< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Minden eddiginél lakhatóbb bolygót találtak

| Mobile | RSS

Minden eddiginél lakhatóbb bolygót találtak

2015. november 12. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Minden eddiginél lakhatóbb bolygót találtak

Egyedül enni nem jó, mert magányosnak érezhetjük magunkat. A gyerekek esetében nem csak lelki problémát jelenthet az egyedül elfogyasztott étkezések sora, de az elhízás kockázatát is magában rejti.

Egy csillagászcsoport forradalmi felfedezést tett: két új bolygót észleltek a Naprendszer peremén. A szakemberek szerint az észlelés óriási áttörést hozhat a földön kívüli létformák keresésében.

A most észlelt égitestek egyike a Naprendszer peremén található, a másik valamivel mögötte. A tanulmány szerzői és független kutatók egyaránt úgy látják, hogy az észlelés hatalmas tudományos előrelépést jelent.

A csillagászat és az asztrofizika azért akar ilyen bolygókat találni, mert szeretnének egy másik Földre lelni. Ennek részben az az oka, hogy végső soron szeretnénk életet találni az univerzumban. Ez a kérdés mindenkit foglalkoztat

– mondta Brad Tucker csillagász, aki nem vett részt a kutatásban.
Így nézhet ki egymás mellett a Gj 1132b és a csillaga
Így nézhet ki egymás mellett a Gj 1132b és a csillaga
Grafika: NASA

Az újonnan felfedezett sziklás bolygó a Naprendszer peremén található. A GJ 1132b katalógusjelű bolygó nagyjából akkora, mint a Föld. A csillagászok szerint az ismert égitestek közül ezen a bolygón a legnagyobb az idegen élet kialakulásának az esélye. A kutatók azt mondják, a bolygó kis mérete és viszonylagos közelsége megkönnyíti a tanulmányozását is.

A GJ 1132b vitathatatlanul a legfontosabb bolygó, amit valaha találtak a Naprendszeren kívül

– mondta Drake Deming, a Marylandi Egyetem csillagásza. Megjegyezte, hogy a GJ 1132b röppályája szerencsére lehetővé teszi, hogy a csillagászok sosem látott alapossággal tanulmányozhassák a bolygót.

A GJ 1132b átmérője csupán 16 százalékkal nagyobb, mint a Földé, de egy olyan vörös törpecsillag körül kering, aminek a mérete csupán egyötöde a Napénak. A felszíni hőmérsékletét 260 Celsius-fokra becsülik. Bár ez túl forró ahhoz, hogy folyékony víz lehessen a felszínén, Tucker szerint ettől még alapvető létformák, például baktériumok kialakulhatnak és életben maradhatnak rajta.

Még csak hasonlót sem találtunk soha. Sokkal lakhatóbb, kevésbé kietlen, és jó eséllyel valóban találhatunk rajta életet vagy valami ahhoz hasonlót, szemben a többi, a Földhöz hasonló bolygóval

– mondta Tucker.
A Naprendszer nagy kóborlója

A másik bejelentés a Naprendszer legtávolabbi ismert égitestjének felfedezéséhez kapcsolódik. A kisbolygót V774104 néven katalogizálták. Az átmérője 500-1000 kilométer, és 14,5 milliárd kilométerre van a Naptól. (Az összehasonlítás kedvéért: a Föld–Nap-átlagtávolság 149 millió kilométer.) A felfedezést, mint a BBC írja, az amerikai csillagászok társaságának washingtoni éves tanácskozásán jelentették be.

A V774104 pontos alakja nem ismert, és az is kérdés, hogy milyen pályán kering. Az övezetben lévő égitestek Naptól való távolsága jelentősen változhat a keringésük során, és azt még nem lehet tudni, hogy a bolygó közeledik vagy távolodik-e. Tudunk három másik, a külső régiókhoz tartozó törpe égitestről, amik ugyan közelebb vannak, de a mérések alapján feltételezik, hogy jóval messzebb, akár 66 milliárd, illetve 140 milliárd kilométerre is eltávolodhatnak.

forrás:index.hu

Leave a Reply 188 megnézve, 1 alkalommal mai nap |