< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: A közoktatás Nostradamusa: így jósolta meg Pokorni a rendszer hibáit

| Mobile | RSS

A közoktatás Nostradamusa: így jósolta meg Pokorni a rendszer hibáit

2016. február 11. | hozzászólás | Fecsegő hírek

A közoktatás Nostradamusa: így jósolta meg Pokorni a rendszer hibáit

szerző:Zsuppán András

A közoktatás Nostradamusa: így jósolta meg Pokorni a rendszer hibáit

A közoktatási államtitkár menesztése jelzi, hogy a kormány komolyan veszi a tanárok tiltakozó mozgalmát. A csütörtöki Heti Válaszban pontról pontra megmondjuk, miben engedhetnek a tanároknak és miben nem, és bemutatjuk, Pokorni Zoltán évekkel ezelőtt miként jósolta meg, hogy baj lesz.

Az év első politikai drámája zajlott le, amikor Balog Zoltán emberi erőforrásminiszter bejelentette Czunyiné Bertalan Judit menesztését. A köznevelési államtitkárból gyalogáldozat lett: leváltása a kormány kompromisszumkészségének jele, határozott üzenet, hogy a tanárok elégedetlenségét komolyan veszik.

Bár Czunyiné az elmúlt egy évben nem vette észre a láthatáron az egyre közeledő zátonyokat, a mostani válság nem váratlan. Az oktatáspolitika irányításból fokozatosan kiszorult Pokorni Zoltán elmúlt években adott megszólalásait átolvasva megmutatható, hogy a mostani válság szinte mindegyik kritikus tényezőjét évekkel korábban jelezte, de figyelmeztetései visszhangtalanok maradtak.

De miben engedhet a kormány – illetve az új, elődjénél fajsúlyosabb szakpolitikusnak tartott – államtitkár, Palkovics László a pedagógusok követelései közül, amikor a miniszterelnök jelezte, hogy a kabinet nem akar teljes hátraarcot? A sarokkő az állami fenntartás, ezt semmiképp nem adják fel, és a KLIK-et is inkább reformálnák, mint feloszlatnák. Ugyanakkor – ha akar – a kormány jelentős engedményeket tehet az iskolák önállóságának növelése, a tanfelügyeleti és minősítési rendszer egyszerűsítése terén. Az igazi tartalmi reform viszont nem csapható össze néhány hónap alatt.

A teljes cikk a február 11-én megjelenő Heti Válaszban olvasható, mely a Digitalstandon is megvásárolható.
forrás:heti válasz.hu

Leave a Reply 185 megnézve, 1 alkalommal mai nap |