< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Korrupció miatt őrizetbe vették a volt brazil államfőt

| Mobile | RSS

Korrupció miatt őrizetbe vették a volt brazil államfőt

2016. március 4. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Korrupció miatt őrizetbe vették a volt brazil államfőt

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

www.fecsego.eu 1oo országban, minden földrészen

www.fecsego.eu nemzetközi hírportál jó, nagyon jó

Korrupciós vádakkal őrizetbe vették Luiz Inácio Lula da Silva egykori brazil államfőt.

A hatóságok bejelentése szerint házkutatási és letartóztatási parancsot hajtottak végre Lula elnökkel szemben. A brazil rendőrség szerint bizonyítékok vannak arra, hogy bűncselekményekkel segítették finanszírozni a volt elnök Brazil Munkáspártjának (PTB) kampányait és kiadásait. Lula pedig vesztegetési ügyletekből húzott hasznot a Petrobras állami olajcég révén, pénzhez és luxusingatlanokhoz jutott.

A rendőrség szerint Lula amellett, hogy pártvezérként tevékenykedett, végső fokon részese volt azoknak a döntéseknek a meghozatalában, hogy ki töltheti be az igazgatói székeket a Petrobrasnál, ugyanakkor egyik fő haszonélvezője is volt ezeknek a bűncselekményeknek. Bizonyíték van arra, hogy a bűntények révén ő és pártjának kincstára is anyagi haszonhoz jutott.

Jose Cyrispiniano, a brazil szövetségi rendőrség illetékese elmondta, hogy a hatóságok házkutatást tartanak a Silva tulajdonában álló ingatlanokban, illetve az Instituto Lula nevű civil szervezet helyiségeiben is.

Lula Sao Pauló-i háza előtt pénteken az egykori elnök támogatói csaptak össze rivális aktivistákkal, és rendőrségi erőkkel. A televízióban megjelent felvételeken azt lehetett látni, hogy a hatóságok gumibotokat használva szorítottak vissza néhány tüntetőt a ház előtti utcán.

A botrányok középpontjában a Petrobras állami olajcég és több tucat – egyes hírek szerint 62 – politikus áll, legnagyobbrészt a PTB tagjai, hivatalban lévő és volt honatyák, pártvezetők és kormányzók. Az ügyészség szerint dollármilliárdokat sikkasztottak el a legnagyobb brazil vállalaton keresztül, kenőpénzzel szerzett megrendelésekkel és más módszerekkel. A korrupciós hálózat felgöngyölítése hónapok óta folyik.

forrás:napi gazdaság.hu

Leave a Reply 152 megnézve, 1 alkalommal mai nap |