< Böngészés > Főoldal / Sport / Blog article: Csak gólt ne kelljen rúgni az Eb-n

| Mobile | RSS

Csak gólt ne kelljen rúgni az Eb-n

2015. december 26. | hozzászólás | Sport

A számok nyelvén

Csak gólt ne kelljen rúgni az Eb-n

Csak gólt ne kelljen rúgni az Eb-n

Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet
Az Európa-bajnokság F csoportjába Magyarország mellé Portugália, Izland és Ausztria kapott besorolást. Esélyeket már elemeztünk az MNO hasábjain, most megnéztük azt is, hogy a számok tekintetében hogyan tudta le a kvalifikációt ez a négy válogatott. A statisztikákat böngészve megállapítható, hogy a legfontosabb mutatókban jócskán vetélytársaink mögé szorultunk.

Ausztria és Portugália első, Izland második, Magyarország harmadik helyen végzett a csoportjában. Rajtunk kívül mindegyik gárda azonnal kvalifikált a kontinenstornára, mi pótselejtezőre kényszerültünk Norvégia ellen, de vettük az utolsó akadályt. A selejtezők során az osztrákok és az izlandiak 10, a portugálok 8, mi 12 mérkőzést játszottunk.

Győzelmek-vereségek

A selejtezősorozatban az osztrákok 9 meccset nyertek, ennyi győzelmet rajtuk kívül csak a spanyolok tudtak gyűjteni, és ez összességében a második legjobb mutató az összes, azaz mind a 10 mérkőzésüket megnyerő angolok mögött. Szomszédaink veretlenül zártak, csak egy döntetlen csúfított bele az összképbe.

Az arányokat nézve a portugálok is hasonlóan teljesítettek, ugyanis nekik 8 mérkőzésből 7 győzelmük van – az ő csoportjukban szereplő, Eb-rendező, ezáltal automatikusan részt vevő franciák mérkőzései nem számítottak bele a csoport végeredményébe. Egyszer kaptak ki, méghozzá a szintén kijutott albánoktól.

Cristiano Ronaldo – vele is összefutnak majd a magyar védők Franciaországban
Cristiano Ronaldo – vele is összefutnak majd a magyar védők Franciaországban
Fotó: Miguel Riopa / Europress/AFP

Az izlandiak 10-ből 6-ot nyertek, 2 vereséget és döntetlent hoztak még össze, míg mi 12/6-os győzelmi mutatóval állunk, ebben azonban benne van a két pótselejtezős győzelmünk is, tehát a csoportmutatónk elmarad a vetélytársakétól, mert csak 4 nyert mérkőzésünk van 10 összecsapásból. Emellett 2 vereség és 4 iksz színesíti még a csoportmérlegünket.

Kiugró eredmények

Néhány érdekesebb eredmény a csoportkörből: Izland oda-vissza verte Hollandiát, az osztrákok négyet rúgtak a svédeknek Stockholmban, a portugálok csak egygólos győzelmeket arattak, a magyarok kiugró eredménye pedig a bukaresti és a belfasti döntetlen volt, az előttünk végzett csapatokat nem sikerült legyőznünk, sőt, a csoportutolsó görögöket sem.

Gólok, gólpasszok

Az osztrákok összesen 22 gólt szereztek, az izlandiak 17-et, a portugálok 11-et, mi 14-et, de ugye mi 12 meccset, míg a portugálok csak 8-at játszottak élesben. Ausztria és Portugália mindössze 5 gólt kapott, Izland 6-ot, a magyarok 10-et, ebből a csoportban 9-et. Az osztrákoknak +17-es gólkülönbségük volt, nekünk +4-es.

Huszonkétszer ünnepelhettek gól az osztrákok a selejtezőmeccsek során
Huszonkétszer ünnepelhettek gólt az osztrákok a selejtezőmeccsek során
Fotó: Samuel Kubani / Europress/AFP

Az osztrákok legjobb góllövője a bázeli Marc Janko volt 7 találattal, a Premier League-ben játszó izlandi Gylfi Sigurdsson 6-ot lőtt, a portugál szupertszár, Cristiano Ronaldo 5 góllal volt csapata legeredményesebbje. Nálunk Böde Dániel, Priskin Tamás és Németh Krisztián jutott 2 gólig, ennyi már elég volt az első helyhez.

A gólpasszokat nézve az osztrák Martin Harnik 4-gyel vezeti a szűk mezőnyt, Sigurdsson 3 assziszttal a legjobb izlandi, magyar részről Dzsudzsák a legeredményesebb, ő 2 találatot készített elő, a portugáloknál Joao Moutinho, Fábio Coentrao és Nani is 1 gólpasszt jegyez az UEFA statisztikái szerint.

Lapok

Az egész sorozatban mi kaptuk a legtöbb sárga lapot, 38-at, de kiállításunk egy sem volt. A portugálok 20 sárga és 1 piros lappal, az izlandiak 16-tal, illetve 1-gyel, az osztrákok 14 sárgával és szintén 1 kiállítással zártak.

Sztárok

A csapatok összértéket addig nem lehet meghatározni, míg az Eb-kereteket ki nem hirdették a szövetségi kapitányok, de azzal azért érdemes elidőzni, hogy milyen mutatókkal rendelkeznek az egyes csapatok legjobb játékosai – ehhez a Transfermarkt.de adatait vettük alapul.

A magyar válogatott Eb-esélyeiről és a játékosokkal szemben támasztott elvárásokról is olvashat.

A portugáloknál egyértelmű, hogy a 30 éves, a selejtezők 5 találatát jegyző Cristiano Ronaldo az első számú játékos. A Real Madrid ásza háromszor nyert Aranylabdát, négyszer volt európai aranycipős, és négyszer ő lőtte a legtöbb gólt egy Bajnokok Ligája-idényben, kétszer már a BL-trófeát is felemelhette. A válogatottban 127-szer lépett eddig pályára, és 55 gólt szerzett. Piaci értéke a Transfermarkt szerint 110 millió euró, a valóságban a Real Madrid 2009-ben 94 milliót adott érte a Manchester Unitednak.

Az osztrákok legjobbja a Bayern München balhátvédje – a válogatottban néha irányító középpályást játszó – David Alaba, aki 45 millió eurót ér.  Ő is Bajnokok Ligája-győztes klubcsapatával. 23 évesen már 42 válogatottmeccs van a háta mögött, ezeken 11 gólt szerzett. A kvalifikáció során 4 találatot jegyzett, 3 gólt készített elő.

Gylfi Sigurdsson, az izlandiak vezére
Gylfi Sigurdsson (10-es mezben), az izlandiak vezére
Fotó: Europress/AFP

Az izlandiak ásza a Swansea City középpályása, a 26 esztendős Gylfi Sigurdsson. Válogatottbeli meccs/gól mutatója 35/12. A selejtezőkön 10 mérkőzésen lépett pályára, 6 gólt lőtt, 3-at előkészített. Piaci értéke 11 millió euró, eddigi átigazolásai során már több mint 25 milliót fizettek érte aktuális csapatai.

A magyar válogatott papíron legértékesebb tagja a csapatkapitány, Dzsudzsák Balázs. A török Bursaspor középpályása most 28 éves, ő a Transfermarkt szerint 37 millió eurót mozgatott meg eddigi átigazolásai során, jelenleg 7 millió euróra taksálják. 75-szörös válogatott, 15 gólt lőtt. Az Eb-selejtezőket egy találattal – a románok ellen Bukarestben – és két gólpasszal zárta.

A magyar csapat Eb-selejtező mérkőzései
A csoportban:

Magyarország – Észak-Írország 1:2

Románia – Magyarország 1:1

Feröer – Magyarország 0:1

Magyarország – Finnország 1:0

Magyarország – Görögország 0:0

Finnország – Magyarország 0:1

Magyarország – Románia 0:0

Észak-Írország – Magyarország 1:1

Magyarország – Feröer 2:1

Görögország – Magyarország 4:3

A pótselejtezőn:

Norvégia – Magyarország 0:1

Magyarország – Norvégia 2:1

Szövetségi kapitányok

A magyar nemzeti csapatot az Európa-bajnoki selejtezők alatt három szövetségi kapitány irányította: Pintér Attila, Dárdai Pál és Bernd Storck. Pintérrel  1 vereség, 1 lőtt és 2 kapott gól, Dárdaival 3 győzelem és 2 döntetlen, 4 lőtt és 1 kapott gól, Storckkal 3 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség, illetve 9 lőtt és 7 kapott gól a mérleg.

Franciaországi ellenfeleinknél csak a portugáloknál történt kapitányváltás a selejtezősorozat alatt: az első fordulóban Albániától elszenvedett vereség után Fernando Santos váltotta Paulo Bentot. Az osztrákokat Marcel Koller, az izlandiakat Lars Lagerback vezette ki a tornára, mindketten 2011 óta vannak pozícióban.

Összegzés

A számokból az olvasható ki, hogy a magyar csapat stabilan tud védekezni, de az előrejátéka elég gyenge. A csoportban utolsó, lényégében tét nélküli görög meccs kivételével 6 gólt kaptunk 11 mérkőzésen (Athénban 4:3-ra vesztettünk). A lőtt góljaink száma nagyon kevés: 12 meccsen 14 gól, csoportmérkőzéseken a görög–magyart leszámítva 9/8 a mutató, nincs meg az egy gól per mérkőzés szint sem, az athéni összecsapást beleszámítva 10/11 a mérleg. A portugálok mutatója 8/11, de ők ezzel a 11 lőtt góllal 7 meccset nyertek, nekünk a 11 gól 4 győzelemhez volt elég a csoportunkban. A 38 sárga lapunk is azt bizonyítja, hogy a csapat inkább védekezik, tördeli a játékot.

Az osztrákok és az izlandiak viszonylag sok gólt szereztek és keveset kaptak, kompakt csapattal rendelkeznek, ahol rendben van a támadás és a védekezés is, képesek voltak legyőzni legfőbb riválisaikat, mi viszont csak a mögöttünk végzőket tudtuk megverni. Ráadásul leendő ellenfeleinknél vannak igazi góllövők, míg nálunk két góllal már a csapat legeredményesebbjévé lehetett válni.

A sorozatban 5 meccset hoztunk le érintetlen hálóval, ez azért némi bizakodásra ad okot, és megmutatja a csapat fő erényét is. Érdekesség, hogy Dárdai Pál 5 meccsén összesen 5 gól született, Bernd Storck 6 mérkőzése alatt 16-szor rezdült a háló. A stílus tehát változott kicsit, de jó lenne Dárdai és Storck mutatóinak impozáns részeit valahogy egyesíteni az Európa-bajnokságra.

A selejtező legjei és a magyar mutató
  • Az angolok az összes meccsüket megnyerték (10/10), Andorra és Gibraltár mind a tízet elvesztette, a lettek és a románok 5 meccsen játszottak döntetlent. A magyar mutató 6/4/2, a csoportban 4/4/2.
  • A legtöbb gólt, 33-at a lengyelek rúgták, a legkevesebbet, 1-et San Marino szerezte. Románia mindössze 2 gólt kapott, a sor végén e tekintetben Gibraltár kullog, az ő hálójukat 56-szor terhelték meg az ellenfelek. A magyar mutató 14/10.
  • A selejtezők legjobb góllövője a lengyel Robert Lewandowski volt 13 találattal, a magyar mutató: 2 gól három játékosnál is.
  • A legtöbb, 6 gólpasszt a szlovák Vladimír Weiss, a lengyel Arkadiusz Milik és a bosnyák Senad Lulic osztotta ki. A legjobb magyar asszisztmutató, Dzsudzsáké: 2.
  • A legtöbb játékpercet, 1080-at a svéd Andreas Isaksson, a bosnyák Asmir Begovic és a norvég Orjan Nyland töltötte a pályán. Közös bennük, hogy kapusok, és csapatuk pótselejtezőt vívott. A magyar mutató – megint csak Dzsudzsáké – 1045 perc.
  • forrás:mno.hu
Leave a Reply 2686 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: