persze lehet, hogy így van, de az MNB honlapja azért egész mást állít.)

Azóta folyamatos levelezésben állunk az újpesti jegyzővel. Először azt kérdeztük, hozzáférnek-e a pénzükhöz, visszakapták-e fölötte a rendelkezés jogot.

Tahon Róbert első válaszában azt közölte:

Újpest állampapírjai rendelkezésre állnak KELER-nél,a névre szóló alszámlájukon
ez az állami beavatkozás után derült ki, tehát a Quaestor összeomlása után
az MNB által delegált felszámolóbiztos és a KELER is megerősítette, hogy pénz állampapírokban maradéktalanul megvan

De ha megvan a pénz, akkor miért nem kapják vissza?

Mert egyfelől rendelkezésükre áll, másrészt viszont maradékalanul megvan, mert
hozzá azért nem férnek.

Tahon doktor ugyanis azt írta,

Nincs okunk kételkedeni abban, hogy a Magyar Állam mindenkor garantálja a szabályosan vásárolt állampapírok értékét, és rövid időn belül ismét városunk rendelkezésére áll a teljes összeg.

Ebből azért következik, hogy a pénzük pillanatnyilag nem az övék. Ez persze kíváncsivá tett minket. Egyrészt azért, mert ha ilyet hangsúlyozniuk kell, akkor mégiscsak
kételkednek abban, hogy visszakapják-e a pénzüket.

Másfelől azért, mert a jegyző a teljes összeget emlegeti. Eseteg szó van arról, hogy nem kapják vissza minden pénzüket? A hamadik ok meg az volt, hogy Tahon válasza óta már eltelt némi idő, összesen vagy hat hét.

Újabb levelet írtunk, amelyben azt tudakoltuk, hol tart az ügy, kivel tárgyalnak, és milyen választ, válaszokat kaptak. Erre a jegyző azt írta, át kell gondolniuk, hogy mennyire közérdekű vagy közérdekből nyilvános adatokra vonatkozik a kérdésünk.

Átgondolták, megfontolták, és héten megjött a válasza, melyszerint jóformán semmennyire. Annyit azért elárult, hogy

az önkormányzat az MNB tulajdonában lévő Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft-vel áll folyamatos levelezésben az érdekei érvényesítése érdekében

Ebből több dolog is következik. (Már azon túl, hogy Újpest az MNB-vel, az Egyenlítő blog Újpesttel áll folyamatos levelezésben. Így mennek a dolgok mifelénk.)

az önkormányzati Quaestor-pénzek az MNB, tehát Matolcsy kezében vannak
nem egyszerű kiszedni belőlük, máskülönben nem kellene folyamatosan levelezni velük

wintermantel.jpgTahon doktor – nyilván nem alapos megfontolás nélkül – levele végén váratlanul azt is hozzáteszi,

Bármilyen eljárás megindítása a felszámoló bíróság vagy általános hatáskörű bíróság előtt a felszámoló további intézkedéseinek függvénye.

Hát mi ez, ha nem fenyegetés?

Pillanatnyilag tehát ott tartunk, hogy

a Quaestornál 21 önkormányzat 10,8 milliárd forintja ragadt bent (ha hihetünk Lázárnak, ami azért necces, de ebben az esetben engedjük meg)
az állampapírok hiánytalanul megvoltak a KELER-nél, amíg az állam rá nem tette enyves kezét
a PSFN augusztus 25-én közölte, hogy “A nem valós Quaestor kötvények kivételével az értékpapírok hiánytalanul kiadhatók” (mert megvannak)
mégse és azóta se adja ki az önkormányzatoknak (legalábbis az újpestinek nem, de feltételezzük, hogy a többinek sem)
amiért Újpest már perrel fenyegetőzik a felszámoló, az MNB, tehát a magyar állam ellen

Jól értjük tehát, hogy Matolcsy megpróbálja lenyúlni az önkormányzati pénzeket?

Lehet, hogy megkérdezzük majd erről a felszámolót és az MNB-t is, bár nagy reményeinek nincsenek, mert eddig nem bizonyultak mindenekfelett készségesnek és közlékenynek. De addig is a megfejtéseket, valamint esetleges kioktatásunkat alul, a kommentekben várjuk.

forrás:index.hu

Leave a Reply 217 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: