< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: A terrorizmust finanszírozzák a gyógyszerhamisításból

| Mobile | RSS

A terrorizmust finanszírozzák a gyógyszerhamisításból

2015. december 1. | hozzászólás | Közélet

A terrorizmust finanszírozzák a gyógyszerhamisításból

Óriási üzlet ma a gyógyszerhamisítás, azért működik mert egy dollár befektetéssel öt dollárt teremt, a nyereségből pedig a terrorizmust pénzelik – mondta a Napi.hu egészségügyi konferenciáján a gyógyszerbiztonságról, gyógyszerhamisításról tartott előadásában Ilku Lívia, a Magyosz igazgatója.

Interneten ma már gyakorlatilag bármilyen gyógyszert megrendelhetünk, azonban ezzel kapcsolatban tisztában kell lenni azzal, hogy például az USA-ban ellenőrzött 35 ezer internetes gyógyszertár pontosan 0,6 százaléka vett részt a legális forgalmazási láncban – mondta Ilku Lívia a Napi.hu egészségügyi konferenciáján tartott előadásában.

Az internetes gyógyszerrendelés trendje Magyarországon is rossz irány vett, 2009-2014 között 6,2 százalékról 12 százalék fölé nőtt, és csak ebben az évben további 2 százalékponttal gyarapodott az arány. A nem legális csatornákon beszerzett gyógyszerek mögött sem kutatások, sem gyógyszerbiztonsági, hatékonysági vizsgálatok nem állnak, nem csak hatástalanok lehetnek, hanem az egészségre különösen veszélyesek is – figyelmeztetett az előadó.

A pécsi egyetem kutatásai szerint a gyógyszerek 99 százaléka különböző honlapokon hozzáférhető, de olyan gyógyszereket is megvehetünk az illegális honlapokon, amelyeket nem hogy nem engedélyeztek még, de a legális piacon kutatások sem indultak abba az irányba. Ugyanakkor a legális ellátási láncban is lehet hamis gyógyszerhez jutni, bér erre Magyarországon még nem volt példa, több európai országban azonban igen.

A gyógyszerhamisítás elleni irányelvnek megfelelő új biztonsági szabályozás 2019 februárjától lép életbe, ekkorra épül fel Európa legszerteágazóbb informatikai adattárháza, amelyben évi 17 milliárd doboz vényköteles gyógyszert szerelnek fel biztonsági kóddal. A rendszerre való felkészülés nagyon sokba kerül a gyártóknak.

Itthon is új informatikai rendszert, adattárházat kell létrehozni a gyártóknak, együttműködve a hatóságokkal, a nagykereskedőkkel és a lakossági gyógyszerellátásra jogosultakkal. Az informatika a gyártással – minden dobozt el kell látni a biztonsági kóddal -, és a járulékos költségekkel együtt az első évben a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (Magyosz) tagjainak 13,5 milliárd forint költséget jelent.

Fizetni kell azon országok informatikai adattárházáért is, ahol a gyártó forgalmazni szeretné a gyógyszert, ez további költség. Új díjtételként jelentkezik, hogy a forgalomba hozatal után folyamatosan monitorozni kell a hatásosságot, ennek az átlagos díja a Magyosz tagvállalatainál évente 50 millió forint. A négy gyógyszeripari szervezetnek mintegy 80 tagja van, a forgalomba hozatali engedélyek jogosultjainak száma száma azonban 400 körüli, azaz még legalább 300 szereplőt kell becsatornázni egy újfajta partnerséget követelő rendszerbe – mondta Ilku Lívia.

forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 142 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: