< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Toronymagas Fidesz-előny az év végére

| Mobile | RSS

Toronymagas Fidesz-előny az év végére

2015. december 31. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Toronymagas Fidesz-előny az év végére
A Jobbik visszacsúszott, a szocialisták tábora tovább csökkent az idén

Baranya Róbert – 2015.12.31. 01:52
Az év közben stabilizálta helyzetét, majd az év végére hatalmasra növelte támogatottsági előnyét a Fidesz–KDNP – szűrhető le az idei év közvélemény-kutatási adataiból.

3 20151231

Ha most lennének az országgyűlési választások, a kormánypárt visszanyerné kétharmados többségét – jelentette ki december közepén az M1-es csatornának nyilatkozva Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezérigazgatója. Mráz szerint az év elején még kellemetlen hónapjai voltak a Fidesznek, de az év végére 26-ról 34 százalékra emelkedett támogatottsága, míg a biztos pártválasztók körében 48 százalékon áll. Úgy értékelte, ez egy üzenet, miszerint a Fidesz támogatottsága jelenleg ott van, ahol 2014 áprilisában, a legutóbbi parlamenti voksolás idején.

A Kozvelemenykutatok.hu által összesített adatok szerint az év közepén a teljes népességben 27-28 százalékon állt a kormánypárt, csupán az Ipsos mért ennél kevesebbet, húsz százalékot. A Jobbik ekkor 15-16, az MSZP hét-kilenc százalékon állt. A DK-ra és az LMP-re négy-hat, az Együttre és a PM-re egy-két százalék adta volna a voksát. A biztos szavazó pártválasztók között átlagban negyvenszázalékos támogatottsággal vezetett a Fidesz.

Szeptemberben tovább emelkedett a Fidesz népszerűsége, ekkor már a legtöbb kutatás harminc százalék felett mérte a kormánypártot. A töb­biek nagyjából stagnáltak, bár egy-két százalékos emelkedés sokaknál megfigyelhető volt. A törpepártok közül ugyanakkor például a PM a mérhetetlen kategóriába süllyedt. A biztos szavazó pártválasztók között a Mediánnál a kormánypárt már ekkor elérte az ötven százalékot. A Jobbikot a legtöbben 26 százalékra hozták ki, az MSZP esetében a 17 százalék volt a legmagasabb mért támogatási érték.

Novemberre tovább nőtt a szakadék a Fidesz és a többiek között, egyebek mellett azért is, mert a Jobbik elkezdett lefelé csúszni. A Nézőpont Intézet ekkor már azt írta, hogy megbukott a Jobbik néppártosodása. Az ellenzéki párttal szeptemberben még 17 százalék szimpatizált, októberre viszont ez tizenkét százalékra csökkent. A szocialista tábor is inkább olvadt, mint erősödött, és a többiek sem haladtak előre semmit. A decemberben közzétett adatok alapján pedig a Medián és a Nézőpont is azt állapította meg, hogy a pártversenyt tekintve a Fidesz az év nyertese. A Medián decemberi felmérésében rámutat: korábban még nem fordult elő, hogy a választások után bő másfél évvel a kormánypárt a választani tudó biztos szavazók több mint felének támogatását élvezze.

forrás:magyar hírlap.hu

Leave a Reply 701 megnézve, 1 alkalommal mai nap |