< Böngészés > Főoldal / Nav / Blog article: Megszűnik az szja-bevallás, vége a pálinkaforradalomnak – döntött a kormány

| Mobile | RSS

Megszűnik az szja-bevallás, vége a pálinkaforradalomnak – döntött a kormány

2015. október 13. | hozzászólás | Nav

Megszűnik az szja-bevallás, vége a pálinkaforradalomnak – döntött a kormány

Nem kell szja-bavallást készíteni 2018-tól, gyorsabban kapják vissza a cégek a nekik járó áfát, nem kell adót fizetni az elektromos autók után, vége a pálinkaforradalomnak, jön a párlat adójegy – a parlament előtt a kormány őszi adócsomagja.

A kormány ma az országgyűlés elé terjeszti két javaslatcsomagját is. Ahogy az várható volt, módosul az adózás rendjéről szóló törvény – mint minden év utolsó hónapjában. A fő csapásirány most az adózási rendszer átalakítása, a kevésbé bürokratikus irányba – jelentette be Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) leendő vezetője.

Már a 2016-tól megnyílik a lehetőség, hogy a munkáltatói adónyilatkozat alapján a NAV készítse el adóbevallást. Ennek viszont az a feltétele, hogy csak egy helyről érkezzen a jövedelem és ne vegyen igénybe az adózó kedvezményt.

Majd 2017-től viszont lényegében már senkinek nem kell adóbevallást benyújtani – ez már 3,5 millió embert készít. A NAV elkészíti az adóbevallási ajánlatot – ezt megküldi az adózónak, amit már csak jóvá kell hagyni vagy épp észrevételt kell tenni. A kedvezmény csak a magánszemélyekre vonatkozik, egyébi vállalkozókra, mezőgazdasági őstermelőkre nem – nekik továbbra is maguknak kell az adóbevallásukat elkészíteni.

Hamarabb jön vissza az áfa a jó adózó cégeknek

A javaslatcsomag szerint 2016 első negyedéve után az adóhatóság minősíti az áfa-fizető adózókat. A minősítés feltételeit a törvényjavaslat tartalmazza, így átlagos, megbízható, vagy épp kockázatos kategóriába kerülnek a cégek. A megbízható adózóknál az adóhatósági ellenőrzéseket 180 nap alatt le kell zárni. További előnyt jelent, hogy az adóbírság alacsony lehet a törvényben előírt mértéknél, de a legnagyobb előny, hogy csökken számukra az áfa-visszafizetés ideje. Jelenlegi 75 napról a korábbi 45 napra csökkent 2017-től, 2018-ben pedig már csak 30 napot kell várniuk a pénzükre a megbízható adózóknak.

A kockázatos adózók – akik nagy összeggel tartoznak, feketefoglalkoztatáson kapták őket, esetleg üzletbezárásuk volt büntetésből – nem élvezhetik ezeket az előnyöket. A kockázatos adózóknak nem lesz különösebb szankciója, de nem élvezheti az előnyöket. A javaslat szerint az elektromos autók tulajdonosai a jövőben nem fizetik az átírási díjat, a cégautó adót sem – jelentette be Tállai András. A javaslat szerint a fuvarozó cégek a helyi iparűzési adóból levonhatják a hazai útdíj 7,5 és a külföldi útdíj száz százalékát.

Vége az pálinkaforradalomnak

Az EU-val folytatott vita miatt ugyan jövőben is megmarad az otthoni pálinkafőzés lehetősége – nem lesz szükség adóhivatali bejelentésre – ám bevezeti a párlatadójelet, ami 700 forint lesz literenként. Egy főzéshez minimum öt, maximum 86 adójegyet kell megvásárolni. Vagyis a pálinkafőzési jogosultság 3500 forintos adóval megváltható. Az ellenőrzést nem a NAV, hanem az helyi önkormányzati adóhivatal, a jegyző feladata lesz.

Újabb adótörvény kerül még ősszel, várhatóan novemberben a parlament elé, amely NAV új szervezeti és a vezetési rendszerét tartalmazza. A jelenlegi háromszintű vezetésből visszatérnek kétszintes igazgatósági rendszerre, megszűnnek regionális igazgatóságok, maradnak az országos és a megyei szervek. A javaslat kerül a javaslat.

A javaslatot a NAV dolgozók már véleményezték – kérdőíves vizsgálatok alapján. Tállai azt mondta, hogy az átalakítást szinte egyhangúlag támogatta. Az NGM benyújtja a nemzetközi pénzügyi sztenderdek bevezetéséről (IFRS) szóló törvényjavaslatot is, amely a számviteli törvényt jelenti legnagyobb mértékben.
Tállai kérdésre elmondta, hogy nem dolgoznak a tárcánál a internet-használat áfá-jának a csökkentését, dolgoznak viszont a lakásértékesítés áfájának csökkentésén, ám hogy erre mikor és milyen tartalommal kerül sor még nem született döntés.

forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 2259 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: