< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Orbánt követné Macedónia – Törvénnyel támad a Fidesz

| Mobile | RSS

Orbánt követné Macedónia – Törvénnyel támad a Fidesz

2015. november 16. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Orbánt követné Macedónia – Törvénnyel támad a Fidesz

Német rendőrök menekülteket kísérnek Passaunál FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/JOHANNES SIMO

Végső esetben Macedónia kerítést emelhet Görögországgal közös határszakaszán, de nem azért, hogy megállítsa, hanem hogy korlátozza és a regisztrációs pontok felé irányítsa a migránsokat. Erről tegnapra virradóra döntött a macedón biztonsági tanács. Eközben Németországban tűz ütött ki egy menekültszállásnak szánt épületben. A Fidesz azt szeretné, ha a magyar parlament már kedden elfogadná azt a törvényt, amely kötelezi a kormányt, hogy Luxembourgban támadja meg az uniós kvótát.

Ha a horvát sajtó nem tévedett, éjfélig elérte a 400 ezret az országon áthaladó menekültek száma. A zágrábi belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta Horvátországban 392 191 migránst vettek nyilvántartásba. A hatóságok a múlt hét közepétől már vonattal szállítják a menekülteket a szerb határról Szlovéniába. Szombat éjféltől vasárnap 9 óráig több mint 3669 illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt. Szlovénián keresztül is özönlenek a menekültek Nyugat-Európa felé, október közepe óta 210 624 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba. Ausztriába október 20. óta 194 139 menekült érkezett. Az osztrákok napokkal ezelőtt bejelentették, hogy a migránsok szabályozott áthaladása érdekében kapukat építenek “szárnyakkal”. Később kiderült, négy kilométeres kerítést húznak Spielfeldnél, a huszonöt kilométeres szögesdrót-kerítést viszont szlovén kérésre egyelőre nem építik meg. Ehhez képest a szlovén közszolgálati televízió vasárnap azt jelentette, hogy a két ország határán már tizenhat kilométer hosszú a drótkerítés.

Macedóniában vasárnapra virradóra döntött arról az ország biztonsági tanácsa, hogy végső esetben kerítést emelnek a görög határon. Nem azért, hogy megállítsák, hanem hogy korlátozzák és a regisztrációs pontok felé irányítsák a menekülteket. A macedónok akkor építenek drótakadályt, ha nem csökken a migránsáradat, és esetleg még több európai ország zárja le határát. A terepet a katonaság mindenesetre előkészíti. Gjorge Ivanov szerint országa még mindig nem kapott pénzügyi támogatást az EU-tól, holott havonta mintegy egymillió eurót költenek a határok védelmére. Csupán Olaszországtól érkezett 90 ezer euró. A macedón elnök a biztonsági tanács ülése előtt nyilvánvalóvá tette, nem építenek befogadóközpontokat, Macedónia tranzitország marad.

Eközben vasárnapra virradóra Németországban tűz ütött ki egy menekültszállásnak szánt épületben. A Mitteldeutsche Zeitung című lap vasárnapi beszámolója szerint a szövetségi kormány felkérte a tartományi kormányokat, erősítsék meg a menedékkérőket befogadó állomások, szállások védelmét. A szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) legutóbbi adatai szerint az idén október végéig 600 különböző fajtájú atrocitás, támadás történt menedékkérők, menekültek szállásai ellen. A legtöbb szélsőjobboldali indíttatású bűncselekmény volt.

Angela Merkel egy, még péntek késő este adott televíziós interjúban kijelentette, hogy továbbra is kitart a menekülthelyzet kezelésével kapcsolatos álláspontja mellett, és küzd meggyőződéséért. A német kancellár a ZDF televízióban megismételte, biztosítani kell az uniós külső határokat, és az EU-nak meg kell állapodnia a válság terheinek megosztásáról Törökországgal. Ennek részeként menekült kontingesek átvételéről is meg kell egyezni, hogy “az illegalitást legalitás” váltsa fel. Merkel ezúttal is elutasította, hogy megnevezze a befogadható menekültek felső határát.

Szijjártó Péter viszont péntek késő este az M1 aktuális csatornán arról beszélt, hogy bár a német kancellár azt ígérte, megtalálják a megoldást a migrációs válságra, ezt Magyarország találta meg, hiszen nekünk sikerült a bevándorlók számát nullára csökkenteni. Egyedül Magyarország tudta megállítani a bevándorlási hullámot, és “kiderült, hogy mi vagyunk jó pályán, az európai intézmények pedig rossz pályán vannak ebből a szempontból”.

A Fidesz azt szeretné, ha már ma tárgyalna a parlament arról a törvényjavaslatról, amely kötelezi a kormányt, hogy az Európai Unió Bíróságán támadja meg a kvótarendszerről szóló európai jogszabályt. Amennyiben a képviselők négyötöde hozzájárul a házszabálytól eltéréshez, az Országgyűlés holnap el is fogadhatja a törvényt. Ha nem, akkor a vitára csak kedden kerül sor, a zárószavazásra pedig legkorábban a parlament következő ülésén.

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 150 megnézve, 1 alkalommal mai nap |