< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Olasz kormányfő: Orbánék ne oktassanak erkölcsből

| Mobile | RSS

Olasz kormányfő: Orbánék ne oktassanak erkölcsből

2015. november 12. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Olasz kormányfő: Orbánék ne oktassanak erkölcsből

Az olasz kormányfő továbbra is elutasítja, hogy falakat építsenek a menekültek ellen. Úgy véli, hogy azok nem nyújtanak védelmet, ellenben csapdát jelentenek. A válságot Európának együtt kell megoldania, és azt is látni kell, hogy ez sok évig fog tartani – írja a Die Welt.

A lapnak nyilatkozva Matteo Renzi hangsúlyozta, hogy aki szerint egy héten belül meg lehet találni a kiutat, az Le Pen és a többi jobboldali demagóg kezére játszik. A politikust különösen aggasztja a keleti tagállamok hozzáállása. Ezek az országok ugyanis sokat köszönhetnek a földrésznek, a nyugat megfizette a keleti bővítés árát. Így most nincs rendben, hogy az új tagok diktálják az erkölcsöt. Csak Olaszország évente 9 milliárd eurót fizet az EU kasszájába, hogy elősegítse ezeknek az államoknak a gazdasági növekedését.

Renzi hozzátette, hogy itt nem csupán Orbán Viktorról van szó, a kérdést nem lehet jobb- és baloldalra szétbontani. A cseh és szlovák szocialisták ugyanazt képviselik, mint a magyar miniszterelnök és sok lengyel. Földrajzi választóvonal húzódik azok között, akik Európát nagy eszménynek tekintik, illetve azok között, akik elsősorban az anyagi hasznot látják benne. Az olasz vezető a megoldás részének tartja, hogy az uniót bővítsék ki délre is, Albániával, Montenegróval és Szerbiával.

Ugyancsak a Die Welt ír arról, hogy a menekülthullámból akár még lavina is kialakulhat, a nyomást Európa csak közösen képes kiállni, máskülönben megnézheti magát. Erre figyelmeztetett a német pénzügyminiszter. Schäuble rámutatott, hogy hosszú távon az európai integráció magával hozza a nemzeti jogkörök feladását.

Jelenleg ugyan éppen ellentétes irányban haladnak a dolgok, ám távlatilag a nemzetállamok elveszítik döntési monopóliumukat. Ez már most is így van pl. a pénzügyi piacok vagy az adók ügyében. Az egyes országok ugyanis egyedül immár képtelenek megoldást találni a nagy kérdésekre. A befolyásos német politikus amellett foglalt állást, hogy folytatni kell az európai egyesülés folyamatát, mert az az egyedül lehetséges válasz a globalizálódásra. Mint mondta, ha szétesik a földrész, az a németeknek árt a leginkább. Ragaszkodni kell ahhoz, hogy az egyes országok betartsák a megállapodásokat.

(Forrás: Szelestey Lajos)

forrás:168óra.hu

Leave a Reply 149 megnézve, 1 alkalommal mai nap |