< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: A már kifizetett előlegre nem vonatkozik a lakás-áfacsökkentés

| Mobile | RSS

A már kifizetett előlegre nem vonatkozik a lakás-áfacsökkentés

2015. december 22. | hozzászólás | Közélet

A már kifizetett előlegre nem vonatkozik a lakás-áfacsökkentés

Az új lakásokra már kifizetett előlegeket nem érinti az áfacsökkentés. Azok a lakásvásárlók, akik már idén leszerződtek új lakás vásárlására és már fizettek előleget, csak a vételár jövőre esedékes részére érvényesíthetik a kedvezményes, ötszázalékos áfát – mondta el az InfoRádióban az Rsm adóüzletág vezetője.

“Úgy fogalmaz a törvénymódosítás, hogy a fizetendő adó megállapításakor a teljesítéskor érvényes áfakulcsot, adómértéket kell alkalmazni. Teljesítés egy értékesítés esetén, amikor az valójában történik, de speciális szabály van, ha valaki előleget, foglalót fizetett, olyankor a teljesítés időpontja számít. Ha az összeg jóváírása még idén megtörténik, a jelenleg hatályos áfakulcsot kell használni, függetlenül attól, hogy a lakás átadása és a teljesítés mikor történik meg. Ez utóbbi esetben az a rész, ahol nyeresége lesz a vállalkozónak vagy a vásárlónak, amit a végén, 2016. január 1-jét követően fognak megfizetni” – mondta Hegedűs Sándor.

“Adójogi szempontból a bruttó árban állapodtak meg, és közben az adómérték változik, előfordulhatnak olyan szerződések, ahol erre külön ki is térnek, hogy akkor is a bruttó mérték szerint számolnak el, akkor az eladó jár jól, mert csak öt százalék áfát kell a költségvetésbe befizetnie, noha a vevő kifizette a teljes összeget. A vevő nem jár rosszul, hanem igazából nem jár jól, hiszen az eddig kialkudott árat fogja megfizetni. Az, hogy egyéb jogterület hogyan értékeli, azt gondolom, hogy a bíróságok és az ügyvédek számára nagy feladatot jelenthet” – jegyezte meg az Rsm adóüzletágának vezetője.

Hanganyag: Kaputa Júlia
forrás:friss hírek.hu

Leave a Reply 235 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: