< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: E-kártya Január 1-jétől érkezik a szuperigazolvány

| Mobile | RSS

E-kártya Január 1-jétől érkezik a szuperigazolvány

2015. december 30. | hozzászólás | Közélet

E-kártya
Január 1-jétől érkezik a szuperigazolvány

Ujjlenyomat is lesz az új e-kártyában, ha azt a kérelmező nem utasítja vissza · A biometrikus okmány illetékmentesen igényelhető

szerző:Markotay Csaba
Az okmányirodáknak nyolc napjuk van kiállítani az e-kártyát


Fotó: Hegedűs Márta / Magyar Nemzet

Felnőtteknél tíz évről hatra, 18 évnél fiatalabbaknál pedig három évre csökkentik a személyazonosító igazolvány érvényességi idejét – mondta lapunknak a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának szóvivője. Az ingyen hozzáférhető e-kártyát január 1-jével vezetik be. Az új, Európa 36 országában is használható okmány tárolhat ujjlenyomatot, és elektronikus aláírásra is alkalmas lesz.

Egyelőre nem tudni, hogy jövő héttől lesz-e roham az okmányirodákban az e-kártya, vagyis a január elsejétől „élesedő” új személyazonosító igazolvány miatt. Az új biometrikus kártya ugyanis az eredeti tervekkel ellentétben illetékmentes, azaz teljesen ingyenes lesz, és azt a kérelmező részére 8 napon belül ki kell állítani – mondta lapunknak a központi okmányirodát is működtető Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEKKH) szóvivője. Társi-Riczkó Mária kiemelte, eddig évente nagyjából 1,2 millió személyazonosító igazolványt váltottak ki, így jövőre is erre lehet készülni, bár azt nem lehet pontosan megmondani, hogy mennyire lesz népszerű az új azonosító.
Nem váltja ki a lakcímkártyát

Az e-kártyaként emlegetett, chippel ellátott igazolvány több jelenlegi okmány funkcióját is kiváltja. Így az adókártyáét és a taj-kártyáét is, bár ezeket nem vonják ki a forgalomból, viszont az új okmányban benne lesznek az ezeken lévő adatok is, jelentősen gyorsítva ezzel az ügyintézést. Ha valaki például elmegy a kórházba, az átadhatja a taj-kártyát és a személyit, de választhatja azt is, hogy az új személyazonosítót használja, és egy – a bankkártyáknál is alkalmazotthoz hasonló – PIN-kód megadásával „azonosítja magát”. Ezután a kórházban a kártyán lévő személyi adatokat és taj-számot egyszerűen átemelik az ottani rendszerbe, azaz nem kell adatokat egyeztetni és nem kerülnek rossz számok a kórházi adatbázisba – magyarázta a szóvivő. Az új okmány ugyanakkor nem váltja ki a vezetői engedélyt és a lakcímkártyát. Az útlevél sem lesz felesleges, csak helyettesíthető. Az e-kártyát ugyanis az útlevél biztonsági szintjére emelik, ezzel lehetővé válik, hogy valaki az új azonosítóval könnyebben áthaladjon a repterek, kikötők, pályaudvarok zsilipkapus beléptető rendszerén. Ezt 36 európai országban tudja használni az e-kártya tulajdonosa, azaz szinte mindenhol Európában.

Tizenkét év alatt nem kérhetnek ujjlenyomatot

– Csökken az új személyazonosító okmány érvényességi ideje, méghozzá az eddigi 10 évről 6-ra – mondta a Magyar Nemzetnek a szóvivő. Sőt, a 18 év alattiak esetében – mivel a fiatalok gyorsabban változnak, nőnek – 3 évig lesz érvényes az e-kártya, 12 éves kor alatt pedig nem is lehet ujjlenyomatot rögzíteni az adatokhoz. Társi-Riczkó Mária hozzátette, a kormányablakok, okmányirodák dolgozóit már korábban felkészítették az új okmány bevezetésére, bár olyan nagy változás aligha lesz, hiszen ahogy eddig, úgy a jövőben is okmányokat kell kiadniuk az állampolgárok számára.

A kormány májusban döntött az e-kártya bevezetéséről. Akkor Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy felmenő rendszerben vezetik be az új okmányt, amely összevonja a személyi igazolványt, a lakcímkártyát, az adókártyát, a tb-kártyát és az útlevelet. (A felsorolás azóta szűkebb lett – a szerk.) A Belügyminisztérium tavasszal be is nyújtotta az e-kártyáról szóló törvényjavaslatát, és a több jogszabályt módosító törvényt már júliusban kihirdették. Az új kártyát a többségében a kormányhivatalok részeként működő okmányirodákban lehet igényelni.

Eltérő megoldások

Németországban évtizedes tesztelés és négyéves felkészülési időszak után 2010-ben vezették be az e-kártyát, Belgiumban egyéves tesztidőszak és ötéves türelmi idő után tették kötelezővé. Egyes országokban (például Finnországban, Svédországban, Olaszországban és Spanyolországban) viszont az állampolgárok dönthetnek arról, akarnak-e az e-kártyára váltani. (MN)

forrás:mno.hu

Leave a Reply 134 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: