< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Francis Scott Fitzgerald amerikai regényíró, novellista, az elveszett nemzedék írója 75 éve halt meg

| Mobile | RSS

Francis Scott Fitzgerald amerikai regényíró, novellista, az elveszett nemzedék írója 75 éve halt meg

2015. december 19. | hozzászólás | Kultúra

Francis Scott Fitzgerald amerikai regényíró, novellista, az elveszett nemzedék írója 75 éve halt meg

Francis Scott Fitzgerald amerikai regényíró a Sajtó- és fotóarchívum 2015. 52-53. hét érdekes emberei sorozatban

Francis Scott Fitzgerald amerikai regényíró, novellista, az elveszett nemzedék írója 75 éve, 1940. december 21-én halt meg Hollywoodban.

1896. szeptember 24-én született a Minnesota állambeli St. Paul városában. A nagy képzelőerővel megáldott, sikerre áhítozó ifjú 1913-tól volt a Princeton Egyetem hallgatója, írói tehetsége az egyetemi évek alatt bontakozott ki. Az egyetemet otthagyva, 1917-ben bevonult katonának, a kiképzési időszak után az alabamai Montgomeryben ismerkedett meg későbbi feleségével, Zelda Sayre-rel. New Yorkban keresett jól fizető munkát, de mindössze egy csekély jövedelmű reklámszövegírói állást sikerült szereznie. Még az egyetemen elkezdett regénye, Innen az Édenen 1920-ban jelent meg. A mű főhőse az első világháború utáni ifjúsághoz, az elveszett nemzedékhez tartozik, csak a pillanatnak él, érzékeit-érzéseit az alkohol csaknem mértéktelen fogyasztásával fokozza. A regényről a kritika elismerően nyilatkozott, jelentős irodalmi folyóiratok és népszerű, jól fizető lapok sorra közölték novelláit. Ekkor mindössze 24 éves volt, és feleségével együtt a társasági élet főszereplőjévé vált. A hirtelen jött siker és anyagi jólét azonban az alkohol és mértéket nem ismerő szórakozás függőjévé tette.
A dzsesszkorszak – a 20-30-as éveket ő maga nevezte el így – írójának 1922-ben jelent meg második regénye, a Szépek és átkozottak. Két év múlva áttelepült Európába, a francia Riviérára, ahol barátságot kötött Gertrude Stein amerikai írónővel (akitől az elveszett nemzedék elnevezés is származik) és Ernest Hemingway amerikai íróval. Ekkor fejezte be következő regényét, A nagy Gatsbyt (1925), amelyet sokan a legjobb művének tekintenek. A regény a szeszcsempészetből és egyéb ügyletekből meggazdagodó fiatalember, Jay Gatsby sorsát bemutatva a meghiúsult amerikai álmokról, az eszményeket anyagi sikerre és hatalomra cserélők reménytelen ürességéről szól. Többször is filmre vitték a regényt, legutóbbi változata 2013-ban került a mozikba. Az 1921-ben született Benjamin Button különös élete című novellájából készült filmet 2009-ben három Oscar-díjjal jutalmazták.
Fitzgerald ontotta a szellemes-érzelmes, könnyed novellákat, amelyek jól jövedelmeztek, de az író nem tudta elviselni, hogy tehetségét aprópénzre váltotta, egyre inkább az alkoholban keresett feledést. Feleségével folytatott extravagáns életmódja miatt a kritikusok nem igazán tekintették komoly írónak. A harmincas évek elején visszatért Amerikába, és befejezte Az éj szelíd trónján című regényét, amely nem volt igazán sikeres. A nagy Gatsby után valami még jobbat vártak.
Válása után, 1937-ben forgatókönyvírói állást kapott Hollywoodban. 1939-ben látott hozzá utolsó regényéhez, amelynek főhősét az ismert producerről, Irving Thalbergről formázta. A mű azonban befejezetlenül maradt, az alkoholtól és tüdőbajtól legyengült író szívrohamot kapott, amely végzetesnek bizonyult. Utolsó regénye, Az utolsó cézár halála után jelent meg 1941-ben.
Az “elveszett nemzedék” jellegzetes képviselőjéről Hemingway írt Vándorünnep című könyvében. Fiztgerald hatással volt az utána következő amerikai írónemzedékekre, műveiből több millió példányt adtak el. A nagy Gatsby az Egyesült Államokban a középiskolákban és a felsőoktatásban is kötelező olvasmány. 2009-ben beiktatták a New Jersey Hall of Fame nevű intézménybe, amely a híres amerikaiak emlékét őrzi.

forrás:MTVA hírlevél

Leave a Reply 1069 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: