< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Vona Gábor bukta a legnagyobbat Salgótarjánban

| Mobile | RSS

Vona Gábor bukta a legnagyobbat Salgótarjánban

2016. február 29. | hozzászólás | Fecsegő hírek

www.fecsego.eu nemzetközi hírportál jó, nagyon jó

Vona Gábor bukta a legnagyobbat Salgótarjánban

Az MSZP a salgótarjáni polgármester-választás legnagyobb nyertese, míg a Jobbik a legnagyobb vesztese. A kormánypártok bár 2014 őszéhez képest növelték táborukat a városban, ez nem volt elég a baloldal ellensúlyozásához. Thürmer Gyulának sem sikerült a nagy áttörés.

Fekete Zsolt, az MSZP, a Demokratikus Koalíció (DK), a Tarjáni Városlakó Egyesület és az Európai Baloldal jelöltje nyerte a salgótarjáni időközi polgármester-választást, megelőzve a Fidesz, a Jobbik és a Munkáspárt jelöltjét. A nógrádi megyeszékhelyen azért kellett településvezetőt választani, mert tavaly novemberben meghalt Dóra Ottó, a város szocialista polgármestere.
Nem kértek a Fideszből

A helyi Fidesszel szembeni elégedetlenségről is szólt a salgótarjáni időközi választás – mondta az Origónak Nagy Attila Tibor. A Méltányosság Politikaelemző Intézet munkatársa szerint a mostani kormánypárt 2006–2014 között nem tudott áttörést elérni a városban. Salgótarján továbbra is hátrányos helyzetű térség maradt, a városban a megyei jogú városok közül itt a legmagasabb a munkanélküliség.
A pártokra és jelöltjeikre adott szavazatok száma Salgótarjánban (2014-2016)

Nagyot nőtt a baloldal

A vasárnapi választás egyik nagy meglepetése, hogy a Jobbik jelentősen visszaesett a városban. Míg a 2014-es parlamenti választáson a radikális párt 4461 listás szavazatot szerzett, addig most Hulitka István, a párt polgármesterjelöltje csak 965 voksot kapott. A visszaesés mögött részben az állhat, hogy a Jobbik szavazói otthon maradhattak, de az is elképzelhető, hogy egy részük az MSZP jelöltjét részesítette előnyben. Nem egy Jobbik-fellegvár veszett oda, de Vona Gábor számára biztosan csalódást okozott az eredmény – mondta Nagy Attila Tibor.

Bár sokan voltak a Jobbik salgótarjáni fórumán, kevesen szavaztak rájuk
Forrás: MTI/Komka Péter
Átszavaznak

Bíró-Nagy András, a Policy Solutions elemzője szerint a Jobbik saját korábbi salgótarjáni eredményéhez képest is gyengén szerepelt. Intő jel a pártvezetés számára, hogy magasabb részvétel mellett is kevesebben szavaztak a pártra, mint 2014-ben. Salgótarjánban is kiderült, hogy a jobbikosok egy jelentős része minden probléma nélkül átszavaz akár egy baloldali jelöltre is, ha ezen múlik a Fidesz legyőzése.

Reális esélye a Jobbiknak Salgótarjánban nem lehetett arra, hogy beleszóljon a versenybe, de azon még sokat kell dolgozniuk, hogy szimpatizánsaik ilyen helyzetben ne hagyják el a pártot. A tét a következő időszakban a Jobbiknak is ugyanaz, mint a baloldalnak: ki emelkedik a legfőbb kihívó szerepébe, kinek sikerül országosan a maga javára kibillenteni a centrális erőteret – mondta Bíró-Nagy András.

A másik meglepetés az volt, hogy mind 2014 tavaszához, mind őszéhez képest a baloldal növelni tudta a szavazatszámát. A közös baloldali lista 2014-ben 6711 szavazatot kapott, míg most Fekete Zsolt 7840 voksot gyűjtött be. Egyértelműen kiderült, hogy akik korábban nem mentek el szavazni, azok most az MSZP-t részesítették előnyben. A baloldali párt bővíteni tudta a táborát a városban, és az újonnan rájuk szavazók között akár korábbi Jobbik-, vagy éppen LMP-s szavazók is lehettek. Az ökopárt 2014 tavaszán 713 szavazatot kapott a városban.
A salgótarjáni polgármester választások végeredménye

Egyesítés

Fekete Zsoltnak vasárnap sikerült egyesítenie maga mögött a Fidesszel elégedetlenek voksát, ebbe nagy valószínűséggel a jobbikos szavazók is beletartoztak. Hasonló jelenséget láthattunk 2014-ben Ózdon is. Akkor a megismételt polgármester-választáson Janiczák Dávidnak, a Jobbik jelöltjének sikerült maga mögött egyesíteni a szocialista bázist. Így pedig nagyon könnyen verték meg a fideszes jelöltet. Helyben tehát a választók sok esetben arra voksolnak, akiben reális lehetőséget látnak a Fidesz leváltására. Itt ideológiamentes szavazás folyik, a lényeg a kormányellenesség.
Reményt adhat

Az MSZP-nek lélektanilag fontos győzelem volt a salgótarjáni. Ez a következő hetekben-hónapokban nemcsak a párt támogatóinak, hanem minden baloldali és liberális ellenzéki szavazónak reményt adhat arra, hogy a Fidesz legyőzhető. Most már a sokadik időközi választáson látszik, hogy kiemelt jelentősége van annak, hogy a választók melyik jelöltben látják a Fidesz legfőbb kihívóját.

A fő feladat a baloldal számára, hogy ezt a pozíciót 2018-ra országosan is megszerezze. A salgótarjáni győzelem utáni hangulatban erre fognak törekedni, és vélhetően megpróbálják minél jobban kiaknázni az oktatással, az egészségügy helyzetével és a megélhetéssel kapcsolatban erősödő, kormányellenes frusztrációt – mondta Bíró-Nagy András.

Nem veszítettek

A Fidesz–KDNP 2014 tavaszán 6684 szavazatot kapott Salgótarjánban, míg most mintegy hatszázzal kevesebbet, 6038-at. 2014 őszén a kormánypártok jelöltje 5326 szavazatot gyűjtött, amin most sikerült ugyan javítani, de a szavazattöbblet nem tudta ellensúlyozni a baloldalon bekövetkezett növekedést. Míg a korábbi időközi országgyűlési választásokon (Újpest-Angyalföld, Veszprém és Tapolca) azt láthattuk, hogy a kormánypártok jelentős szavazatveszteséget szenvedtek el, addig most a Fidesz táborában annak örülhetnek, hogy legalább növelni tudták a szavazatszámukat 2014 őszéhez képest.
Passzívakat is mozgósíthatott

A salgótarjáni választás fő üzenete a Fidesznek, hogy a proteszthangulat képes egységbe forrasztani a kormányellenes szavazókat. A Fidesz 2014 óta egyszer sem jött ki jól abból, ha borult a centrális erőtér, és a választás egy „Fidesz – nem Fidesz” párharccá egyszerűsödött le – erről már Bíró-Nagy András, a Policy Solutions munkatársa beszélt az Origónak. A kormány elutasítása – amit Salgótarjánban tovább erősíthetett Kövér László fenyegetése, és az is, hogy a Fidesz egy Klik-funkcionáriust indított jelöltként – nemcsak az esélyesebb jelölt mögé állíthatja be a különböző ellenzéki pártok szavazóit, hanem új, korábban passzív választókat is mozgósíthat.

További fontos tanulság, hogy a jelek szerint a bevándorlásellenes kampány sem mindenható az ország minden pontján. A menekültválság eszkalálódása és a Fidesz országos visszaerősödése óta ez volt az első fontosabb időközi választás. A Fidesz éppen újra megerősödő hite saját legyőzhetetlenségében ezzel a vereséggel biztosan sérül, és valószínűleg az előrehozott választásról szóló spekulációk is halkabbak lesznek a következő hónapokban – mondta az elemző.
Magas részvétel

Salgótarjánban a választásra jogosultak csaknem fele szavazott az időközi polgármester-választáson, a részvételi arány magasabb volt, mint a 2014 októberében tartott önkormányzati választáson. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint a 30 910 választópolgár közül 15 221-en szavaztak. Ez 49,24 százalékos részvételnek felelt meg. Fekete Zsolt 7840 szavazatot kapott, Simon Tibor 6038-at. Hulitka Istvánra (Jobbik) 935-en, Thürmer Gyulára (Munkáspárt) 275-en voksoltak.

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint a salgótarjáni választás reményt és hitet ad mindazoknak, akik Magyarországon úgy gondolják, hogy le kell váltani Orbán Viktort, egy szabadabb, biztonságosabb és élhetőbb országért. „Szétesőben a kevesek Magyarországa” – fogalmazott Varju László, a DK alelnöke, aki gratulált Fekete Zsoltnak. „Ma nemcsak Salgótarján, hanem Magyarország is nagy győzelmet aratott, míg a nap egyetlen vesztese a hatalmával gátlástalanul visszaélő Fidesz.”

Simon Tibor, a Fidesz jelöltje nem tudott eleget javítani 2014-hez képest

Békés lenne a Jobbik

Simon Tibor, a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje és a nagyobbik kormánypárt gratulált Fekete Zsoltnak a győzelemhez, ugyanakkor közölték, elvárják tőle, hogy hivatalba lépését követően haladéktalanul tárja fel, mennyit romlott Salgótarján pénzügyi helyzete a szocialista városvezetés eredményeként. Sneider Tamás, a Jobbik alelnöke és Hulitka István, a párt salgótarjáni polgármesterjelöltje azt mondta: a Jobbik olyan békés politikai rendszert szeretne felépíteni, amelyben a különböző politikai erőknek nem a másik hazug lejáratása a fő célja, hanem a rájuk szavazó közösség minél hatékonyabb képviselete.

forrás:origo.hu

Leave a Reply 539 megnézve, 1 alkalommal mai nap |