< Böngészés > Főoldal / Nav / Blog article: Vádemelési javaslat a feketén üzemelő csárdák ügyében

| Mobile | RSS

Vádemelési javaslat a feketén üzemelő csárdák ügyében

2015. november 14. | hozzászólás | Nav

Vádemelési javaslat a feketén üzemelő csárdák ügyében

Egy kecskeméti férfi éveken át strómanok nevén lévő cégekkel működtetett csárdákat és pizzériát. Az adó- és járulékfizetést elkerülő férfi és tizenkét társa ellen a NAV dél-alföldi pénzügyi nyomozói vádemelést javasolnak a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségnél.

A 47 éves férfi Kecskeméten egy csárdát és egy pizzériát, Budapesten pedig egy csárdát irányított. A működtetésben édesanyja és kecskeméti társa segítette. A gyanú szerint az üzemeltetéshez strómanok nevén lévő cégeket használtak fel. Ezek a gazdasági társaságok ugyan benyújtottak bevallásokat, hogy a valós működés látszatát keltsék, de sem a bevallott adókat, sem a kétszáz alkalmazott utáni járulékot nem fizették be az államkasszába. Mivel a cégek vagyonnal nem rendelkeztek, így a tartozás végrehajtása sem vezetett eredményre.

Ha az aktuálisan használt cég nagyobb köztartozást halmozott fel, máris egy újabb társaságot vontak be a működtetésbe, és így tovább növelték a köztartozásokat. Ennek a folyamatnak vetettek véget a pénzügyi nyomozók 2013 őszén, amikor egy időpontban húsz helyszínen tartottak házkutatásokat. A férfit és két társát őrizetbe vették.

A nyomozás adatai szerint a fiktív cégeknek bérbe adott csárdákat és pizzériát valójában mindvégig a férfi irányította. Célja az volt, hogy a vendéglátásból befolyó bevételhez adók és járulékok fizetése nélkül jusson hozzá.

A pénzügyi nyomozók a költségvetést ért csaknem 260 millió forintos kár megtérülése érdekében két csárdát és további ingatlanokat, valamint készpénzt zároltak több mint 400 millió forint értékben.

A férfivel és tizenkét társával szemben üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás, illetve közokirat-hamisítás miatt javasolnak vádemelést.

Barnáné Horváth Melinda
sajtóreferens

Leave a Reply 4296 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: