< Böngészés > Főoldal / Sport / Blog article: Vízilabda Eb Bronzérmes a Benedek-csapat

| Mobile | RSS

Vízilabda Eb Bronzérmes a Benedek-csapat

2016. január 24. | hozzászólás | Sport

Vízilabda Eb
Bronzérmes a Benedek-csapat

A magyar férfi vízilabda-válogatott bronzérmet szerzett a belgrádi vízilabda Európa-bajnokságon: Benedek Tibor együttese a szombati zárónap helyosztóján 13-10-re győzte le a tavaly vb-harmadik görög csapatot.

Mivel a magyar együttes elődöntőbeli vereségével lemaradt a szerb fővárosban megszerezhető egyetlen olimpiai kvótáról, így áprilisban a Triesztben sorra kerülő kvalifikációs tornán szerezheti meg a riói indulási jogot. A 12 csapatos viadalról – amelynek sorsolását 21 órától rendezik Belgrádban – négy válogatott jut ki az olimpiára.

A magyar férfiválogatott 24. érmét szerezte az Európa-bajnokságok történetében, 12 győzelem és hat második hely után hatodik alkalommal lett bronzérmes.

Eredmények:

férfiak, bronzmérkőzés: Magyarország-Görögország 13-10 (4-2, 4-2, 2-1, 3-5) ————————————————— Belgrád, Kombank Aréna, v.: Schwartz (izraeli), Koganov (azeri) gólszerzők: Vámos 3, Decker, Manhercz, Bátori, Hárai, Hosnyánszky 2-2, illetve Vlahopulosz 4, Murikisz, Afrudakisz 2-2, Geniduniasz, Funtulisz 1-1

A két csapat már a nyitófordulóban is találkozott, akkor egy fordulatos csoportmérkőzésen – többször is két góllal vezetett a Benedek-legénység – 8-8-as döntetlen született.

Jól kezdett a magyar válogatott, az első támadásból Vámos Márton akcióból, a másodikból pedig Decker Ádám fórból volt eredményes. A görögök a kettő között egy szerencsésen megpattanó lövésből voltak eredményesek. Az újabb magyar létszámfölényt Hosnyánszky Norbert értékesítette (3-1), majd Manhercz Krisztián mutatta be az elődöntőben már alkalmazott, a rövid sarokra visszahúzott lövését (4-1). A görögök emberelőnyből szépítettek egy perccel a negyed vége előtt, s ugyan az utolsó másodpercekben hat az öt ellen támadhatott a magyar csapat, az eredmény nem változott.

A második felvonás elején újfent Deckerre játszottak ki egy emberelőnyt (5-2), a túloldalon a görögök is fórból voltak eredményesek. A magyarok hatalmas füttykoncertben támadhattak, Vámost azonban ez nem zavarta meg, akcióból bombázott a hálóba (6-3). Az ellentámadásból ő maga szerzett labdát, Varga Dániel indítása után pedig a megúszó Hárai Balázs növelte négyre a különbséget (7-3). A kapuban Nagy Viktor ezúttal is remekül védett, támadásban pedig újra Manhercz értékesítette a fórt (8-3). Egy perccel a játékrész vége előtt létszámfölényben csökkentette hátrányát a rivális.
Varga Dániel – MTI Koszticsák Szilárd

A nagyszünet után rögtön előnybe kerültek a görögök, de Vámos ezúttal védekezésben nyújtott parádésat. Egy labdaszerzés után három magyar két görögre vihette a labdát, a befejező pedig Bátori Bence volt (9-4). A görögöknek továbbra is csak fórból volt esélyük, de a létszámfölény kínálta alkalmat a magyarok is jól használták ki, így nem csökkent a különbség (10-5). A negyed hajrájában mindkét oldalon kimaradtak a lehetőségek.

A magyarok szempontjából az Eb utolsó negyede egy Bátori-góllal indult, majd a görögök két emberelőnyt értékesítve csökkentették négygólosra a különbséget (11-7). Hárai remek centermunkája után visszaállt a különbség, majd Hosnyánszky bombája után már féltucat gólnyi volt a két csapat között (13-7). Az utolsó két percre Bisztritsányi Dávid állt a kapuba, aki tehetetlennek bizonyult Hrisztosz Afrudakisz hatalmas lövésével szemben, majd egy magyar kézen megpattanó labda járt túl az eszén (13-9). A fiatal kapus néhány pillanat múlva újabb peches gólt kapott, ezúttal a kapufáról a fejére, onnan pedig a hálóba pattant a labda, ez volt magyar szempontból az Eb utolsó jelenete.

korábban:

férfiak:

a 11. helyért: Németország-Hollandia 9-7 (2-1, 3-4, 2-1, 2-1)

a 9. helyért: Franciaország-Románia 12-6 (6-1, 2-1, 2-1, 2-3)

a 7. helyért: Horvátország-Oroszország 13-5 (2-0, 3-3, 4-1, 4-1)

az 5. helyért: Spanyolország-Olaszország 8-7 (2-1, 4-2, 1-3, 1-1)

később:

döntő: Szerbia-Montenegró 17.45
“Nagyon örülök ennek a bronzéremnek”

BENEDEK TIBOR a bronzmeccs után:

„Teljesen egyértelműen látszott, hogy melyik csapat akarta jobban a bronzérmet, és ezért melyik érdemelte meg. Egy pillanatig nem hagytunk kétséget afelől, hogy mi vagyunk ezek. Egyetlen bánatunk most az, hogy nem adatott meg egy ilyen közönség előtt játszani. Mi szerettünk volna a döntőben szerepelni, hogy ránk legyenek kíváncsiak. Ritka lehetőség ez egy sportoló életében. Viszont kaptunk cserébe erőt, ami bizonyítja, hogy jól dolgozunk. Egy rossz nyári szereplés után egy erős csapat tért vissza fél évvel később. Nem vívtuk ki az olimpiai kvalifikációt, ez nagyon hiányzik mindenkinek. Ha azonban ez a szellemiség megmarad, akkor ennek a folytonosságnak kell megmaradnia az olimpia végéig. Jó védekezést mutattunk a torna alatt, de bizonyos helyzetekben nem működtünk – itt elsősorban a Montenegró elleni fizikai erőre gondolok. Nagyon sokat kell még fejlődnünk, a célunk nem a bronzérem. Viszont ennek a bronzéremnek nagyon örülök, nagyon fontos ez a csapat számára”- idézi a kapitányt a waterpolo.hu Facebook-oldala.
Nagy Viktor lett a legjobb kapus

A bronzérmes magyar férfiválogatott kapusát, Nagy Viktort választották posztjának legjobbjává a szombaton véget ért belgrádi vízilabda Európa-bajnokságon.

A Szolnok világbajnok kapusa a görögök ellen 13-10-re megnyert bronzmérkőzés mellett többi Eb-meccsén is remekül teljesített.

Az Európa-bajnokság legértékesebb játékosa (MVP) az aranyérmes szerb válogatott egyik legjobbja, Andrija Prlainovic lett, a gólkirályi címet pedig a 21 találatig jutó máltai Steven Camilleri érdemelte ki.

forrás:ma.hu

Leave a Reply 2664 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: