< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Ötezren csatlakoztak az ISIS-hez Európából

| Mobile | RSS

Ötezren csatlakoztak az ISIS-hez Európából

2015. december 8. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Ötezren csatlakoztak az ISIS-hez Európából

Tavaly óta megkétszereződött az ISIS-szel Szíriában és Irakban harcoló külföldiek száma, így mostanra legalább huszonhétezren lehetnek hírszerzői információk szerint – közölte az AFP hírügynökség.

A The Soufan Group nevű New York-i biztonsági tanácsadó cég jelentése szerint „más terroristacsoportok álmodni sem mertek volna az Iszlám Államéhoz hasonló népszerűségről a külföldről érkező támogatók körében”.

A dokumentum szerint huszonhét–harmincegyezer közöttire tehető azoknak a világ nyolcvanhat országából érkezett harcosoknak a száma, akik Irakba és Szíriába utaztak, hogy csatlakozzanak az ISIS-hez.(Tavaly júniusban még csak tizenkétezer ilyen emberről tudott egy hasonló tanulmány.)

A legtöbben – hozzávetőleg nyolcezren – a Közel-Keletről és Észak-Afrikából mentek Szíriába és Irakba harcolni. Ötezren Európából, négyezer-hétszázan a volt szovjet köztársaságokból csatlakoztak a szélsőséges iszlamista szervezethez.

Az amerikai tanácsadó cég szerint az ISIS-hez csatlakozott külföldi harcosok 20-30%-a tér haza, s ezzel nagy biztonsági kockázatot jelentenek az anyaországukban, mivel egyre több terrorcselekményre készül az ISIS külföldön. Mint ismert, ez a szervezet követte el a 130 halálos áldozattal járó támadásokat novemberben Párizsban, és a szervezet tagjai Iraktól Bangladesig követnek el merényleteket.

Az ISIS elsősorban a közösségi oldalakon toboroz harcosokat, ezért is kezdeményezett Európa még ebben a hónapban tartandó tárgyalásokat a Facebook-kal és a Google-val. Ugyanakkor a dzsihadisták a személyes meggyőzés erejét is jól használják, közvetlen emberi – szomszédi, rokoni, baráti -kapcsolatakon keresztül igyekeznek rávenni minél több embert, hogy csatlakozzanak az ISIS-hez.

(Forrás: AFP/Yahoo)

forrás:168óra.hu

Leave a Reply 180 megnézve, 1 alkalommal mai nap |