< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Amerikai drón áldozata lehetett Szent Háború János, vagyis Dzsihád John. De ki ő valójában?

| Mobile | RSS

Amerikai drón áldozata lehetett Szent Háború János, vagyis Dzsihád John. De ki ő valójában?

2015. november 13. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Amerikai drón áldozata lehetett Szent Háború János, vagyis Dzsihád John. De ki ő valójában?

szerző:Borbás Barna

Amerikai drón áldozata lehetett Szent Háború János, vagyis Dzsihád John. De ki ő valójában?
Hirdetés

Egy amerikai harci drón légicsapást intézett az Iszlám Állam lefejezős propagandavideóiból ismert „Dzsihád John” ellen Szíriában – közölte helyi idő szerint csütörtök éjjel a Pentagon. A BBC brit közszolgálati adó pénteki értesülése szerint a világ egyik legkeresettebb terroristája nagy valószínűséggel meghalt a támadásban.

Peter Cook, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője korábban azt mondta: egyelőre nem világos, hogy az Iszlám Állam „fővárosában”, az észak-szíriai Rakkában, illetve annak környékén végrehajtott légicsapás elérte-e a célját. A terrorista a Pantagonból származó nem hivatalos közlés szerint egy gépkocsiban ült a támadás alatt.

A BBC pénteken katonai forrásokra hivatkozva arról tájékoztatott, hogy az amerikai légicsapás „nagy bizonyossággal” megölte Dzsihád Johnt.

A túszok kivégzéséről készült videókon kötött maszkban látható, késsel fenyegetőző Mohammed Emwazi kuvaiti születésű; brit területre vándorolt, majd állampolgárságot kapott, a neten róla fellelhető fotók szerint a suburb-lakó fiatalok átlagos életét élte. Később mégis engedett az Iszlám Állam meghívásának, és annak egyik legismertebb figurája lett. (Az IS Skype-on és más csatornákon is toboroz a nyugati világban csalódott fiatalok között.)

Mohammed Emwazi tavaly nyáron lett „világhírű”: a mindössze 27 éves terrorista vágta le James Foley amerikai újságíró fejét egy késsel. Mindeközben Timberland csizmát viselt, és kelet-londoni akcentussal beszélt.

„Vezéregyénisége volt a cellának, céltudatosan viselkedett, és ő bonyolította le a túszok családtagjaival folytatott tárgyalásokat. Számos édesapával, édesanyával és feleséggel beszélt a Skype-on” – idéztük a tavalyi Dzsihád John-portrénkban a The Guardian című brit lap egyik munkatársát.

A brit területről származú terroristák az IÁ legkegyetlenebb és leghangosabb harcosai közé tartoznak. Le sem tagadhatnák, hogy a Nyugaton nőttek fel: ők azok, akik a legprofibban és legtermészetesebben használják fel propagandacélokra a közösségi médiát.

Ha tényleg sikerült kilőni Dzsihad John-t, az legfeljebb szimbolikus, nem stratégiai előrelépés lehet az IS elleni harcban.

forrás:heti válasz.hu

Leave a Reply 203 megnézve, 1 alkalommal mai nap |