< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Kevesebb Brüsszelt akarunk, mondta Lázár János

| Mobile | RSS

Kevesebb Brüsszelt akarunk, mondta Lázár János

2015. december 24. | hozzászólás | Közélet

Kevesebb Brüsszelt akarunk, mondta Lázár János

Több Magyarországot és kevesebb Brüsszelt akarunk – fogalmazott a Népszava csütörtöki számában megjelent interjúban a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Mint Lázár János mondta, a következő tíz év legfontosabb kérdése Magyarország szempontjából éppen az, mennyire képes a függetlenségét megőrizni. “Ez a Fidesz politikájának lényege, ezen a szemüvegen keresztül tekintünk mindenre” – jegyezte meg.

“Félreértés ne essék, mi nem akarjuk az integrációt tovább mélyíteni. Szempontunkból az EU elsősorban gazdasági érték- és érdekközösség, nem politikai. Most pedig politikai értékeket akarnak ránk kényszeríteni” – fogalmazott.

Hozzátette, “erről nem volt szó 2004-ben”, hiszen “az EU alapszerződésében vannak elvek a politikai együttműködéssel kapcsolatban, de szó nincs bevándorlókról”.

Lázár János megjegyezte: Magyarország különleges helyzetben van; “ha munkaerőre vagy járulékfizetőkre van szükségünk, akkor Kárpátaljáról vagy Délvidékről hívhatunk haza magyarokat. Nem kell, hogy egy nagy tömegű bevándorlócsoport befogadásának társadalmi és kulturális kockázatát vállaljuk. Hiszen a külhoni honfitársainkkal nyelvi és kulturális különbségek nincsenek: ők mi vagyunk.”

Az uniós betelepítési kvóta kapcsán úgy nyilatkozott, “ha egyszer ezt a kaput kinyitjuk, soha nem lehet becsukni”, s “ha a betelepítettek száma évről évre növekszik, amivel egyenes arányban a hazai társadalomban lévő feszültség is fokozódik, lényegesen kisebb lesz a mozgásterünk, de annál nagyobb a baj”.

“Társadalmunk nemet fog mondani, hogy befogadjon Németországból Magyarországra áttett bevándorlókat. Van nálunk is elég rászoruló ember, ha segítünk, akkor őket kell támogatnunk” – tette hozzá.

A kormányzatban és a politikai családunkban profikra van szükségünk, ezért fontos a saját politikusképzésünk – nyilatkozta.

“Vissza kell találnunk a fiatalokhoz, helyet kell adnunk nekik, magunk mellé kell vennünk a nemzetben gondolkodó, vidéki, tehetséges új generációkat”, majd arról beszélt, azoknak is lenne mit tanulniuk, akik ma a politikában vannak, például a régi Bibó-szakkollégistáktól.

Szavai szerint a Fidesz egyik legnagyobb eredménye a politikai rendszer és osztály átalakítása, “az, hogy a kisebb parlamenttel a változást magunkon kezdtük”; mint mondta, a jövőben a múlt régi érdekeinek megtörése nagy vitákat hoz még.

“Amellett (…), hogy a kormány ügyeit szervezem, az ország és talán Közép-Európa legtapasztaltabb politikusa mellett dolgozhatom, amiből mindennap tanulok. A magyar állam működéséről, vagy arról, hogyan kell kormányozni egy tízmilliós országot – talán nagyképűség nélkül mondhatom -, csupán néhány ember tud komolyan valamit. 2018-ra talán közéjük kerülhetek.” – fogalmazott.

forrás:híradó.hu

Leave a Reply 118 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: