< Böngészés > Főoldal / Konyhaművészet / Blog article: Ezért ne igyon vizet a csípős paprikára

| Mobile | RSS

Ezért ne igyon vizet a csípős paprikára

2015. december 14. | hozzászólás | Konyhaművészet

Ezért ne igyon vizet a csípős paprikára

Ha csili marja a szájbelsőnket, automatikusan a víz után nyúlunk, pedig pont ezt nem szabadna. A kémikusok most elmagyarázzák, miért! Azt is megtudhatjuk, hogy a víz helyett mivel csillapíthatjuk fájdalmunkat.

A csípős paprika legutóbb rákprevenciós tulajdonságai miatt hívta fel magára a figyelmet. A Massey Egyetem tanára, David Popovich laboratóriumi vizsgálatai során bebizonyította, hogy a benne található kapszaicin hatására csökken a rákos sejtek burjánzása. Szerinte a kapszaicin úgynevezett apoptózist idéz elő, ami nem más, mint programozott sejthalál. Ha minden igaz, ennek köszönhető a rákos sejtek elpusztulása, és új, egészséges sejtek keletkezése.

Kisebb csodaszer

Forrás: MTI/Manis Szvarup

Ezek után talán többeknek is eszébe jutott, hogy mostantól kis piros paprikákat áztasson a levesébe. A csípős érzés azonban sokszor válik nagyon kellemetlenné. Az Amerikai Kémiai Társaság készített egy oktatóvideót arról, hogy mi áll a fájdalmas tünetek hátterében. Megtudjuk végre, hogy miért hatalmas hiba vizet inni a csípősre, és mit próbáljunk ki helyette.

A csili és a víz nem jó párosítás

Forrás: Cultura Creative/Tiina & Geir

A kapszaicin önmagában nem csíp, az égő-forró érzés bennünk, a testünkkel való reakciója során jön létre. Amikor a szájba kerül, rögtön otthonra talál a nyelvünkön található TRPV1 receptorokban. Ezek szerepe, hogy felismerjék azokat a dolgokat, amelyek ártalmasak lehetnek a szervezetünkre: például a túl forró vizet, a túl fűszeres ételeket vagy a keserű, mérgező anyagokat.

Amikor a receptorok találkoznak a kapszaicinnal, azonnal jelet küldenek az agynak, hogy valami olyan dolog került a szervezetbe, ami ártalmas lehet számára. A csípést az agy fájdalomként értelmezi, és azonnal kiadja a parancsot a testnek, hogy szabaduljon meg a kapszaicintól, amilyen gyorsan csak lehet.

Mi a titka?

Forrás: Biosphoto/© Antoine Boureau

Ez az oka annak, hogy az emberek elkezdenek könnyezni, izzadni, és kényszerét érzik, hogy azonnal kifújják az orrukat, illetve, hogy valami hideget igyanak. Logikus döntésnek tűnik egy pohár víz, pedig a legkevésbé sem az. A megoldás a tejben rejtőzik.

A kapszaicin apoláris molekula, amelyről azt kell tudni, hogy csakis más apoláris molekulákban képes oldódni. A víz poláris molekula, ezért a kapszaicinnel való találkozást legegyszerűbben úgy képzelhetjük el, mikor egy pohár vizet próbálunk összekeverni egy pohár olajjal – nem fog sikerülni. A víz csak jobban szétszórja a kapszaicint a szájban, amivel a fájdalom is fokozódik. A tej viszont apoláris, a kapszaicin szép lassan oldódik benne, csökkentve az égő érzést.

Segít a tej

Forrás: Origo

A tejtermékek ezen kívül egy bizonyos kazein nevű fehérjét is tartalmaznak, amelyek szintén vonzzák a kapszaicin molekulákat. Tehát legyen szó egy pohár tejről, vagy egy-két gombóc fagyiról, mindkettőre igaz, hogy rendelkezik azzal a képességgel, hogy a kapszaicint kioldja a receptorokból, és enyhítse az egészséges életmód reményében túlzásba vitt csilis ebéd fájdalmait.

Idővel könnyebb lesz

Forrás: Cultura Creative/Cultura/Emely/Emely

A jó hír viszont az, hogy minél több kapszaicint fogyasztunk, annál toleránsabbak leszünk irányába.

forrás:origo.hu

Leave a Reply 1229 megnézve, 1 alkalommal mai nap |