< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: “Veszélyben a sajtószabadság és a demokrácia” – Tüntettek Lengyelországban

| Mobile | RSS

“Veszélyben a sajtószabadság és a demokrácia” – Tüntettek Lengyelországban

2016. január 10. | hozzászólás | Fecsegő hírek

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

A www.fecsego.eu jó, nagyon jó!

“Veszélyben a sajtószabadság és a demokrácia” – Tüntettek Lengyelországban

Az új médiatörvény miatt demonstráltak szombaton Lengyelországban – tudhatjuk meg egyebek mellett az Euronews tudósításából. (A közszolgálatinak mondott MTI hírei között, illetve a “köztévé” honlapjának számító hiradó.hu oldalon nem találni az eseményről információt.)

Mint a Népszava is megírta, Andrzej Duda elnök aláírta a lengyel médiatörvény módosítását – ezt a lengyel államfői hivatal főnöke jelentette be még csütörtökön. A kis médiatörvénynek nevezett jogszabály – a lengyel közmédiareform első fázisa – éles bel- és külföldi bírálatokat váltott ki.

– Azért gyűltünk össze, mert a sajtószabadság és a demokrácia veszélyben van. A média fontos biztosítékot jelent a demokráciának. Ha a sajtó nem figyelheti a hatóságok kezét, akkor az állampolgárok nem fogják tudni, mit is csinálnak – mondta a tüntetés egyik szervezője, Mateusz Kijowski. A TVP új főigazgatójának Jacek Kurski jobboldali politikust nevezték ki pénteken, aki a Jog és Igazságosság kormányában a kulturális és nemzeti örökségi miniszterhelyettes volt csütörtökig.

A lengyel közmédia reformja egyes uniós tisztségviselők, az Európa Tanács, valamint nemzetközi újságírószervezetek tiltakozását váltotta ki. Szerintük a valódi célja a közmédia állami felügyeletének megerősítése. Az alapvető európai értékek kérdőjeleződtek meg Lengyelországban, amikor elfogadták az állam közmédia feletti ellenőrzését kiterjesztő törvényeket – mondta csütörtökön a francia kulturális miniszter. Az ügyet az Európai Bizottság is napirendre tűzte, és a tervek szerint január 13-án vitatja meg.(forrás és tudósítás az eseményről: Euronews )

forrás:népszava online.hu

Leave a Reply 105 megnézve, 1 alkalommal mai nap |