< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Fernando Pessoa portugál költő 80 éve halt meg

| Mobile | RSS

Fernando Pessoa portugál költő 80 éve halt meg

2015. november 30. | hozzászólás | Kultúra

Fernando Pessoa portugál költő 80 éve halt meg

Fernando Pessoa portugál költő a Sajtó- és fotóarchívum 2015. 49. hét érdekes emberei sorozatban

Fernando Pessoa portugál költő 80 éve, 1935. november 30-án halt meg.

1888. június 13-án született Lisszabonban, művelt és jómódú családban. Apja korai halála után anyja egy diplomatához ment feleségül, akit 1896-ban portugál konzullá neveztek ki a dél-afrikai Durbanba. A durbani angol katolikus iskolába járt, de a koraérett és túlérzékeny kisfiú nem igazán tudott beilleszkedni a közösségbe, magányát túláradó képzeletének lényeivel népesítette be. A középiskolát Fokvárosban végezte, majd 1905-ben a lisszaboni egyetem bölcsészkarára iratkozott be, de hamar hátat fordított az egyetemnek, s autodidakta módon képezte tovább magát.
1907-ben kisebb vagyont örökölt, de egy ostoba sugallatnak engedve a pénz nagy részét egy gyorsan csődbe ment kiadóvállalatba fektette. Állást vállalt, exportcégeknél folytatott kereskedelmi levelezést. A munka mellett írt, a “portugál újjászületés” folyóiratában közzétette két hosszú tanulmányát az új portugál költészet szociológiai megítéléséről és lélektani vonatkozásairól, és a hagyományokkal, az eddigi költői gyakorlattal való szakítás szükségességét is felvetette. Nem kímélte írásában a nemzeti irodalom bálványát, Luis Camoes 16. századi költőt sem.
Saját hazafias-költői programjának beteljesítését tűzte ki célul, amelynek érdekében sok mindenről lemondott: társaságba alig járt, nagyon kevés emberrel tartott fenn kapcsolatot, életében csak egyszer volt szerelmes, akkor is csak rövid ideig. 1914-re kialakította költői világát, amelyben nagy szerepet játszanak az általa alkotott heteronim költőfigurák. Leleményes költői bravúrral saját versei mellett három másik néven is publikált: Álvaro de Campos, a futurista mérnökköltő Walt Whitmanéhez hasonló szabad verseket ír, a klasszikus műveltségű, epikureus doktor, Ricardo Reis és a pásztor Albert Caiero az antikvitás hatása alatt alkot. Mindhárman saját élettörténettel, egyéni költői világgal rendelkező fiktív költőfigurák, akikre úgy hivatkozik, mintha valóságos személyek volnának, hírlapi vitákba bocsátkozik, interjúkat készít velük. Munkái élete során több mint 80 általa alkotott személyiség neve alatt jelentek meg, nem is portugál nyelven, mert angolul, görögül, németül, franciául is jól tudott.
Írásai többnyire megosztották a közvéleményt: a fiatalok lelkesedtek az újszerű hangért, a konzervatív jobboldal támadta a futurizmus és más modern irányzatok melletti kiállásáért, a baloldaliak pedig a portugál fasizmus iránti állítólagos rokonszenvéért. 1934-ben megjelent első portugál nyelvű kötete, a Mensagem (Üzenetek) egy nemzeti költői versenyen második díjat kapott ugyan, de misztikus nacionalizmusát a kritika vegyes érzelmekkel fogadta.
A magányos, élete végére teljesen elszigetelődött költő 1935. november 30-án halt meg Lisszabonban. Költői nagyságát csak 1940-től ismerték fel, amikor posztumusz megjelentették költeményeit és heteronim költőfiguráinak köteteit. Ma már egyértelműen őt tartják a modern portugál líra legnagyobb alakjának.
Magyarul elérhető művei is Albeto Caeiro, Álvaro de Campos és Ricardo Reis néven is megjelentek.

forrás:MTVA hírlevél

Leave a Reply 3979 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: