< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: A polgármesterek köszönik, nem kérik

| Mobile | RSS

A polgármesterek köszönik, nem kérik

2015. november 12. | 1 Hozzászólás | Fecsegő hírek

Felkuncogott a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke, amikor a Népszavától megtudta, milyen tartalommal adta be 14 Fideszes képviselő kedden a parlamentnek az önkormányzati törvény módosító javaslatát a kistelepülési polgármesterek bérrendezéséről.

Schmidt Jenő azt kérte, mindenki gondolja végig, mi a valóság a jól hangzó szavak mögött. Tab – egyébként fideszes – polgármestere szerint az 1500 lélekszám alatti településeken szinte sehol nem tudnak majd élni a lehetőséggel, hogy a képviselő testület „az önkormányzat saját bevételeinek a terhére legfeljebb 30 százalékkal megemelheti” a polgármesteri illetményt, egyszerűen azért, mert ezeken a településeken nincs saját bevétel. Olyan ez – érvelt az önkormányzati szövetség vezetője, mint ha megengednék, hogy vegyek Pick szalámit, csak épp pénzt nem adnak hozzá.

Schmidt Jenő emlékeztetett rá, a belügyi tárcához és a miniszterelnökhöz is több beadványt írtak, amelyben kérték, hogy a polgármesteri illetményeket a feladatfinanszírozás keretében kapják meg a települések, mert csak így állítható vissza a 2014. októberi helyi választás előtti állapot. Az önkormányzati törvény akkor hatályba lépett változtatása ugyanis a kistelepülési vezetők díjazását lecsökkentette, így ma sok faluban a közmunkások bérét kapják a polgármesterek. Ráadásul a fizetésüket most is a helyi bevételekből vagy a maradék állami támogatásból kell finanszírozni, többet nem képesek kipréselni magukból.

A 3154 magyar településből a TÖOSZ vezetője szerint 2300 helyen emelni kellene a főállású és a társadalmi megbízatású polgármesterek díjazását, hisz a többnyire 24 órás szolgálatot ellátó, a pályázatírástól a közmunka szervezésén át a polgárőrségig tartó feladatok sorát elvégző vezetők méltatlan helyzetbe kerültek. Sokak szerint az elhibázott törvény is oka az utóbbi hónapok kormánypárti kudarcainak a helyi időközi választásokon. A szövetség vezetője szerint a Fidesz nem képes beismerni a tévedését, a mostani javaslathoz hasonló álmegoldásokkal próbálja elkenni a bajt.

Tavasz óta több javaslattal is előálltak kormánypárti képviselők a polgármesteri bérek javítására, de még az összeférhetetlenségi szabályok nyáron nagy vihart kavart ötlete sem jutott túl az egyeztetéseken. A most parlament elé vitt tervben ismét megfogalmazódott, hogy a kistelepülések vezetői külön díjazásért is végezhessék a közmunka szervezését – amit amúgy ma is tesznek, kényszerűségből. Schmidt Jenő ugyanakkor nem tartja reálisnak, hogy magáncégek szerződjenek erre a munkára a polgármesterekkel, tehát ezeknek a megbízási szerződéseknek a fedezetét is a költségvetésben kell megtalálni, mégpedig szerinte a közmunkaprogramok finanszírozását szolgáló keretben.

A TÖOSZ elnöke nem először kéri a kormányt, mondja ki, ha az önkormányzati rendszer felszámolása a célja, de akkor vegye is át a finanszírozást a gyermekétkeztetéstől, a bölcsődék és óvodák működtetéséig. A Fidesz frakcióvezetője, Kósa Lajos egy hétfői sajtótájékoztatón a beterjesztett javaslatot vitaanyagnak titulálta, amiről ötpárti kompromisszumot kellene kialakítani, hiszen a kétharmados törvényt e nélkül nincs esély megváltoztatni.

szerző:Gulyás Erika

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 154 megnézve, 1 alkalommal mai nap |