< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Iszlám Állam Afganisztánban is terjeszkedik a dzsihadista szervezet

| Mobile | RSS

Iszlám Állam Afganisztánban is terjeszkedik a dzsihadista szervezet

2015. december 6. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Iszlám Állam
Afganisztánban is terjeszkedik a dzsihadista szervezet

Afganisztánban is megjelent és terjeszkedik az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet, amely eddig elsősorban iraki és szíriai területeket tartott ellenőrzése alatt.

A The Times című tekintélyes brit konzervatív napilap helyszíni riportja szerint a szélsőséges csoport fegyveresei Afganisztán Pakisztánnal határos keleti tartományaiban vették át az uralmat jelentős térségek felett, és máris ugyanolyan brutális kegyetlenkedéseket követnek el, mint szíriai és iraki társaik. A megszállt településeken nyilvános lefejezéseket hajtanak végre, és az ezekről készített filmfelvételeket közzé is teszik online felületeken.

Az érintett területekről több tízezren menekültek el – áll a The Times beszámolójában.

A lap által idézett diplomáciai források szerint a külvilágot meglepetésként érte az Iszlám Állam afganisztáni megjelenése és terjeszkedése.

A The Times forrásai szerint az Iszlám Állam Afganisztánban terjeszkedő ága főleg pakisztániakból áll, akik a határon szivárogtak át. A megjelenő fegyveres egységekkel a helyi tálib lázadók vették fel a harcot, ám az Iszlám Állam alakulatai kétheti küzdelem után vereséget mértek a tálib erőkre, és kiűzték őket az általuk elfoglalt keleti tartományokból.

Név nélkül idézett diplomaták a brit lapnak elmondták, hogy az Iszlám Állam Afganisztánban megjelent egységeinek több pénzük van, mint a táliboknak, de egyelőre nem teljesen világos, hogy honnan finanszírozzák őket.

Helybéli lakosok beszámolói szerint az Iszlám Államnak már börtönei és bíróságai is vannak az ellenőrzése alá hajtott afganisztáni területeken, amelyek lakosságát “vadállati terrorral” igyekszik elrettenteni az ellenállástól.

A dzsihadista szervezet a 34 afganisztáni tartományból 25-ben folytat toborzókampányt, és célja a tartományi határok, valamint az afganisztáni-pakisztáni államhatár felszámolása és a “kalifátus” új tartományának létrehozása.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 188 megnézve, 1 alkalommal mai nap |